Se stie ca sarcina este o perioada speciala in care exista interdictii in ceea ce priveste anumite medicamente. Nu toate insa au riscuri. Daca intr-adevar e necesar sa iei un medicament informeaza-te bine inainte intreband medicul si farmacistul daca sunt sigure in timpul sarcinii.
Esti insarcinata si nu stii ce medicamente ai putea lua in caz ca racesti sau suferi de anumite dureri? Iti prezentam informatii despre cele mai uzitate medicamente!
Sarcina se intinde pe o durata mare a anului si este aproape imposibil sa treaca fara nicio durere, fie datorata conditiei in sine fie din alte motive. De obicei suferintele din timpul sarcinii sunt: crampe ale uterului, tensiune in sani, dureri de spate, sindrom de tunel carpian, intinderi de ligamente, dureri de cap. De asemenea datorita imunitatii slabite gravidele se pot confrunta cu herpes, infectii urinare, raceli.
Sarcina fiind o conditie speciala medicamentele trebuie luate cu mare precautie si doar la sfatul medicului, in colaborare cu el, medicul fiind cel in masura sa compare riscul administrarii unui medicament cu riscul neadministrarii lui si sa decida in consecinta. Riscurile pentru fat ale ingerarii unui medicament depind atat de varsta sarcinii cat si de substanta activa continuta deci in niciun caz nu se recomanda auto-medicatia “dupa ureche”.
La modul ideal in sarcina ar fi cel mai sigur sa nu se ia niciun medicament si multe femei insarcinate merg pe acest principiu de frica sa nu puna fatul in pericol. Exista totusi situatii in care durerea nu este suportabila sau in care administrarea medicamentelor chiar este necesara. Sa aflam informatii despre cele mai uzitate medicamente:
Paracetamolul este unul dintre cele mai cunoscute medicamente folosite pentru diminuarea durerii sau scaderea febrei. Studiile au aratat ca paracetamolul poate traversa placenta dar ca doze obisnuite din acest medicament nu afecteaza fatul din uter si prin urmare este un medicament sigur in sarcina. Totusi unele cercetari au pus in legatura paracetamolul cu criptorhidia – testicole necoborate in scrot la bebelusii de sex masculin, deci si acest lucru trebuie luat in considerare si de aceea nu se recomanda folosirea paracetamolului pe perioade lungi. Cel mai bine ar fi ca la nevoie sa folositi cea mai mica doza recomandata si pe un timp cat mai scurt si in niciun caz sa nu depasiti doza zilnica recomandata.
Ibuprofenul este un anti-inflamator care actioneaza prin reducerea hormonilor cauzatori ai inflamatiei care provoaca durere in corp. Este folosit pentru tratarea durerilor moderate in afectiuni precum dureri de dinti sau febra. Ar trebui luat strict la indicatia medicului deoarece in primul trimestru exista risc de pierdere a sarcinii, defecte ale inimii si alte anomalii.
Din al doilea trimestru este considerat a fi mai sigur dar tot paracetamolul e mai bun ca prima optiune. In ultimul trimestru de sarcina se recomanda evitarea lui deoarece creste riscul de tensiune marita la bebelus. De asemenea poate reduce cantitatea de lichid amniotic, poate afecta rinichii fatului si poate intarzia travaliul.
Voltaren (sau diclofenac) este folosit pentru a reduce durerile si inflamatia, pentru a trata diferite tipuri de artrite si se gaseste sub forma de tablete, crema, gel sau supozitoare. Substanta activa are aceleasi riscuri ca ibuprofenul. De aceea daca esti gravida si te confrunti cu dureri musculare ar fi de preferat sa apelezi la masaj sau acupunctura.
Aspirina foarte folosita in trecut, nu mai are aceeasi trecere in ziua de azi datorita contraindicatiilor. Are riscuri similare cu ale ibuprofenului si voltarenului. Este prescrisa in doze mici femeilor care au probleme cu coagularea sangelui care ar putea duce la pierderea sarcinii.
Codeina folosita pentru dureri moderate sau severe dar si in raceli, in special pentru tratarea tusei. Cercetarile arata ca doza standard recomandata nu afecteaza fatul, nu produce malformatii. Insa poate produce constipatie gravidei.
De asemenea fiindca acest medicament actioneaza ca un narcotic usor in timp poate produce dependenta care va afecta si fatul el putand manifesta la nastere tremor, probleme digestive, inabilitatea de a se hrani la san. De aceea este de evitat folosirea codeinei pe termen lung in timpul sarcinei!
No Spa este un relaxant al musculaturii netede si este in topul medicamentelor luate de gravide, considerandu-se ca este indicat pentru a se evita riscul de avort spontan sau contractiile premature. De multe ori cand o femeie insarcinata se plange de dureri de burta i se recomanda no spa, de multe ori chiar de catre medic, dar nu sunt suficiente studii sa arate daca intr-adevar este eficient si mai ales daca nu este asociat vreunui risc pentru fat.
In concluzie, nimeni nu spune sa treceti prin suferinte in timpul sarcinii de teama de a lua vreun medicament dar daca este necesara medicamentatia informati-va temeinic despre efectele ei asupra fatului si luati o decizie doar impreuna cu medicul care urmareste evolutia sarcinii!