Afla care sunt simptomele, cauzele si tratamentul uneia dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni dermatologice la copii: impetigo! Impetigo (bubele dulci) este o infectie bacteriana a pielii. Afecteaza un numar mare de copii, este foarte contagios dar poate fi usor tratat si prevenit. Boala apare si la adulti, dar este mult mai frecvent intalnita la copii. Impetigo este contagios si se poate raspandi prin contactul cu prosoape, asternuturi, imbracaminte, jucarii si cu alte obiecte. Adesea, copiii se scarpina si astfel imprastie infectia in mai multe zone diferite ale corpului.
Ce produce impetigo?
Impetigo poate fi cauzat de doua bacterii diferite: Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes. De cele mai multe ori leziunile apar atunci cand pielea este deja ranita sau iritata. Bacteriile infecteaza o taietura sau o muscatura de insecta, sau se grefeaza pe leziunile superficiale datorate unei eczeme.
Cine este afectat de impetigo?
Impetigo poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent afectati sunt copiii. Statisticile arata ca aproximativ 1 din 35 de copii dezvolta leziunile caracteristice macar o data, inainte de varsta de 4 ani. Boala se intalneste cel mai frecvent la copiii cu varste intre 2 si 6 ani care merg in colectivitate si care au alte leziuni ale pielii. Igiena deficitara, caldura care favorizeaza transpiratia, un sistem imunitar deficitar si practicarea sporturilor de contact sunt alti factori favorizanti, care pot determina contactarea bolii.
Exista mai multe tipuri de impetigo?
Da. Simptomele difera in functie de fiecare tip.
Impetigo nonbulos este cea mai frecvent intalnita forma de impetigo la copii. Este extrem de contagios, si debuteaza cu aparitia unor leziuni rosii si dureroase in jurul gurii si al nasului. Leziunile formeaza niste mici basici, care ulterior se sparg si lasa o rana usor sangeranda. Apoi, se formeaza o crusta care poate cauza mancarimi. Uneori, afectiunea se asociaza cu ganglioni mariti in volum.
Impetigo bulos apare mai frecvent la copii cu varste mai mici de 2 ani. Pe corp, brate si picioare apar niste mici vezicule mai mari decat in primul caz si care uneori pot cauza mancarimi. In unele forme mai grave de impetigo, leziunile care apar pot fi mai profunde. In acest caz, ele sunt si destul de dureroase, iar vindecarea lor poate lasa in urma cicatrici.
Care sunt simptomele de impetigo?
Leziunile caracteristice pot aparea oriunde pe corp, insa sunt mai frecvent observate pe fata, in zona nasului si a gurii, pe maini si antebrate si, la copiii mici, in zona scutecului. Pe leziuni deja existente, apar vezicule care se sparg usor, lasand o zona ulcerata si care produce mancarimi. Marirea in volum a ganglionilor limfatici adiacenti zonei afectate este frecventa.
Cum se trateaza impetigo?
Tratamentul recomandat de medic variaza in functie de dimensiunea, numarul si aspectul leziunilor. Cel mai indicat este ca medicul sa recolteze o proba si sa o trimita la laborator, pentru a identifica bacteria care a produs leziunea si pentru a determina la ce antibiotic este ea sensibila. Daca cel mic are o forma usoara de impetigo, cu o singura leziune, sau cu leziuni rare si de dimensiuni mici, igiena locala stricta este cel mai adesea suficienta pentru vindecarea zonei si pentru a preveni extinderea bolii.
Zona afectata trebuie curatata de mai multe ori pe zi, cu apa si cu ajutorul unui sapun antibacterian. Sapunul de va folosi de maxim 2 ori pe zi. Spalarea se va face delicat, fara a freca zonele cu leziuni. Uscarea se face prin tamponre, pentru a nu desprinde crusta si a nu provoca leziuni suplimentare, care se pot si ele infecta. Nu se recomanda folosirea prosopului, deoarece infectia poate fi raspandita prin intermediul acestuia.
Prosoapele de hartie de unica folosinta sunt o alegere mult mai buna. Daca totusi decizi sa folosesti prosoape, alege unele de dimensiune mica, pe care le vei da la spalat imediat dupa folosire. Medicul poate recomanda ca dupa uscare, sa aplici un preparat farmaceutic antibacterian care sa ajute la vindecare, sau poate considera ca organismul face fata si singur bacteriilor. Medicul poate decide ca este necesara administrarea unui antibiotic pe cale orala timp de minim 5 zile. Iti reamntim ca e foarte important sa administrezi antibioticul exact asa cum a fost prescris si sa nu il intrerupi mai devreme.
In mod normal, leziunile sunt complet sau aproape complet vindecate dupa o saptamana de tratament. Daca nu dau semne de vindecare, sau daca apar leziuni noi, solicita un nou consult medical.
Copilul tau a avut impetigo? Cum l-ai tratat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.