- Ce se întâmplă cu tine în luna 3 de sarcină
- Importanța ecografiei din săptămâna 12 de sarcină
- Ce se întâmplă cu bebe din burtică în luna 3 de sarcină
- Exercițiile Kegel te ajută să nu faci incontinență urinară și hemoroizi
- Analizele primului trimestru de sarcină – depistează 85% din cazuri de sindrom Down
A treia lună de sarcină este și ultima a primului trimestru, care vine cu o veste bună legată de faptul că, pentru majoritatea femeilor, grețurile, senzația de oboseală și urinarea frecventă se vor diminua odată cu intrarea în cel de-al doilea trimestru.
Ce se întâmplă cu tine în luna 3 de sarcină
Din cauza producției de hormoni care continuă să crească, în a 9-a săptămână de sarcină vei începe să iei în greutate. Uterul în creștere poate da o senzație de disconfort ca rezultat al întinderii ligamentelor. Creșterea lui va fi încetinită în următoarele două trimestre. Unele femei pot experimenta sângerări ușoare, ceea ce este normal, atât timp cât sângele nu va fi de culoare roșu-intens și sângerările nu vor fi însoțite de crampe sau dureri abdominale.
Sistemul digestiv. Te vei simți balonată. Vinovată este tot producția de progesteron care, relaxând țesutul muscular neted, relaxează și tractul intestinal. Relaxarea aceasta încetinește procese de digestie și poate produce mai multe gaze, balonări, eructații și flatulență, simptome resimțite mai ales după mese bogate. În această perioadă, grețurile matinale pot atinge cel mai înalt nivel din toată perioada sarcinii, neplăcere care dispare încetul cu încetul după săptămâna 11. ÎNCEARCĂ: Calculator sarcină și naștere – Află DPN-ul bebelușului tău
„În a 11-a săptămână încep să apară și schimbările vizibile la exterior ale corpului dumneavoastră. Evident, la început, acestea nu sunt mari, în funcție de femeie, creșterea în greutate și dezvoltarea burticii fiind mai mult sau mai puțin evidente. Unele viitoare mămici vor vedea schimbări petrecându-se cu părul și unghiile de la mâini și picioare. Acestea au tendința sa crească mai repede, un fenomen absolut normal, care are loc datorită schimbărilor hormonale din organism și a circulației sanguine accelerate. Cantitatea de sânge pompată prin organism este mai mare acum și de aceea s-ar putea să simțiți că vă este cald. Nu trebuie neglijate nici senzațiile cum ar fi salivarea în exces sau senzația de sete continuă dar, în ansamblu, aceste stări sunt absolut normale. Nu vă alarmați nici dacă, până acum, nu ați câștigat prea mult în greutate, deoarece cât de curând acest lucru se va schimba. Creșterea copilului și dezvoltarea lui implică și creșterea dumneavoastră în greutate. În mod normal, se recomandă ca aceasta creștere să fie cuprinsă între 10 și 16 kg pe durata întregii sarcini. Datorită creșterii în greutate a copilului, a placentei, lichidului amniotic, a volumului de sânge, a creșterii în dimensiuni a uterului și a sânilor, femeia ia în greutate între 1 – 2,5 kg în primul trimestru, cca 6 kg în cel de al 2-lea și alte aproximativ 5 kg în ultimul trimestru de sarcină“, ne spune doctorul ginecolog.
Ochii. În timpul sarcinii, corpul tău reține lichidele, fapt care determină îngroșarea stratului exterior al ochilor (corneea). Această modificare devine sesizabilă aproximativ în a 10-a săptămână de sarcină și va dura până la maximum șase săptămâni după naștere. În același timp, presiunea lichidului din ochi, numită tensiune intraoculară, scade cu aproximativ 10% în timpul sarcinii. Din cauza acestor două fenomene, vei observa că ai vederea ușor încețoșată. Ochii vor reveni la normal după naștere.
