Exista situatii in care mama este nevoita sau isi doreste sa intrerupa alaptarea pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Cand copilul este bine diversificat intreruperea alaptarii pentru cateva zile nu ridica probleme foarte mari, dar inainte de diversificare, mai ales daca bebelusul are sub 6 luni, intreruperea alaptarii poate fi problematica atat pentru mama cat si pentru copil. Uneori mama crede ca trebuie sa intrerupa alaptarea dar de fapt nu este nevoie. Care sunt situatii in care mama trebuie sa intrerupa alaptarea?
Urmarea de catre mama a unui tratament medicamentos.
In majoritatea cazurilor exista tratamente compatibile cu alaptarea, sunt rare cazurile in care anumite medicamente presupun interdictia de a alapta. Consultati un site specializat in medicamente sau un consultant in alaptare pentru a vedea daca exista sau nu riscuri in administrarea unui tratament in timpul alaptarii.
Cand mama este bolnava (are febra, diaree, varicela).
In aceste cazuri nu se impune intreruperea alaptarii, dimpotriva, se recomanda continuarea ei deoarece mama este in acele momente o “fabrica de anticorpi” iar bebelusul va avea doar de beneficiat fiind alaptat.
CITEȘTE ȘI: Alaptarea când mama este bolnavă
Cand mama a suferit o anestezie pentru o extractie dentara.
Unul dintre cele mai disputate subiecte medicale în timpul alăptării, dar și în timpul sarcinii, este legat de intervențiile stomatologice. Majoritatea știe că anesteziile sunt contraindicate în alăptare, așa că stau departe de dentist. Adevărul e cu totul altul. Exista anestezice compatibile cu alaptarea, interesati-va la un stomatolog informat pe aceasta tema. Citeste mai multe aici despre anestezia stomatologică în sarcină
Cand copilul este bolnav.
Multe mame considera ca daca, spre exemplu, bebelusul are diaree sau varsaturi trebuie sa intrerupa alaptarea, pentru a nu il “strica mai rau la stomac”. Dimpotriva, laptele matern este cel mai potrivit aliment in aceste situatii, avand efect vindecator si hidratant.
In alte situatii intreruperea alaptarii survine deoarece mama isi doreste sa participe la un eveniment fara sugar sau este nevoita sa lipseasca pentru cateva zile de langa copil, poate chiar intervine o spitalizare neasteptata. Iata la ce va puteti astepta:
Bebelusul poate refuza laptele praf/ biberonul.
Daca bebelusul este foarte mic si nediversificat aceasta poate fi o mare problema. Daca vreti sa lasati lapte muls asigurati-va dinainte ca accepta biberonul sau mai bine lasati indicatii sa fie hranit cu lingurita. Daca lipsiti noaptea bebelusul ar putea refuza sa adoarma sau se va trezi des plangand neconsolat.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul refuză brusc sânul – Cum gestionezi greva suptului?
Evitati angorjarea.
In cazul unei intreruperi bruste mai ales inainte ca lactatia sa fie stabilizata sanii mamei se vor angorja, vor devein durerosi. In zilele in care lipsiti aveti grija sa detensionati sanii, sa va mulgeti atat pentru a mentine secretia lactate cat si pentru a evita mastita.
Este posibil ca bebe sa refuze ulterior sanul.
Daca lipsiti prea mult copilul si-ar putea pierde reflexul de supt sau interesul pentru san datorita utilizarii biberonului ceea ce va duce la o intarcare precoce si nedorita sau va duce la “lupte grele” pentru mama pentru a relua alaptarea.
In orice caz, daca intrerupeti temporar alaptarea trebuie sa stiti ca reluarea se poate face fara probleme si sa respingeti mituri de genul:
Nu e bine sa intorci copilul la san!
Acesta este doar “folclor”, superstitie fara fundament stiintific, desigur, care sustin ca astfel copilul va deochia, va fi deochiat sau va deveni strigoi. Sunt niste ineptii care ar trebui sa ne faca sa radem dar care, din pacate, inca prind la unele mame, in ciuda secolului in care ne aflam!
Nu mai e bun laptele.
Unele persoane “binevoitoare”, in special soacre, sustin ca daca alaptarea a fost interupta, laptele “s-a stricat” intre timp. Nimic mai fals, bine-nteles. Mai ales ca dupa 3-4 luni cand se stabilizeaza lactatia laptele se produce la cerere, cand suge copilul, nu sta “stocat” in sani ca in niste cutii de lapte cu termen de expirare.
CITEȘTE ȘI: Când devine laptele matern apă chioară?
Evitati intarcarea brusca.
Daca insa decideti sa intrerupeti alaptarea permanent, adica sa intarcati copilul, nu trebuie sa o faceti in niciun caz brusc ci treptat, pe parcursul a catorva luni, chiar a unui an intreg, deoarece o intarcare brusca afecteaza atat mama cat si copilul.
In ceea ce va priveste, intarcarea brusca poate duce, cum mentionam anterior, la probleme cu sanii, angorjare, mastita, dar si puternice dezechilibre hormonale, posibilitatea formarii in viitor a unor noduli sau chiar tumori, dezechilibru emotional.
Daca doriti sa intarcati crezand ca astfel copilul va manca mai bine sau nu se va mai trezi noaptea sa stiti ca riscati ca situatia sa ramana aceeasi sau sa se inrautateasca iar in plus copilul va fi privat de anticorpi si de confort emotional, caci actul alaptarii inseamna mult mai mult decat hrana.
Exista copii care chiar daca sunt intarcati continua sa se trezeasca noaptea pentru a bea apa sau fara un motiv aparent, continua sa refuze solidele si in plus intarcarea brusca este o trauma care-i poate face sa aiba regrese pe toate planurile, sa devina irascibili, agitati sau tristi, sa li se diminueze increderea in mama, sa devina chiar mai dependent si mai “mamosi” pentru a suplini lipsa alaptarii.
De aceea este bine atunci cand va ganditi la intreruperea alaptarii, fie temporar fie definitiv, sa va ganditi bine daca aceasta decizie este intr-adevar necesara, daca nu exista alternative, daca este intr-adevar o solutie pentru anumite probleme sau daca, dimpotriva, beneficiile vor fi prea putine sau inexistente in timp ce repercusiunile vor fi mai mari.
Nu luati o decizie atat de importanta nici sub impulsul momentului nici sfatuite de persoane fara experienta si pregatire ci cantariti-o cu atentie studiind site-uri de specialitate cu informatii de actualitate, cerand opinia unui consultant in alaptare sau, de ce nu, urmandu-va instinctul.
CITEȘTE ȘI: Înțărcarea este o schimbare majoră pentru copil și mamică | Pentru ce trebuie să fii pregătită
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.