Este de preferat ca debutul travaliului sa fie lasat in seama naturii, deoarece atunci cand se declanseaza spontan au loc schimbari hormonale firesti, benefice pentru mama si copil. Cu toate acestea, in practica se intalnesc situatii care impun inducerea travaliului.
Cazurile in care travaliul este declansat inainte de a incepe in mod spontan pot fi urmatoarele.
Motive medicale de inducere a travaliului
- Motivul cel mai des intalnit pentru provocarea travaliului il reprezinta depasirea termenului. Daca sarcina avanseaza cu una sau doua saptamani dupa data estimata a nasterii, exista riscul ca placenta sa fie prea imbatranita si sa nu mai asigure toti nutrientii si oxigenul de care bebelusul are nevoie.
- Copilul nu se mai dezvolta in uterul mamei.
- Unele afectiuni ale mamei precum hipertensiunea arteriala sau diabetul.
Inducerea nasterii este planificata
- Cel mai frecvent motiv il reprezinta comoditatea doctorului sau a mamei. Doctorul te poate programa intr-o zi cand este de garda pentru a te monitoriza mai indeaproape. Probabilitatea ca doctorul care ti-a urmarit sarcina sa te monitorizeze pe tot parcursul travaliului si in momentul expulziei, atunci cand nu este de garda, este mai mica.
- Atunci cand mama sufera de episoade de herpes genital in sarcina se poate induce travaliul in perioada in care nu ar fi contagioasa, pentru evitarea nasterii prin cezariana.
- La dorinta expresa a mamei care suporta prea greu ultimele saptamani de sarcina.
- Exista temerea ca daca se mai asteapta, bebelusul va creste prea mult si nu va mai putea trece prin canalul de nastere. Ultimele studii in domeniu atrag atentia ca exista o marja de eroare de cel putin 10% din cazuri a estimarilor privind greutatea fatului.
Inducerea travaliului este periculoasa?
In ultimele saptamani se sarcina fiecare zi in plus de viata intrauterina reprezinta beneficii pentru bebelus. Atunci se transfera de la mama la copil anticorpi ce il vor feri de infectiile la care mama are imunitate si tot atunci fatul continua sa-si faca rezerve importante de fier.
Inducerea travaliului nu este lipsita de riscuri. Probilitatea sa se recurca la cezariana este mai mare atunci cand travaliul este indus, decat atunci cand se declanseaza spontan.
Inducerea poate dura de la cateva ore pana la 3 zile. Travaliul indus dureaza mai mult, cel putin in faza latenta, asa ca pregateste-te psihic pentru un travaliu mai lung.
Travaliul indus poate fi mai dureros decat daca s-ar fi asteptat sa se declanseze normal.
Travaliul natural stimuleaza la fat o stare de alerta favorabila adaptarii lui la viata extrauterina.
Prin ce metode se provoaca nasterea?
Inducerea travaliului poate fi provocata manual, prin ruperea membranelor sau artificial, prin administrarea de medicamente sau hormoni. Uneori este nevoie de aplicarea mai multor metode.
Cel mai des intalnite metode de inducere a travaliului sunt:
Desprinderea membranelor
Desprinderea membranelor este o metoda realizata de doctor manual. Procedura nu are risc de infectii, deoarece se realizeaza cu manusi sterile, insa poate fi neplacuta.
Intensitatea disconfortului pe care il vei resimti este in stansa legatura cu sensibilitatea ta la durere si starea de spirit din acel moment. Daca vei reusi sa te mentii cat mai relaxata, majoritatea durerilor din timpul nasterii vor fi mult mai usor de suportat. Acesta medoda de inducere a travaliului este foarte eficienta. Alteori se foloseste o sonda Foley cu balonas in vederea dilatarii cervicale.
Administrarea de oxitocina
Administrarea de oxitocina, hormon ce determina producerea contractiilor colului uterin este o alta metoda agreata de medici pentru inducerea travaliului.
Forma medicamentoasa a oxitocinei este administrata in perfuzie si ajunge in circulatia ta sanguina prin intermediul unei branule. Dozarea se face progresiv, sub indrumarea doctorului, la intervale de 15-30 minute, pana cand contractiile devin regulate.
Deoarece forma medicamentoasa a oxitocinei provoaca contractii ale uterului nu si maturizarea colului de cele mai multe ori se vor adminitra inainte prostaglandine sintetice (sub forma de gel sau supozitor).
Prostaglandinele sunt substante produse in mod normal de organism si care intensifica contractiile muschilor. Unele femei vor incepe sa aiba imediat contractii dupa administrarea prostaglandinelor sintetice, altele nu vor avea nici o reactie. In acest caz se va administra inca o doza.
Daca administrarea de oxitocina se face in mod continuu, este necesara monitorizarea bebelusului cu un monitor fetal. In consecinta, nu te vei putea misca si iti va fi destul de greu sa gasesti o pozitie confortabila sau in care simti mai putina durere.
Medicamentele administrate in travaliu influenteaza sanatatea bebelusului?
Renumitul pediatru american Berry Brazelton cel care a realizat Scara evaluarii comportamentale a nou nascutilor, este de parere ca „prin administrarea unei medicatii controlate cu atentie, au avut loc doar scurte efecte tranzitorii in comportamentul nou-nascutilor, fara diferente semnificative fata de cele observate la cei ce au venit pe lume dupa un travaliu normal si o nastere naturala”.
Mai mult decat atat, Brazelton afirma ca efectele de usoara depresie la nou-nascutii veniti pe lume prin cezariana inceteaza, de obicei, dupa 48 de ore si in dezvoltarea ulterioara nu se intalnesc diferente intre copiii nascuti prin cezariana si cei nascuti pe cale naturala.
Ruperea artificiala a membranelor
Aceasta este o alta medota utilizata pentru inducerea sau intensificarea travaliului si se realizeaza cu un instrument de plastic, lung de 25 de cm ce are la capat un carlig. Doctorul va introduce acest intrument usor in colul uterin si in urma manevrei de tragere lichidul amniotic se va scurge in exterior.
Care sunt metode naturale de inducere a travaliului?
Exista si metode naturale de inducere a travaliului precum contactul sexual sau stimularea mameloanelor care are ca efect producerea de oxitocina, hormon ce declanseaza contractiile colului in timpul nasterii.
Travaliul se poate declansa si ca urmare a stimularii intestinale printr-o clisma sau administrarea de ulei de ricin. Uleiul de ricin este un laxativ puternic ce va avea ca efect contractii intestinale. La scurt timp se vor declansa si contractiile uterine.
Aceste metode nu au fost indeajuns studiate si nu ar trebui sa recurgi la ele decat daca ai acordul expres al doctorului care iti urmareste sarcina.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Care sunt semnele ce prevestesc nasterea ?
Optiuni de calmare a durerilor in timpul travaliului
Importanta relaxarii la inceputul travaliului
Cum sa respiri la inceputul travaliului ?
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul ?
Etapele nasterii naturale
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.