Nu-i asa ca nu iti mai amintesti cum era bebelusul la inceput, imediat dupa nastere? Cand te uiti acum la pozele de atunci nici nu iti vine sa crezi cat de mic era bebelusul tau in comparatie cu ce “omulet” cu personalitate este el acum. Multor parinti cu copii mai maricei, li se intampla ca atunci cand vad un nou-nascut sa–si spuna in sinea lor ca al lor copil nu a fost niciodata atat de micut. Cat de multe s-au intamplat doar intr-un an, este de-a dreptul impresionanta evolutia copilului de la nastere la prima aniversare!
Bebelusul la 12 luni – Iata ce set de achizitii detine copilul varsta de 1 an:
- Poate face cativa pasi singur, tinut de ambele maini, sau de o mana. Pentru urmatoarele luni mersul va fi inca nesigur, impiedicat si cu multe flexari ale picioarelor;
- Merge cu viteza de-a busilea;
- Are un vocabular format din cateva cuvinte;
- Recunoaste mediul si persoanele ce sunt constant in jurul sau, si are diverse preferinte;
- Intelege fraze simple;
- Raspunde cand este chemat pe nume;
- Incearca sa manance si sa bea singur;
- Bate din palme si face “pa pa”;
- Tine un creion in mana;
- Suprapune cuburi;
- Pune obiectele unele in altele;
- Poate sa introduca un obiect mic in orificiul creat special in obiectul mai mare;
- Ofera o jucarie atunci cand i se cere;
- Coopereaza cand este imbaiat si imbracat.
Odata cu inceperea mersului, bebelusul va experimenta destul de multe cazaturi si lovituri.
Invatarea mersului presupune multe incercari si rabdare pana ce acesta va fi stapanit bine. Mersul nu se invata deodata. Bebelusul are de invatat cum sa-si tina echilibrul, cand si cum sa se opreasca, cum sa alerge, cum sa depaseasca obstacolele. Toate acestea se fac pe decursul a cateva luni de zile, cu multa rabdare si sustinere din partea parintilor.
Bebelusul manifesta acum intr-un mod destul de clar simpatie sau preferinta, refuz sau protest fata de anumite persoane, mancare, jucarii. Parintii, dar in special mama este modelul pe care il va imita cel mai adesea. Dupa varsta de un an debuteaza si episoade putin mai neplacute – tantrumurile, acele crize de nervi insotite de plansete puternice cauzate de unele frustrari foarte mari prin care trece copilul si pe care nu stie cum sa le depaseasca. Aceste crize voi fi la apogeu in cursul celui de al doilea si al treilea an.
Aceste stari le poate resimti cand nu reuseste sa faca ceva, cand are o nevoie ce nu poate fi satisfacuta atunci sau pe care nu stie cum sa o comunice, cand este foarte obosit. Cea mai buna solutie, dar pe care trebuie sa o practici constant este de a ingnora comportamentele negative si a i le incuraja pe cele pozitive.
Varsta de un an este poate fi potrivita pentru intarcare, daca te gandesti sa renunti la alaptare. Aceasta este o decizie personala, insa trebuie sa stii ca o data luata, nu vei mai da inapoi, deoarece va fi mai greu atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Unii copii se intarca mai usor, intr-o saptamana, altora le este necesar mai mult timp. Pentru retragerea laptelui poti recurge la pastile speciale sau poti astepta ca aceasta sa se produca pe cale naturala. Citește și despre: De la ce varsta se poate duce copilul la cresa
La prima aniversare un reper in dezvoltarea bebelusui este triplarea greutatii pe care a avut-o la nastere. Bebelusii care au avut o greutate mica la nastere si-au triplat greutatea mai inainte de implinirea primului an. O greutate intre 9000 – 9900 de grame este considerata normala pentru aceasta varsta +/- 500g. Alti indicatori ai dezvoltarii bebelusului mai sunt:
- Inaltimea, care la un an poate fi intre 73-80 cm in functie si de conformatia parintilor;
- Perimetrul cranian, ce are valori normale intre 44-46 cm;
- Perimetrul toracic, ce are valori normale intre 46-48 cm;
La varsta de un an bebelusii au in medie 4-6 dintisori, insa sunt si bebelusi care vor experimenta eruptia dentara dupa aceasta varsta. Daca bebelusul tau nu are inca nici un dintisor, nu te ingrijora. Specialistii nu evidentiaza anumite avantaje sau dezavantaje legate de aparitia timpurie sau tarzie a dintilor de lapte.
Dupa varsta de 1 an copilul incepe sa bolboroseasca „fraze” lungi, care suna a propozitii. Intelege intrebari simple – „unde ti-e nasucul?” – si raspunde. Incepe sa rosteasca primele cuvinte cu inteles, clatina din cap pentru „da” si „nu”. Raspunde la numele lui.
Dieta copilului de 1 an ar trebui sa fie una variata si echilibrata si sa cuprinda:
- 450-500 ml lapte pe zi;
- Alimente bogate in fier si calciu;
- 2-4 portii pe zi de fructe si legume;
- 1 pahar de 180 ml de suc proaspat de fructe sau legume;
- Carne de 3-4 ori pe saptamana;
- Ficat de pui cel putin o data pe saptamana;
- 2- 3 oua pe saptamana;
- Peste, cel putin o data pe saptamana;
- Paine graham si cereale integrale;
- Ocazional, prajituri de casa.
La sfarsitul primului an de viata a bebelusului se recomanda un consult pediatric amanuntit. Tot atunci vor fi administrate ultimele rapeluri la vaccinuri. Desi vaccinul ROR poate fi facut la varsta de 1 an se recomanda a nu se administra simultan cu celalalte vaccinuri. In masura in care este posibil, amana-l pana in jurul varstei de 15-16 luni.
Teme de interes pentru parintii bebelusului de 1 an:
Dezvoltarea limbajului
Cand invata sa mearga singur
Sanatatea copilului
Intrarea in colectivitate
Retete copii 1 an
Renuntarea la scutece
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.