Automedicatia este o mare problema de sanatate in prezent, iar cand sunt si copii implicati, lucrurile sunt cu atat mai grave! Mamicile sunt tentate sa isi trateze copiii folosind aceleasi medicamente pe care le-au folosit cu succes vecinele, mamicile din parc sau, mai nou, mamele de pe internet. Automedicatia insa, poate avea efecte severe asupra sanatatii celor mici.
Copilul meu tuseste de doua saptamani si nimic din ce i-am dat nu pare sa il ajute. Dar ai incercat si siropul X? La noi a facut minuni!
…problema este ca micutul pacient avea o tuse plina de secretii care trebuiau eliminate, iar siropul recomandat cu cele mai bune intentii de cealalta mamica, continea o substanta care oprea reflexul de tuse. Prin urmare, rezultatul a fost o pneumonie pentru care a fost necesara o internare prelungita in spital. Iti suna cunoscut scenariul? O mamica se plange de o problema de sanatate a micutului ei, si alte zece mamici relateaza din propria lor experienta. Iata la ce riscuri iti expui copilul daca le urmezi sfatul, fara a consulta un medic.
Ii poti administra copilului un medicament nepotrivit varstei lui.
Din motive obiective, exista medicamente care nu li se administreaza copiilor decat incepand cu o anumita varsta. Un extract hidroalcoolic sau un extract alcoolic poate fi eficient si potrivit pentru un copil de peste 2 ani, in timp ce se poate dovedi periculos la un bebelus.
Medicamentul poate sa fie nepotrivit afectiunii copilului.
Exista simptome comune multor boli. Medicul este capabil sa diferentieze bolile pe baza combinatiei simptomelor copilului tau si a rezultatelor examenului clinic. O alta mamica, nu! Asadar, poti ajunge sa ii administrezi copilului tau medicamente absolut ineficiente in afectiunea pe care o are sau care sa ii faca mai mult rau.
CITEȘTE ȘI: Infecție virală sau bacteriană? Cum îți dai seama?
Dozajul poate fi gresit.
Doi copii pot avea aceeasi varsta, dar greutati diferite. O doza potrivita unuia dintre ei se poate dovedi prea mica sau prea mare pentru celalalt.
Medicamentul poate interactiona nefavorabil cu alte medicamente pe care le ia copilul.
Atunci cand medicul este cel care iti stabileste tratamentul pentru copilul tau, el va avea grija si la combinatiile de medicamente pe care acesta le primeste. Exista de exemplu siropuri de tuse care amplifica efectul antibioticului, medicamente care blocheaza eficenta altor medicamente administrate simultan, si medicamente care, combinate, se pot dovedi toxice.
Automedicatia ii poate ameliora simptomele copilului tau, in timp ce cauza ramane.
Exista cazuri in care medicamentele pe care i le dai copilului ii imbunatatesc temporar starea si ii ascund simptomele insa, de fapt, boala pe care acesta o are se agraveaza. Numai medicul este in masura sa prescrie tratamentul corect si sa reevalueze eficienta lui dupa cateva zile.
Medicamentul poate declansa reactii alergice severe.
O mama care stie ca micutul ei este, de exemplu, alergic la penicilina, nu ii va administra acestuia acest antibiotic. Ea i-ar putea administra insa, fara sa stie ca fac parte din aceeasi clasa si a risca sa ii declanseze copilului un soc anafilactic, Augmentin.
Exista mai multe denumiri comerciale pentru medicamente care au aceeasi substanta activa.
Daca in schema de tratament a copilului mai adaugi un „siropel” recomandat de o alta mamica, exista riscul sa iti supradozezi copilul. Frecvente sunt cazurile in care mamicile disperate din cauza febrei celui mic ii administreaza acestuia supozitor Paracetamol si ii dau si sirop Panadol, fara a-si da seama de fapt ca substanta activa este aceeasi si ca nu au facut decat sa ii ofere copilului lor o doza dubla decat ar fi fost adecvat varstei si greutatii lui! CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Tu ai obiceiul sa ii oferi copilului tau medicamente care au avut efect in cazul copiilor apropiatilor?
Ce sfaturi le-ai da mamicilor care fac asta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.