Sânii. Sânii și glandele mamare din interiorul lor continuă să crească, stimulate de creșterea producției de estrogen și progesteron. Areolele, adică inelele de piele maronie sau roșcat-maronie din jurul sfârcurilor, vor crește în dimensiune și își vor schimba culoarea. Sânii sunt în continuare sensibili la atingere, deși durerea este ceva mai puțin intensă. Simți că sânii sunt mai plini și mai grei.
Uterul. Crește pe măsură ce copilul crește, iar în timpul celei de-a 12-a săptămâni de sarcină va depăși marginea superioară a simfizei pubiene – ceea ce se traduce în scăderea presiunii exercitate pe vezica biliară și, din fericire, în reducerea drumurilor la baie!
Modificări fizice. Cele mai multe femei ar putea părea supraponderale în această etapă a sarcinii. Mâinile, picioarele și fața umflate se datorează retenției de apă. De asemenea, pot apărea schimbări și la nivelul pielii – areolele sfârcurilor devin mai închise la culoare, pot apărea pete pe față, iar pe centrul abdomenului, de la buric spre zona pubiană apare „linea nigra“, o linie mai închisă la culoare ce va dispărea la ceva timp după sarcină. Folosește neapărat o cremă de soare pentru a-ți proteja pielea care este acum foarte sensibilă.
În ultima săptămână de sarcină a acestei luni, pot apărea senzațiile de arsură în zona pieptului, gâtului și a abdomenului. Bunicile zic că i-ar crește părul copilului – este doar un mit! – este vorba, de fapt, tot de excesul de progesteron. Efectul acestor arsuri resimțite poate fi redus printr-o dietă echilibrată (3 mese principale și 2 gustări, plus multă apă) și mișcare ușoară (plimbări).
Modificări psihice. Starea psihică va fi mult mai bună spre finalul acestei luni, datorită reechilibrării hormonale. Nervii se vor liniștii, iar stările de greață și oboseala se vor estompa, urmând să dispară treptat. Pot apărea însă durerile de cap, generate de creșterea volumului de sânge. De asemenea, și inima va fi mai solicitată.
Sarcină sigură! Cea mai bună veste este că dacă ai trecut de săptămâna 12 fără probleme serioase, sarcina poate fi considerată sigură, iar riscul de avort spontan scade considerabil. Dacă nu ai spus nimănui că ești însărcinată, acum e momentul să dai vestea tuturor! Fătul este pe deplin format. De acum înainte va crește doar în lungime și greutate.
Importanța ecografiei din săptămâna 12 de sarcină
Sunt două ecografii importante în sarcină și e recomandat să fie făcute de toate gravidele: ecografia de 12 săptămâni (între 11 și 14 săptămâni) și ecografia de 20 de săptămâni (între 18 și 21 de săptămâni).
Ecografia din săptămâna 12 de sarcină este importantă pentru că face datarea exactă a sarcinii, adică spune câte săptămâni are sarcina și e acceptabil să aibă un rezultat ușor diferit față de calculele bazate pe data ultimei menstruații. Tot atunci se face și evaluarea inițială a anatomiei (se confirmă că fătul are craniu, de exemplu) și screeningul pentru sindromul Down. De ce se face la 12 săptămâni? Pentru că până atunci sarcinile (embrionii) au același ritm de creștere și stabilirea vârstei gestaționale e cel mai aproape de adevăr. Creșterea de după 12 săptămâni e variabilă la fiecare sarcina, iar ajustarea ulterioară a datei probabile a nașterii nu este corectă și nu este recomandat să se facă“, spune Laurențiu Crăciunaș, medic ginecolog.
La rândul ei, ecografia din săptămâna 20 de sarcină se impune pentru evaluarea detaliată a organelor interne ale fătului. „Dacă nu există probleme medicale sau situații particulare, nu e nevoie de alte ecografii în timpul sarcinii. Faptul că ai un test de sarcină pozitiv, nu aduce după sine automat nevoia de a confirma sarcina prin ecografie, contrar preconcepției unor ginecologi sau a unor gravide. Deși pe scară largă e o procedură/investigație sigură, ecografia asociază riscul supraîncălzirii. Concentrarea undelor sonografice pentru a permite vizualizarea detaliilor sarcinii incipiente produce un efect termic cu potențial dăunător pentru sarcina (în special pentru creier). Efectul negativ potențial e cu atât mai mare cu cât sarcina e mai mică, în special în primele 12 săptămâni, atunci când are loc formarea organelor. Power în primul trimestru de sarcină, pentru că produce prea multă căldura “, mai spune doctorul Crăciunaș.
