Cea mai acută „boală“ a omului contemporan este aplicarea tratamentelor medicale „după ureche“. Cu atât mai grav este atunci când un copil este cel care va avea de suferit de pe urma acestei „joaca de-a doctorul“. Foarte mulți părinți fac greșeli atunci când vine vorba de modalitatea de administrare a medicamentelor copiilor lor. Riscurile sunt multiple. Când dozele sunt mai mici decât cele recomandate, nu apare efectul terapeutic așteptat. Când dozele sunt prea mari, dincolo de efectul terapeutic pot apărea și alte simptome ca urmare a depășirii dozei recomandate: alergii, semne de toxicitate și multe altele. Iată un top 5 al celor mai grave greșeli în administrarea medicamentelor către copii, unele dintre ele putând fi chiar fatale.
- Soluție ≠ pastilă
- Lingurița de ceai ≠ lingurița gradată
- Doza ≠ vârsta
- 1 doză + 1 doză = PREA MULT!
- Tratament vechi ≠ boală nouă
GREȘEALA NUMĂRUL 1. Soluție ≠ pastilă
Nu oferi niciodată copilului alt tip de medicament decât cel prescris de medicul lui.
Spre exemplu, dacă la ultimul control medicul i-a prescris pe rețetă 5 ml de Nurofen, cea mai mare greșeală este să-i oferi o pastilă de Nurofen, crezând că este același lucru. Medicamentele tip soluție au cu totul și cu totul altă concentrație de substanță activă decât pastilele ori capsulele. În plus, dacă vârsta copilului este mică, riscul să se înece cu o pastilă este foarte mare. Iar administrarea acesteia după ce a fost sfărâmată și dizolvată în apă este o altă mare prostie. Medicamentele sunt formate din substanța activă și multe alte substanțe care au rol de a proteja pastila la trecerea prin cavitatea bucală până în stomac. Sfărâmând și dizolvând aceste pastile nu faci decât să reduci din calitatea medicamentului, substanța activă pierzându-și efectul la contactul cu apa sau alte lichide în care este dizolvată.
GREȘEALA NUMĂRUL 2. Lingurița de ceai ≠ lingurița gradată
Nu măsura doza de medicament cu alte recipiente decât cu cele gradate.
Lingurițele sau lingurile pe care le găsim în bucătărie au forme și mărimi diferite. Este foarte ușor, folosindu-le, să oferi copilului ori prea mult, ori prea puțin dintr-un medicament sub formă de soluție. Internetul e plin de astfel de scheme simpliste care îți arată „foarte clar“ care este corespondentul în lingurițe a mililitrilor dintr-un medicament. Prostii! Uită-te în sertarul cu veselă și vei vedea că doar lingurițele din același set seamănă între ele, dar sunt foarte diferite față de toate celelalte. Dacă ai pierdut însă seringa ori lingurița gradată din cutia de medicament, ori vrei să-i administrezi urgent și nu ai la îndemână seringa lui personală, folosește cu încredere seringile de plastic, de unică folosință, pe care le poți achiziționa de la orice farmacie. La fel de utile sunt și paharele gradate.
GREȘEALA NUMĂRUL 3. Doza ≠ vârsta
Doza de medicament se calculează în funcție de greutate, nu de vârstă.
Ori de câte ori mergi la doctor pentru un control în caz de boală, pediatrul dezbracă și cântărește copilul. Această practică nu este pentru a întocmi un grafic de creștere și dezvoltare, ci pentru a ști ce doză din fiecare medicament i se potrivește copilului tău. De fapt, acesta calculează cantitatea necesară de substanță activă pe kilogram corp. Copiii, chiar de aceeași vârstă, pot fi diferiți. Un copil de 3 ani poate avea 18 kilograme, pe când altul, de aceeași vârstă, poate avea 22. Dozele de același medicament vor fi diferite în cazul lor. Iar în cazul bebelușilor și a copiilor mici, va trebui să mergi de fiecare dată la doctor. Asta nu înseamnă că nu mai e nevoie să faci asta cu copiii mai măricei. Problema e că pentru bebeluși și copii mici nu vei găsi niciodată doza necesară dintr-un medicament trecută în prospectul din cutie. În felul acesta, ești obligat să mergi la doctor cu bebelușul.
GREȘEALA NUMĂRUL 4. 1 doză + 1 doză = PREA MULT!
Dacă ai uitat să-i dai doza la ora stabilită, nu i-o mai oferi sau schimbă schema de tratament.
Pentru a obține efect terapeutic, unele medicamente se recomandă a fi luate la aceleași ore în fiecare zi. Dacă, însă, se întâmplă să uiți să-i administrezi copilului una dintre doze, nu dispera. Dar nu face nici prostia de a-i oferi imediat doza peste care ai sărit, ținând cont că în mult mai scurt timp urmează să-i oferi următoarea doză. Ceea ce se traduce în supradoză!
Nu-i mai oferi doza pe care ai uitat să i-o dai, dă-i următoarea doză când îi vine vremea. De cele mai multe ori, medicamentele care se prescriu pentru a fi oferite la ore fixe oferă acțiune prelungită, așa că nu e cazul să-ți faci griji. Un alt lucru pe care îl poți face este să schimbi schema de tratament. Adică dacă îi dai acum, la câteva ore să zicem după ora fixată inițial, mută și următoarele doze în funcție de aceasta.
GREȘEALA NUMĂRUL 5. Tratament vechi ≠ boală nouă
Să oferi copilului medicamentele și dozele de pe ultima rețetă primită.
Și când ai fost ultima oară cu el la cabinet? Parcă era anul trecut în toamnă? Sau parcă era primăvară…? Nu mai știi exact, dar cu siguranță e vorba tot de aceeași banală răceală pe care n-ai putut să o tratezi cu ceaiuri și ai primit acel miraculos sirop de tuse care l-a pus pe picioare din două doze. Ești sigură că e aceeași tuse? Și dacă nu e…
Dacă nu e și te-ai înșelat, tusea nu va trece, poate chiar se va agrava, numărul nopților nedormite va crește, frustrarea la fel și, până la urmă, te vei vedea nevoită să ajungi de urgență la medic pentru tratamentul adecvat. Între timp, s-ar putea să aveți nevoie și de tratament de recuperare pentru ficatul care a tăcut și a încasat fără niciun motiv valuri de medicamente greșite. CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.