Nu ca ar fi vreun mare secret, insa viitoarele mamici par sa opreasca documentarea la momentul nasterii. Odata adus bebelusul pe lume, mamele par sa dispara de pe planeta, lasand loc cuiva mult mai important: bebelusul. In incercarea de a nu ii face rau bebelusului din nestiinta, de a aduce pe lume in conditiile cele mai bune un copil sanatos si de a ingriji corespunzator un nou-nascut, femeile uita de perioada lauziei, una foarte importanta pentru ele!
Ce este lauzia (lehuzia)?
Se vorbeste despre lauze (lehuze) atunci cand medicii se refera la femeia care a nascut cu mai putin de 40 de zile in urma. Desi minimizata, lauzia are micile ei neplaceri si caracteristici, despre care insa nu se prea discuta, caci proaspata mamica este prea ocupata cu bebe si nu prea are nici timp, nici energie sa schimbe impresii cu prietenele sau cu alte mamici.
Exista insa cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii in legatura cu lauzia:
Multe femei care au nascut recent (lauze) declara ca au trecut prin atacuri de panica.
Odata dusa euforia indusa de adrenalina si de hormonii implicati in nastere, mamica incepe sa realizeze uriasa responsabilitate pe care o are acum. Si tocmai cand isi da seama de toate astea, este externata din maternitate si trimisa acasa, sa se bucure de micuta ei comoara, cu nimic mai mult decat urarea plina de zambet „Crestere usoara!”. Luand in calcul situatia absolut noua, stresul prin care tocmai a trecut si lipsa de odihna, toate adaugate la furtuna hormonala brusca, este usor de inteles de ce multe proaspete mamici intra in panica.
CITEȘTE ȘI: Revenirea după naștere și îngrijirea postpartum. Primele transformări din viața de mămică
Oricum ai nascut, „urmele” se mentin si in lauzie.
Fie ca ai nascut prin cezariana, fie ca ai nascut natural si ai avut parte de epiziotomie, cele 40 de zile de lauzie sunt de obicei insotite de un anume grad de disconfort. Fiecare mămică privește propria naștere diferit. Dar dacă vrei să obții o relatare cât mai precisă a evenimentelor, e important să porți discuția asta în primele 3 luni post partum. Pe măsură ce trece timpul, mintea blochează amintirile neplăcute. Nu de alta, dar altfel nimeni nu ar mai face un al doilea copil, cu atât mai puțin pe al treilea! Citește pe larg despre: 10 lucruri pe care NU ți le spune nimeni despre nașterea naturală
Desi ai nascut, corpul tau este departe de ce era inainte de sarcina.
Va mai dura cateva luni pana sa revii la talia de dinainte! Corpul tau a trecut prin numeroase transformari in cele noua luni de sarcina. Toate modificările care au contribuit la aducerea pe lume a copilului sunt acum brusc inversate după travaliu si nastere.
Imediat dupa nastere, vei pierde cateva din kilogramele acumulate, o veste buna pentru multe mamici ingrijorate de silueta. Copilul cantareste in jur de trei kilograme, placenta si lichidul amniotic, aproape doua kilograme. Deci imediat dupa nastere esti mai usoara cu cinci kilograme. In prima saptamana vei mai pierde doua sau trei, sub forma lichidului acumulat in tesuturi si in sange. Uterul ramane inca umflat dupa nastere, asa ca nu te mira daca burtica n-a disparut complet dupa expulzie. El se strange in fiecare zi cu cel putin un centimetru si la aproximativ 12 zile nu va mai fi simtit la palparea abdomenului. La sase saptamani de la nastere, uterul ajunge la marimea si greutatea lui normala. Citește pe larg despre: Ce schimbări voi observa dupa nastere la corpul meu
Eliminarea lohiilor poate fi cu totul altfel decat te asteptai.
Uneori ele se elimina in mult mai scurt timp, alteori sangerarea se poate opri doar pentru a reincepe dupa cateva zile. Asta iti poate creea o stare de disconfort si de nervozitate, caci nu stii niciodata la ce sa te astepti. O discutie cu medicul tau ar trebui insa sa iti lamureasca care sunt situatiile in care ar trebui sa te alarmezi si care tin de particularitatile corpului tau.
Incontinenta urinara este un alt subiect despre care nu se discuta.
Dar care este cat se poate de real pentru unele dintre mamici, mai ales pentru cele care au avut o nastere vaginala dificila. In general, lucrurile se amelioreaza cu timpul, mai ales daca practici exercitiile Kegel, dar suntem siguri ca nu te-ai gandit la asta inainte de a naste.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Tampoanele pentru sani au aparut cu siguranta dintr-o necesitate.
In perioada lauziei, dar probabil ca si dupa aceea, vei descoperi ca esti deosebit de sensibila la stimuli legati de bebelusi. Nou nascutul doame linistit la el in leagan, tu iti faci un ceai si deodata iti dai seama ca te-ai gandit la el si ca sanii tai au inceput sa curga. Nu reusesti sa alaptezi decat cu un prosop la indemana, caci sanul din care nu suge cel mic curge intruna. Auzi pe strada plansul unui bebelus mic si simti cum sanii incep sa isi faca datoria. Este normal si trece, nu te ingrijora!
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Cele 40 de zile de lauzie sunt, in mod traditional, zile de odihna.
Desi se vehiculeaza idei de genul „Strabunicele noastre nasteau in camp si a doua zi se intorceau la munca”, afirmatia este eronata. Studiile antropologice demonstreaza ca in toate culturile, cele 40 de zile de lauzie erau zile in care proaspata mama nu facea nimic altceva decat sa se ocupe de bebelus. Toate celelalte activitati gospodaresti erau vremelnic preluate de catre vecine, rude, prietene. Asadar, acorda-ti mult timp de odihna, fii indulgenta cu tine insati, cere si primeste cu drag ajutorul celorlalti.
In ciuda asteptarilor pe care le aveai inainte de a naste, ai putea si surprinsa sa descoperi ca in primele 6 saptamani dupa ce ti-ai adus copilul pe lume, nu prea ai nici un fel de chef de musafiri si companie. Chiar daca erai cea mai gregara fiinta inainte de a naste, acum iti doresti liniste, calm si intimitate alaturi de puiul tau. Este perfect normal si nu dureaza o vesnicie, asa ca bucura-te cu tati de mica voastra comoara!
CITEȘTE ȘI: De ce este bine să începi exercițiile fizice cât mai repede după naștere?
Lauzia ta cum a fost? Ce iti amintesti legat de aceasta perioada speciala dupa nasterea bebelusului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.