Ce se întâmplă cu bebe în luna 3 de sarcină
Săptămâna 9 de sarcină. Copilul nu se mai aseamănă cu un mormoloc, ci mai degrabă cu un om. Coada embrionară de la baza măduvei spinării se micșorează și dispare, iar fața se rotunjește. În comparație cu restul corpului, capul este foarte mare și îndesat în piept. La mâini și picioare continuă formarea degetelor, iar coatele sunt mai pronunțate. Se formează sfârcurile și foliculii piloși. Pancreasul, ductul biliar, vezica biliară și anusul copilului sunt deja formate, iar intestinele devin mai lungi. Organele de reproducere interne, testicule sau ovare, încep să se dezvolte în această săptămână, dar organele genitale externe încă nu prezintă caracteristici feminine, respectiv masculine vizibile.
În săptămână 9 de sarcină copilul va începe să se miște puțin, dar timp de mai multe săptămâni nu vei simți mișcarea. În a noua săptămână de sarcină, adică la șapte săptămâni după concepere, copilul cântărește în continuare doar aproximativ 3,5 grame.
Ce „știe“ bebe să facă deja:
- să-și bage degetul mare în gură;
- se mișcă atunci când atinge pereții uterului, asta pentru că are articulațiile majore – coate, umerii, articulațiile pumnului, genunchilor și gleznelor – gata formate; aceste mișcări se văd bine la ecografie, dar tu nu le simți încă.
- organele sexuale externe sunt prezente, dar încă nu pot fi diferențiate.
Săptămâna 10 de sarcină. În săptămâna 10 încep să se formeze toate organele vitale ale copilului. Coada embrionară dispare complet, iar degetele de la mâini și de la picioare ale copilului sunt complet separate. Oasele scheletului se formează tot în această perioadă. Pleoapele copilului sunt mai dezvoltate, iar ochii sunt închiși. Urechile externe încep să ia forma finală. Încep să se dezvolte și mugurii dentari. Creierul crește acum mai rapid. În această săptămână se estimează că sunt produși aproape 250 000 de neuroni noi în fiecare minut. Dacă ai băiat, testiculele sale vor începe să producă hormonul masculin, testosteronul.
Ce „știe“ să facă deja: este ocupat în permanență cu înghițirea lichidului amniotic și cu datul din picioare.
Săptămâna 11 de sarcină. De acum și până la naștere, copilul poartă denumirea de fetus. Având toate organele formate, creșterea se accelerează. De acum și până în săptămâna 20 de sarcină, copilul își va tripla greutatea. Pentru a-l ajuta în acest proces, vasele de sânge ale placentei devin mai mari și mai numeroase. În această săptămână, urechile copilului urcă și se deplasează în lateralul capului, iar organele genitale se dezvoltă de asemenea rapid. Micul mugur de țesut al organelor genitale externe a început să se dezvolte, transformându-se în penis sau în clitoris și labile mari, care vor deveni vizibile în curând.
Ce „știe“ bebe să facă deja:
- în curând, va putea închide și deschide pumnul;
- lovește, se întinde și înoată în lichidul amniotic ca un pește în apă;
- e capabil să înghită, iar sistemul urinar este complet format și funcțional;
- sughiță!
Săptămâna 12 de sarcină. Fața copilului continua să se contureze din ce în ce mai bine în săptămâna a 12-a, nasul și bărbia fiind mai proeminente. Această săptămână marchează de asemenea apariția unghiilor fetusului, la degetele de la mâini și de la picioare. Ritmul bătăilor inimii micuțului va crește cu câteva pe minut. În săptămâna a 12-a de sarcină, lungimea copilului se apropie de 7,6 cm, iar greutatea este de aproximativ 22,67 grame. Sfârșitul acestei săptămâni marchează finalul primului trimestru de sarcină.
