Ti s-a spus ca cel mic are teren alergic? Sau ca are un inceput de astm bronsic? Aveti perioade in care ii curge nasul mult, sau tuseste des si totusi nu are semne ca ar avea o infectie? Ei bine, aceste probleme pot fi asociate cu un dusman nevazut dar foarte periculos: mucegaiul. Dezvoltarea mucegaiului sau a igrasiei este una dintre marile probleme ale locuintelor moderne din prezent. Aparitia geamurilor termopan, care reduc substantial problema pierderilor de caldura, favorizeaza si mai mult dezvoltarea mucegaiului. Mucegaiul in locuinta determina probleme care pot fi confundate cu boli grave. Identifica prezenta mucegaiului in locuinta ta si extermina-l!
Ce este de fapt mucegaiul?
Mucegaiurile sunt niste organisme microscopice care traiesc pe substraturi vegetale sau animale si care ajuta la descompunerea materiei moarte si la reciclarea acesteia. Ele sunt prezente practic peste tot.
Pentru a se inmulti, mucegaiurile produc spori, care sunt transportati prin aer. Sporii acestia sunt ca niste mici seminte, care „incoltesc” oriunde ar ateriza formand o noua colonie de mucegaiuri, daca conditiile de mediu le sunt favorabile.
In locuintele noastre, mucegaiurile se pot dezvolta daca gasesc intrunite doua conditii: umiditate suficienta (o teava care picura, condens, umiditate mare) si un substrat organic (var, tapet, hartie, covor din fibre naturale).
CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Mucegaiul poate deveni o problema in locuinta mea?
Mucegaiul se dezvolta in orice locuinta in care exista suficienta umezeala.
Cele mai frecvent intalnite surse de umezeala sunt:
- scurgerile prin acoperis,
- problemele legate de instalatia de apa si instalatia sanitara,
- umiditatea excesiva in subsol,
- aburul din bucatarie si baie,
- condensul care rezulta in urma unei izolatii termice inadecvate sau din cauza lipsei de ventilare,
- umidificatoarele, uscatoarele de rufe amplasate in interiorul locuintei.
- cel mai evident indicator al existentei unei probleme legate de umezeala excesiva este decolorarea peretilor sau a tavanului, umflarea parchetului, condensul format pe perete sau pe geamuri.
Mucegaiul din locuinta ne poate imbolnavi?
Raspunsul este DA. Cele mai frecvente probleme pe care le cauzeaza expunerea la mucegai sunt cele de natura alergica, cel mai adesea fiind implicate caile respiratorii superioare (conjunctivita alergica, rinita alergica) si inferioare (astm).
Reactiile alergice pot fi declansate atat de mucegaiul viu, cat si de cel neutralizat cu ajutorul solutiilor speciale, asadar folosirea sprayurilor nu este suficienta pentru rezolvarea problemei.
In cazuri mai rare, anumite specii de mucegaiuri pot provoca infectii si reactii toxice. Infectiile apar de obicei la persoanele cu un sistem imunitar compromis, iar toxinele sunt produse doar de anumite specii de mucegai (un mucegai negru).
Care sunt simptomele pe care le declanseaza expunerea prelungita la mucegai?
Iritatiile si alergiile sunt cele mai frecvente probleme declansate de expunerea prelungita la mucegai. Pot aparea congestii nazale, sinuzite, conjunctivite alergice, astm, wheezing, respiratie cu dificultate, tuse, iritatii la nivelul gatului, eruptii cutanate, dureri de cap.
CITEȘTE ȘI: Astm sau bronșiolită? Ce au în comun și cum se face diferența la copii
Cum imi dau seama ca am o problema cu mucegaiul?
De cele mai multe ori, coloniile de mucegai pot fi vazute cu ochiul liber. De multe ori insa, ele se dezvolta in zone greu accesibile si putin ventilate: dupa dulapuri, in spatele tablourilor, intre tapetul vechi si perete, dupa pat.
De multe ori, exista un miros specific in incaperea in care se dezvolta mucegaiuri, dar acesta poate fi usor mascat de mirosul hainelor curate sau a deodorantului de camera, deci nu reprezinta un bun indicator.
Pe perete, mucegaiul apare ca o zona decolorata, usor pufoasa sau umeda, care creste in dimensiuni. Exista cateva zone in locuinta pe care se dezvolta mereu mucegai si care trebuie curatate temeinic regulat, dar care rareori sunt sursa unei adevarate probleme cu mucegaiul:
- banda de cauciuc care asigura inchiderea etansa a frigiderului,
- perdelele de dus,
- gresia si faianta din baie
- si suprafetele din jurul instalatiei de aer conditionat.
CITEȘTE ȘI: Cum prevenim gripa sezonieră la copii. Rutina obiceiurilor sănătoase
Am mucegai. Cum scap de el?
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa controlezi problema legata de umezeala. Este obligatoriu sa identifici sursa umezelii si sa iei masuri adecvate. Materialele poroase care au fost contaminate trebuie de cele mai multe ori aruncate, sau curatate la o curatatorie profesionala. Tapetul trebuie aruncat, covoarele pot fi curatate la o curatatorie de covoare, tavanul fals din rigips trebuie de asemenea dat jos si aruncat. Toate materialele umede trebuie uscate bine, preferabil in aer liber si la soare, altfel trebuie aruncate.
Mucegaiul care creste pe zidarie poate fi curatat. Zonele mici pot fi curatate cu o carpa curata si detergent. Daca zonele sunt foarte extinse, e indicat sa apelezi la ajutor profesionist. In zonele in care e imposibil sa indepartezi umezeala, poti folosi o solutie speciala sau o solutie facuta cu 10% clor pentru a curata periodic. Zona in care lucrezi trebuie neaparat aerisita bine, caci clorul este foarte iritant pentru caile respiratorii!
Tu te-ai confruntat cu problema mucegaiului? Cum ai rezolvat-o?
Citește pe larg despre: Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.