Introducerea Lunii Tatălui în prevederile legislative referitoare la concediul de îngrijire a copilului a suscitat multe discuții. Multe cupluri privesc această lună ca pe o măsură în favoarea angajatorului pentru ca mama să revină la lucru mai devreme cu o lună. Dar studiile demonstrează că Luna Tatălui și concediul paternal au o serie de beneficii importante, despre care vom discuta în continuare.
Luna Tatălui îmbunătățește relația de cuplu
Te vei întreba cum funcționează asta – până la urmă, părinții petrec la fel de puțin timp împreună, doar că persoana care lipsește de acasă este, de data aceasta, mama. Este adevărat, dar concediul paternal îi permite tatălui să înțeleagă mai bine provocările pe care le presupune îngrijirea atentă a unui copil mic și întreținerea casei, în paralel. Stând acasă și preluând integral sarcinile mamei, tatăl are ocazia să înțeleagă mai bine de ce, când revenea de la serviciu, uneori găsea haos în casă, sau de ce mâncarea era prea rece sau prea fierbinte…
Pe de o parte, este o ocazie excelentă pentru ca bărbatul să își aprecieze mai mult partenera, văzând cu ce provocări s-a confruntat mama în tot acest răstimp. Pe de altă parte, faptul că și tatăl este capabil să se ocupe de toate aceste sarcini va face ca nivelul de încredere și de apreciere din partea soției sale să crească. CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
Luna Tatălui consolidează relația tată-copil
În decursul lunii de concediu parental obligatoriu, tatăl are ocazia să se implice mai mult în creșterea copilului. Este un câștig pe termen lung, atât pentru societate, cât și la nivel de dinamică familială.
Un studiu care a urmărit 20 de cupluri a demonstrat o mai bună relație între copii și ambii părinți în cazul în care tații au petrecut timp în concediu paternal. În plus, și nivelul de colaborare a părinților și coeziunea cuplului au crescut atunci când tatăl a ales să stea și el acasă cu copilul. Atunci când tatăl devine principalul îngrijitor al copilului, relația dintre cei doi are de câștigat în mod semnificativ la capitolul încredere și conexiune.
Luna Tatălui ajută la redefinirea rolurilor de gen
Tații sunt adeseori ironizați pentru timpul pe care îl petrec împreună cu copiii lor. Ei sunt întrebați dacă s-au transformat în bone și li se reproșează, adesea, că ar fi renunțat la rolul masculin de întreținător al familiei, pentru rolul feminin de îngrijire a casei și copiilor.
Este momentul ca tații să înceapă să fie percepuți, la nivel social, ca parteneri egali în ceea ce privește creșterea copiilor, încă de la naștere.
Citește și despre: Respect pentru părinții care își lasă copilul să fie BĂRBATUL, SOȚUL și TATĂL care își dorește el să fie pentru familia lui
Luna Tatălui este benefică pentru copil
Studiile efectuate până în prezent au demonstrat că implicarea taților în viețile copiilor lor contribuie la dezvoltarea cognitivă și psihică optimă a acestora. Copiii care petrec timp în egală măsură cu ambii părinți au mai multă încredere în propria persoană și dovedesc un nivel superior de autocontrol. În ceea ce privește relația tată – fiică, ele dezvoltă un puternic simț al identității și un nivel superior de încredere în propria persoană.
Din punct de vedere psihic, un copil cu un tată implicat resimte un nivel superior de satisfacție și o stare mai intensă de bine, este mai adaptabil, mai curios, mai dornic să exploreze, mai puțin supărăcios și mai rezistent la stres. Având în vedere că Luna Tatălui este un bun început, o bază solidă a unei relații stabile și profunde între tată și copil, importanța ei pentru viitor este foarte mare. CITEȘTE ȘI DESPRE: Este important să le oferi bunicilor ocazia să se implice! Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Luna Tatălui asigură o tranziție mai lină către alte persoane de încredere
În primii săi doi ani de viață, copilul a petrecut timpul majoritar cu mama. Relatările în care copilul plânge de câte ori o pierde pe mami din vedere sunt abundente. În acest context, în care cei doi au fost aproape de nedespărțit, mersul direct la creșă sau statul cu o bonă sunt „încercări” importante pentru copil.
Tatăl și timpul petrecut cu acesta facilitează o tranziție mai lină de la statul cu mami la statul cu o altă persoană, eventual una necunoscută sau într-un mediu nou. Tatăl este a doua persoană de încredere pe lista copilului, el este prezent zilnic în viața acestuia, chiar dacă pentru mai scurt timp decât mama. De obicei, timpul petrecut cu tata este mai amuzant și mai distractiv, plus că tati a mai stat cu copilul preț de câteva ore când mami a fost plecată la coafor sau la cumpărături, deci experiența nu e 100% nouă.
Probabilitatea ca micuțul să fie mai deschis la experiențe noi este mai mare atunci când se află în compania tatălui, pentru că de cele mai multe ori tatăl are mai puține angoase și mai puține motive de stres decât mama. Nu degeaba copiii care plâng sfâșietor cât sunt duși de mami la grădiniță acceptă senini să rămână acolo atunci când sunt duși de tati. Prin urmare, luna petrecută în compania tatălui îl poate ajuta pe copil să descopere că există viață, distracție și siguranță și în absența – temporară – a mamei.
Ce spune legea despre Luna Tatălui?
Începând cu anul 2023, Luna Tatălui s-a prelungit la două luni. În cazul în care tatăl nu solicită acest beneficiu, plata indemnizației se întrerupe pe durata acestor două luni. Aceste prevederi pot fi citite integral în OUG164/2022, publicată pe 7 decembrie 2022 în Monitorul Oficial. Tații beneficiază de aceste două luni împreună cu micuții lor în baza unei cereri înaintată angajatorului cu cel puțin 10 zile de la data începerii efective a concediului. Merită, de asemenea, menționat că această modificare este aplicată la nașterile produse după data de 1 ianuarie 2023.
Luna sau lunile tatălui sunt o ocazie excelentă pentru orice tată de a petrece timp cu propriul copil și de a consolida legătura cu el. Beneficiile unei implicări semnificative a tatălui în viața copilului sunt demonstrate științific și recunoscute, prin urmare specialiștii ne asigură că experiența este una dintre care toată lumea ar avea de câștigat. Citește și despre: Dragă mamă-soacră, îți mulțumesc pentru felul în care ai reușit să-l crești pe fiul tău, un fiu care gândește, trăiește și iubește cu toată ființa lui
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.