Daca ai stat vreodata sa calculezi ce sume chetuiesti lunar pentru mancare, credem ca te-ai speriat. Cel putin asta este reactia pe care povestesc ca o au un mare numar de mame care au facut-o. Si daca aceasta macare ar fi consumata, ar fi bine, dar din pacate, aproximativ jumatate ajunge la cosul de gunoi.
Te-ai intrebat vreodata daca exista solutii practice ca asta sa nu se mai intample? Ei bine, specialistii in organizare au ajuns la concluzia ca stabilirea unui meniu saptamanal, pe doua saptamani sau chiar pe o luna intreaga, poate fi de mare ajutor atunci cand vine vorba despre organizarea cumparaturilor si reducerea pierderilor. Iata cateva idei despre cum functioneaza acest gen de demers.
Meniul saptamanal – Primul pas: LISTA
Suntem siguri ca ai niste notiuni despre cum ar trebui sa arate un meniu sanatos pentru familia ta: peste de doua ori pe saptamana, carne rosie o data sau de doua ori pe saptamana, cat mai multe legume si fructe proaspete, lactate aproape in fiecare zi… Pana aici e simplu.
Chiar daca iubesti spontaneitatea, daca intentionezi sa faci o economie, rezerva-ti cateva minute, poate o jumatate de ora, ca sa faci o lista cu ce anume veti manca in fiecare zi a saptamanii care urmeaza. Pregateste un tabel cu cele 3 mese principale, poti include si gustarile, si tine cont de orele la care sunteti acasa cu totii. Ia in calcul necesitatea de a pregati pachetel pentru copil la scoala sau la gradi, sau pentru tine si pentru partener la serviciu.
Ca sa ai succes, asigura-te ca incluzi in lista atat retete preferate de-ale copiilor, dar si cate un preparat nou pe saptamana, o ocazie minunata de a testa retete noi si de a-i obisnui pe cei mici cu diversitatea. Incearca sa oferi un meniu echilibrat, atat ca aport nutritiv cat si in raport cu preferintele copiilor.
De exemplu, daca vrei sa incerci o supa crema de conopida, incearca sa o combini cu un felul doi care garantat are succes, ca sa nu risti sa ramai descoperita complet in cazul in care micutii refuza noua propunere.
Meniul saptamanal – Aprovizionarea
Dupa cum probabil ca iti imaginezi, este mai ieftin sa faci cumparaturi cu ajutorul unei liste clare si la obiect, dintr-un supermarket, decat sa intri in magazinul de la parterul blocului si sa te bazezi pe inspiratia de moment: preturile sunt mai mari, iar inspiratia te poate insela.
Odata ce ai stabilit meniul pe saptamana urmatoare, deja stii de ce ingrediente ai nevoie si poti aproxima cantitatile necesare. Fa o lista clara in care noteaza tot ceea ce planuiesti sa consumati in saptamana care urmeaza. Nu uita de fructe si legume, dar nici nu exagera in ceea ce le priveste. Multe dintre ele nu rezista mai mult de cateva zile si nu are nici un rost sa le cumperi ca sa se strice pe masa ta din bucatarie.
Meniul saptamanal – Cum si de unde cumparam carnea
In cazul in care faci cumparaturile din magazine, probabil ca preferi sa cumperi carne refrigerata si sa o folosesti in aceeasi zi sau a doua zic, este de altfel cea mai inteleapta idee. Daca insa ai o sursa de incredere pentru carne de curte, probabil ca vei face stocuri mai mari, in fond, o gaina o poti gati o data, dar nu poti cumpara carne de vita la kilogram daca doresti sa optezi pentru o varianta mai ecologica decat ce iti ofera supermarketul.
In cazul in care faci stocuri de carne, cea mai buna idee este sa o imparti in pachete care vor fi gatite integral dupa dezghetare. Nu uita sa etichetezi fiecare pachet in mod vizibil, notand ce tip de carne este, eventual pentru ce preparat, si foarte important, data la care a fost congelata. Evita sa pastrezi in congelator pachete mai vechi de 6 luni.
Meniul saptamanal – Fructele si legumele
Acestea sunt singurele ingrediente care nu pot fi mereu pastrate timp de o saptamana, fara sa se strice. Pe timp de vara, lucrurile sunt destul de simple, caci multe magazine de cartier au o zona de aprozar, in care iti pun la dispozitie lucrurile de baza. In sezon, poti merge la piata de doua ori pe saptamana ca sa te aprovizionezi cu fructe si legume proaspete.
In afara sezonului, iti recomandam si sa fii econom: sa folosesti legumele conservate pe timp de vara, si sa bagi in congelator orice surplus ramas de la prepararea unei retete anterioare, pentru a-l refolosi la urmatoarea ocazie.
Meniul saptamanal – Solutii de rezerva
In orice familie apar momente pline de neprevazut in care fie nu ai avut timp sa gatesti, fie reteta a esuat si nu a putut fi salvata in nici un fel. Pentru situatiile de criza ai nevoie de solutii de rezerva. Iti recomandam variante simple de gatit si alimente rezistente cu termen indelungat de valabilitate, aflate desigur pe lista preferintelor copiilor.
Poti oricand incropi o mamaliga pe care sa o servesti cu laptele sau cu iaurtul deja existente in frigider, o portie de paste cu branza sarata sau cu un sos la borcan, o salata de fasole cu fasole fiarta din conserva si asa mai departe.
Tu cum organizezi mesele familiei tale?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.