Ce „știe“ bebe să facă deja:
- deși creierul nu are aceeași mărime pe care o va avea la naștere, are aceeași structură și încep să se formeze sinapsele (legăturile neuronale din creier) și chiar să emită impulsuri spre mușchi – din păcate încă insuficient dezvoltați pentru a coordona mișcările. „Este interesant de remarcat că dezvoltarea în paralel a creierului și a mușchilor duce la apariția unor mișcări naturale ale corpului copilului, ca îndoitul brațelor, rotirea încheieturilor, precum și închiderea și deschiderea pumnului“, spune doctorul Marius Moraru, medic specialist obstetrică-ginecologie.
- încep să-i crească genele;
- poate plânge (fără zgomot, ce-i drept), pentru că are corzile vocale complet dezvoltate;
- începe să simtă durerea;
- organele genitale vizibile pot spune care este sexul lui.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Exercițiile Kegel te ajută să nu faci incontinență urinară și hemoroizi
Mușchii din diafragma pelviană ajută la susținerea uterului, a vezicii urinare și a intestinelor. Tonifierea lor prin intermediul exercițiilor Kegel va ajuta la atenuarea disconfortului din ultimele luni de sarcină și la reducerea la minimum a două probleme frecvente care încep în timpul sarcinii și continuă după naștere: incontinența și hemoroizii. Întărirea mușchilor din diafragma pelviană, începute cât mai din timp, pare să reducă riscul de a dezvolta incontinență urinară, atât în timpul sarcinii, cât și după naștere. Citește și despre: Administrarea medicamentelor pentru dureri in timpul sarcinii
Analizele primului trimestru de sarcină – depistează 85% din cazuri de sindrom Down
Testele primului trimestru de sarcină se efectuează între săptămânile 10 și 12 și implică un proces în două etape, care oferă devreme primele informații referitoare la sănătatea copilului:
- teste de sânge. Măsoară nivelurile a două substanțe specifice sarcinii, proteina A plasmatică asociată sarcinii (PAPP-A) și beta-gonadotropina corionică umană (beta-HCG).
- Acest test este efectuat pentru măsurarea dimensiunilor spațiului liber de pe ceafa unui copil (translucenţa nucală). Adesea, pentru această evaluare este folosită o ecografie vaginală. În urma ecografiei, medicul poate depista existența sindromului Down și a trisomiei 18.
Rezultatele testelor efectuate în primul trimestru sunt date ca fiind pozitive, negative sau probabile, cum ar fi un risc de 1 la 5 000 de a avea un copil cu sindromul Down. În general, testul este considerat pozitiv pentru sindromul Down dacă riscul este de 1 la 230 sau mai frecvent (numărul exact variază ușor de la un laborator la altul). În ce privește trisomia 18, testul este considerat pozitiv dacă riscul este de 1 la 100 sau mai mare.
Testele efectuate în primul trimestru de sarcină identifică în mod corect aproximativ 85% dintre femeile care sunt gravide cu copii care au sindromul Down. Aproximativ 5% dintre femei obțin un rezultat fals-pozitiv.
În ce privește trisomia 18, rata de detectare este de aproximativ 90%, cu un procent de 2% răspunsuri fals-pozitive.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
SURSE
Ne-au ajutat în punerea informațiilor cap la cap mai mulți medici specialiști pe obstetrică-ginecologie:
• dr. Dan Raica, medic primar cu supraspecializare în gineco-oncologie, endoscopie ginecologică, management-sanitar, uroginecologie, ecografie. Informațiile sunt preluate din articolele publica pe site-ul https://dan.raica.ro/
• dr. Laurențiu Crăciunaș, medic specialist obstetrică-ginecologie, https://www.contraboli.ro/
• dr. Ramona Maria Neamu, medic specialist obstetrică-ginecologie, http://drneamuramona.ro/
• https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/braxton-hicks/
• Clinica Mayo. Ghid pentru o sarcină sănătoasă – Editura Corint
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.