Puseurile de creștere sunt salturi de dezvoltare ale bebelușului, care survin în primul lui an de viață. Dezvoltarea bebelușului este continuă, însă există și aceste puseuri, în care bebelușul trece printr-un salt de dezvoltare. Simptomele pot fi asemănătoare crizei laptelui, dar este total nerecomandat să oprești alăptarea.
- Cum recunoști un puseu de creștere?
- Puseu de creștere sau debutul unei boli?
- Puseu de creștere sau regresia somnului?
- Puseu de creștere dacă alăptezi
- Puseu de creștere dacă îl hrănești cu formulă de lapte
- Ce nevoi are bebelușul în timpul unui puseu de creștere?
- La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși
- Cât durează un puseu de creștere?
Puseurile de creștere survin în timpul primului an de viață a bebelușului. Sunt un fel de Bau-Bau al părinților, o tură nebună într-un roller-coaster în care nici măcar nu au fost întrebați dacă vor să urce. Dar, exact ca un roller-coaster, durează puțin și totul revine la normal. Nu destul de puțin însă pentru unele mame care pot intra în panică și pot reacționa… nepotrivit, atât pentru copil, cât și pentru ele. Să vedem ce trebuie făcut când trecem printr-un puseu de creștere.
Cum recunoști un puseu de creștere?
Puseurile de creștere reprezintă niște perioade, de obicei scurte, în care tot ce știai despre bebelușul tău pare să nu mai fie valabil. Dacă până acum dormea dus, e posibil ca în timpul nopților să se trezească de câteva ori. Dacă nu mai dormea peste zi, e posibil să vrea să tragă un pui de somn. Dacă îl alăptezi, e posibil să pară că nu se mai satură. Dacă era cuminte și respecta o rutină, acum e agitat, și plânge, și nu mai știi cum să-l îmbunezi.
Puseurile de creștere reprezintă o parte esențială a maturării fizice a bebelușului, etape de dezvoltare normale care se întâmplă fiecărui copil.
Cu toate acestea, mamele care alăptează sunt adesea îngrijorate de faptul că laptele lor nu mai este suficient. Ce-i drept, poate fi foarte confuz când un copil alăptat, care dormea bine, devine agitat dintr-odată și cere sânul toată ziua.
Cel mai adesea, ele pun aceste comportamente ale bebelușului pe seama faptului că a scăzut cantitatea de lapte pe care o primea bebelușul. Diferența stă în durata acestor perioade, pentru că puseurile de creștere se întind pe o perioadă scurtă, de la 3 zile, până la o săptămână.
CITEȘTE ȘI: 5 indicii că bebelușul trece printr-un puseu de creștere
Cum îmi dau seama dacă este un puseu de creștere sau debutul unei boli?
Puseurile de creștere pot da somnolență bebelușilor, irascibilitate, plânsete fără motiv, dar nu dau febră ori stări de apatie, crize de plâns sau plânsete de durere. Acestea din urmă pot fi semne că bebelușul nu se simte bine și o vizită la doctor este bine de făcut. Puseurile de creștere nu sunt singura explicație pentru un copil care pare să nu se mai sature cu laptele pe care îl primește. Vacanțele (schimbarea rutinei), apariția dinților de lapte, afecțiunile minore pot influența stilul cu care v-ați obișnuit deja în alăptare, somn și comportament.
Puseu de creștere sau regresia somnului?
Există trei regresii de somn în timpul primului an de viață al unui copil. Pentru că fiecare poate dura până la 6 săptămâni (sau poate mai mult, în cazuri extreme!), te poți simți într-un puseu continuu de creștere, ceea ce nu este adevărat. Unii specialiști chiar dau puseelor de creștere numele de regresii de somn. Din păcate însă sunt complet diferite.
Regresiile de somn apar de 3 ori în decursul primului an din viața bebelușului (la 4 luni, la 8, 9 sau 10 luni și la 12 luni) și sunt niște trepte foarte importante în evoluția somnului copilului. În comparație, puseele de creștere nu implica doar schimbarea modelului de somn, ci și al meselor , precum și al comportamentului bebelușului și, mai mult decât atât, survine de până la 10 ore în acest interval de timp, adică până împlinește copilul 1 an.
Multe dintre puseurile de creștere ale copilului coincid cu etapele de regresie a somnului. Deci, chiar dacă puseurile de creștere și regresiile de somn nu sunt unul și același lucru, este posibil ca o regresie a somnului să afecteze un puseu de creștere și un puseu de creștere să influențeze o regresie a somnului.
Ce trebuie să faci în timpul unui puseu de creștere dacă alăptezi?
Deoarece producția de lapte matern se bazează pe un principiu simplu, de cerere și ofertă, alăptarea de câte ori are nevoie copilul va duce la creșterea ofertei de lapte matern. Chiar dacă dă semne că nu s-ar sătura. Un copil în creștere este un copil înfometat!
