Listeria si rubeola sunt doua boli care pot avea consecinte devastatoare asupra unei sarcini. Iata ce riscuri presupun ele si cum poti sa le previi!
LISTERIA si sarcina
Listerioza este o boala infectioasa produse de Listeria monocytogenes. Aceasta bacterie poate provoca neplaceri minore gravidei, insa se poate dovedi devastatoare pentru bebelus. Perioada de sarcina se asociaza cu o imunitate ceva mai scazuta a gravidelor, de aceea listerioza este diagnosticata de 20 de ori mai frecvent in randul femeilor insarcinate, decat in restul populatiei. Consecintele grave pe care listerioza le poate avea asupra viitorului bebelus fac ca preventia bolii sa fie un aspect de maxima importanta.
Boala este produsa de o bacterie (listeria) care este frecvent intalnita in sol, praf, apa, mancaruri procesate, carne cruda si fecale. Fiind atat de raspandita, este cu atat mai important ca gravidele sa respecte niste reguli stricte pentru a evita o potentiala imbolnavire.
Listeria si sarcina – Care sunt riscurile?
La multe mame, boala evolueaza asimptomatic, sau cu simptome usoare asemanatoare unei raceli banale. Din pacate, la bebelus, infectia intrauterina sau neonatala se asociaza cu un risc major de deces. Listerioza poate declansa la cel mic pneumonie, septicemie sau meningita. Desi vindecarile sunt posibile, riscul sechelelor neurologice permanente este mare, iar mortalitatea este de peste 25%. Infectia se poate transmite fie in perioada sarcinii, caz in care se produce moartea intrauterina a fatului, fie imediat dupa nastere.
Cum poate fi prevenita infectia cu listeria?
Studiile epidemiologice au demonstrat ca infectia poate fi dobandita ulterior consumului oricaror alimente contaminate. Cel mai des incriminate, totusi, au fost semipreparatele de carne si branzeturile moi.
Pasteurizarea reuseste sa omoare bacteria, astfel ca lactatele pasteurizate pot fi consumate in siguranta. Totusi, avand in vedere larga raspandire in natura a listeriozei, este necesara respectarea stricta a regulilor de igiena si acordarea unei atentii suplimentare spalarii ustensilelor de bucatarie care au intrat in contact cu carnea cruda.
Reguli simple de urmat in sarcina pentru a evita infectia cu listeria:
- consuma doar produse de origine animala (oua, carne) gatite foarte bine.
- se evita in totalitate laptele si toate branzeturile nepasteurizate.
- legumele, fructele si toate verdeturile consumate crude vor fi spalate sub jet de apa rece foarte bine.
- spalati imediat mainile care au intrat in contact cu carnea cruda.
- ustensilele folosite la carne se splata imediat (cu apa fierbinte si detergent de vase) si nu vor intra in contact cu alte alimente/suprafete.
- se evita pe cat posibil mancarea reincazita in sarcina.
- nu consuma de asemenea mancare care a stat prea mult timp la temperatura camerei.
- nu consuma produse care contin oua crude (maioneza, sosuri, prajituri sau torturi).
RUBEOLA si sarcina
Desi intr-o perioada riscul de a contacta rubeola era redus, gratie campaniei de vaccinare, in prezent rubeola si-a schimbat statusul din boala aproape eradicata, in una relativ frecvent intalnita pe teritoriul Romaniei. Asemanator altor afectiuni care evolueaza usor la adult, ea poate avea efecte devastatoare pentru bebelus, daca gravida contacteaza boala in perioada sarcinii.
Simptomele rubeolei la adult sunt usoare. Boala debuteaza cu febra usoara sau moderata si simptome asemanatoare unei raceli usoare, ulterior aparand eruptia caracteristica si, uneori, inflamatia articulatiilor. Mai grav este ca pana la 30% dintre cazurile de boala evolueaza asimptomatic la adult.
Afectarea bebelusului este insa severa. Daca gravida contacteaza boala in primul trimestru de sarcina, anomaliile fetale pe care le produce sunt imcompatibile cu viata, astfel ca se declanseaza avortul spontan.
Daca boala este contactata in saptamanile 8-10 de sarcina, peste 90% dintre fetusi sunt afectati. In saptamana 11-16 de sarcina, doar pana la 20% dintre bebelusi vor fi afectati. Dupa saptamana 16 de sarcina, nu s-au mai inregistrat cazuri de afectare fetala.
Rubeola in sarcina – Care este riscul pentru bebelus?
Rubeola dobandita in perioada primului trimestru de sarcina determina numeroase simptome la bebelus. Unele dintre ele sunt trecatoare: restrictie de crestere intrauterina, anemie hemolitica, hepatosplenomegalie, icter. Altele sunt mult mai severe, de tipul unei boli osoase sau a meningoencefalitei, soldata adesea cu sechele severe. Alte modificari sunt definitive. De exemplu, rubeola dobandita in sarcina este cea mai frecventa cauza de surditate in lumea dezvoltata. Insa exista si alte consecinte ale rubeolei:
- deficit de invatare,
- diabet insulino-dependent,
- declansare tardiva a bolii la varsta de 3-12 luni, cu complicatii severe si mortalitate crescuta.
Bebelusii care supravietuiesc se nasc cu boli de inima congenitale, probleme oftalmologice (glaucom, retinopatie, miopie severe, microftalmie) si microcefalie.
Cum se poate preveni rubeola?
In cazul in care nu ai avut rubeola cand erai copil si nici nu ai fost vaccinata, este timpul sa te vaccinezi. Desigur, inainte de conceptie! Vaccinarea in masa a copiilor avea ca scop eradicarea rubeolei in Europa. Din pacate, se pare ca ne indepartam din ce in ce mai mult de acest deziderat. Medicul ginecolog iti va recomanda analize pentru a vedea daca ai avut sau nu rubeola in decursul vietii, din pacate in cazul in care nu esti imunizata, nu se poate face nimic pentru a proteja sarcina.
Tu ce sfaturi ai primit in perioada sarcinii, pentru a te proteja de listeria sau rubeola?
Citește și despre:
Totul despre Vaccinul ROR
Bolile copilariei
Cele mai frecvente boli pe care le fac copiii in primii ani de viata
Listerioza este periculoasa in sarcina
Rujeola la copii | Cum se diferentiază de rubeolă și varicela
13 Boli infectioase ale copilariei
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.