Mi s-a rupt apa! Iata o replica celebra din multe filme de Hollywood. Desigur ca si in legatura cu acest eveniment exista o multime de mituri care circula nestingherite. Iata cateva dintre ele.
Ruperea apei este privita ca un semn al nasterii iminente. Ea este considerata spectaculoasa, si multe femei spun ca au avut emotii in ultima perioada a sarcinii ca ar putea pati asta in public. Asa sa fie oare? Iata cateva credinte neadevarate legate de momentul ruperii apei.
Mituri despre ruperea apei
Ruperea apei e spectaculoasa si nu poate trece neobservata. In realitate, momentul ruperii membranelor poate fi destul de discret. De multe ori chiar si viitoarea mamica se intreaba, in primul moment, daca nu cumva firicelul de umezeala pe care l-a simtit este urina, caci un grad mic de incontinenta urinara este normala atunci cand vezica se afla sub o asemenea presiune.
Apoi, trebuie sa stii ca de cele mai multe ori capul bebelusului actioneaza ca un veritabil dop, astfel ca lichidul amniotic se va scurge lent, mai ales atunci cand te afli in pozitie orizontala, si isi va opri scurgerea atunci cand te ridici la verticala.
Asadar, este extrem de improbabil sa te trezesti cu picioarele intr-o baltoaca in timp ce iti faci cumparaturile pentru cina.
Daca ti s-a rupt apa, trebuie sa te grabesti spre spital, caci risti sa nasti in masina. Fals. Singura situatie in care trebuie intr-adevar sa te grabesti spre spital este daca membranele se rup inainte de termen.
Altfel, ruperea apei nu ofera nici un indiciu despre cand se va produce expulzia. In cazul femeilor care devin pentru prima oara mame, de la ruperea apei pana la nasterea propriu-zisa mai poate dura destul de mult. In cazul in care nu este prima nastere, este posibil ca momentul expulziei sa fie apropiat de cel al ruperii apei…sau nu!
Ruperea apei marcheaza inceputul travaliului. Realitatea este ca de cele mai multe ori, ruperea apei se petrece in timpul travaliului, nu inainte de debutul lui.
De fapt, in doar 10% din cazuri ruperea apei se produce inainte de debutul travaliului, si acestea sunt situatii care impun supraveghere medicala.
Exista cazuri de nasteri nemedicalizate in care membranele se rup chiar in momentul expulziei, dupa cum exista situatii in care medicul sau moasa ajung sa faca asta intentionat sau nu in timpul controalelor de verificare a dilatatiei.
Este obligatoriu ca membranele sa fie rupte inainte de expulzie. Si aceasta afirmatie este falsa. Este perfect normal daca bebelusul vine pe lume cu membranele din jurul sau intacte, plutind in lichidul amniotic.
Si nu, nu este nici un pericol pentru bebelus daca medicul sau moasa il scot din saculetul sau protector dupa ce s-a nascut. De fapt, in multe culturi, se spune ca bebelusii nascuti astfel vor avea mult noroc in viata.
Cu siguranta ti se va rupe apa in public! ei bine, imaginea femeii care face deodata o balta in jurul ei in timp ce ia masa in restaurant este mai adesea scenariu de film decat realitate.
Nu se stie de ce, statisticile arata ca de cele mai multe ori membranele se rup atunci cand femeia, aflata probabil deja in travaliu, se odihneste.
Tie cand ti s-a rupt apa? Membranele s-au rupt spontan, sau ruperea lor s-a datorat interventiei medicului? Cat a durat de cand s-au rupt membranele si pana cand bebelusul a scos primul tipat? Ai stiut de la bun inceput ca ti s-a rupt apa, sau ai avut indoieli in prima faza?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.