În timpul unui puseu de creștere, pune-l la sân ori de câte ori cere, chiar dacă ședințele de alăptat vor fi mai scurte, iar bebelușul nu pare să se mai liniștească la sân. Crește, deci clar va dori mai mult lapte! Dacă până acum îl alăptai de 8 ori pe zi, acum s-ar putea să ajungeți la 12-14 ședințe de alăptare.
Oferă-i sânul la primele simptome de foame, lucru care te va ajuta să produci mai mult lapte pentru nevoile lui în creștere. Suplimentează și tu lichidele pe care le bei în această perioadă și alimentele bogate în substanțe hrănitoare. Dacă bebe trece printr-un puseu de creștere, și tu treci, alături de el!
Ce trebuie să faci în timpul unui puseu de creștere dacă îl hrănești cu formulă de lapte?
Dacă bebelușul trece printr-un puseu de creștere, nu este nevoie să-i schimbi formula de lapte cu o alta, mai consistentă. Este posibil să fie nevoie să măriți cantitatea de hrană, dar să o faceți treptat! Urmați numărul recomandat de sticle pentru greutatea bebelușului și dacă adăugați o sticlă în plus de lapte, faceți acest lucru numai pentru câteva zile. Dacă bebelușul regurgitează după o hrănire, înseamnă că primește prea multă formulă. Urmăriți semnele!
Ce nevoi are bebelușul în timpul unui puseu de creștere?
Bebelușul poate fi iritat și poate avea nevoie de mai multă mângâiere și liniștire în timpul unui puseu de creștere. Pare să nu știe nici el ce vrea, pare că nimic nu-i mai convinse, însă părinții care au trecut prin aceste pusee de creștere spun că apropierea fizică, contactul piele pe piele îi liniștește foarte mult. Da, are nevoie de întreaga ta atenție în aceste zile, așa că dacă observi aceste simptome e mai bine să amâni călătoriile, vizitele sau alte treburi prin gospodărie.
Nici nu vei mai avea foarte multă plăcere să faci altceva, pentru că aceste puseuri de creștere îi vor modifica și rutina de somn. Exact când credeai că, în sfârșit, ați găsit rutina potrivită pentru toți membrii familiei, bebe schimbă foaia! Și cere să fie hrănit de mai multe ori pe noapte, deși nici asta nu pare să-i aducă satisfacție.
Studiile arată că hormonii responsabili pentru creșterea sistemului osos sunt creați în timpul somnului, astfel că, după câteva zile de privare de somn, bebe ar putea să fie nițeluș mai lung. Copilul vostru curios și jucăuș pare să fi fost schimbat cu un altul, morocănos și irascibil. Acest simptom este mai înspăimântător pentru ceilalți, care l-ar putea interpreta ca un semn al regresiei de dezvoltare sau ca o problemă de atașament. (Nu este!)
La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși
Fără a avea pretenția ca toți copiii să se spună unui grafic, pentru că fiecare copil este diferit, pediatrii sunt de părere că există 7 până la 10 astfel de perioade în decursul primului an de viață al bebelușilor.
Primul puseul de creștere apare chiar în primele zile de după naștere, în a doua noapte de viață extrauterină și este, mai degrabă, un prim protest de părăsire a uterului, decât un salt de dezvoltare. Toată această perioadă de după naștere este una destul de dificilă pentru micuți, deoarece flora lor intestinală se modifică pentru a digera colostrul și laptele matern.
Apoi la 7-10 zile de la naștere, cam pe când alăptarea și-a găsit deja o rutină mulțumitoare atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă, intervine al doilea puseu de creștere. Cel de-al treilea puseu de creștere se întâmplă pe la 2-3 săptămâni, apoi la între săptămânile 4 și 6, la vârsta de 3 luni, apoi la 6 luni, la 9 luni și la 12 luni.
Nici nu are rost să-ți notezi și să-ți faci grafice pentru a scoate în evidență aceste perioade în care pot să apară puseele de creștere, pentru că niciun bebeluș nu va ține cont de ele!
Cât durează un puseu de creștere?
În ceea ce privește durata unui puseu de creștere, asta da veste bună! Nu ține mai mult de 2-3 zile, cel mai adesea, uneori și doar la unii putând să se prelungească până la o săptămână. Dar unii bebeluși trec atât de repede peste perioada de scânceli, că nici nu-ți dai seama că tocmai a făcut un salt în dezvoltare!
Conform graficelor de creștere și dezvoltare, bebelușii băieți cresc altfel decât fetele. Specialiștii spun că, spre deosebire de fete, băieții cresc în lungime mai întâi, abia apoi luând în greutate. Iar fetele cresc și iau în greutate în același timp.
CITEȘTE ȘI: Puseul de crestere influenteaza alimentatia si somnul bebelusului – Iata cum!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.