Despărțirea de copil, la începutul grădiniței, este dificilă atât pentru mamă, cât și pentru cel mic. Totuși, este de așteptat ca lucrurile să fie mai simple sau mai complicate, în funcție de vârsta pe care o are copilul. În acest articol vom discuta despre vârsta potrivită pentru ca juniorul să intre în colectivitate și despre așteptările pe care ar trebui să le ai în funcție de momentul ales.
De la ce vârstă pot duce copilul la grădiniță?
Teoretic, grădinițele de stat acceptă copii începând cu vârsta de 3 ani. În cazul copiilor care au aproape 3 ani, dar care au renunțat deja la scutec, grădinițele de stat sunt dispuse să facă excepții, în limita locurilor disponibile. Grădinițele private sunt mai flexibile din acest punct de vedere și primesc copii de la 2 ani, sau chiar de la 18 luni. Citește și despre: Grădiniță de stat sau privată? Tu ce alegi pentru copilul tău?
Când e prea devreme să duc copilul la grădiniță?
Există multe teorii legate de vârsta optimă pentru începerea grădiniței și, ca în cazul oricărui alt lucru care are legătură cu copiii, putem spune că nu există o vârstă universal corectă. Pur și simplu depinde de gradul de dezvoltare psihologică și motorie al fiecărui copil. Dacă e să ne raportăm la activitățile specifice, desfășurate în timpul programului de grădiniță, acestea li se adresează, în medie, copiilor care au împlinit vârsta de 3 ani. Detalii aici: Cele mai importante 5 sfaturi pentru o acomodare ușoară a copilului la grădiniță
La ce varsta se da copilul la gradinita
Copilul la grădiniță la 3 ani
Majoritatea copiilor cu vârsta de 3 ani care încep grădinița au nevoie de o perioadă variabilă pentru adaptare. Cei mai mulți vor plânge dimineața – probabil că nu din prima zi, când nu le este clar la ce să se aștepte, ci din zilele următoare, când le este clar că vor rămâne fără mami. Până când se obișnuiesc cu programul, este posibil să nu reușească să adoarmă la prânz și să treacă printr-o regresie și în ceea ce privește somnul de noapte.
La grădiniță la 4 ani
Copiii care încep grădinița la grupa mijlocie, în jurul vârstei de 4 ani, acceptă de obicei mult mai ușor ideea de despărțire temporară de părinți. Ei sunt, deja, obișnuiți cu reprize intense de joacă în parc, împreună cu alți copii, așadar vor fi mai relaxați la gândul de a rămâne într-un loc unde sunt copii și jucării noi. La 4 ani, majoritatea copiilor înțeleg mai bine trecerea timpului și își pot crea repere despre momentul în care vor fi recuperați de către părinți. Chiar dacă regulile din comunitate nu le convin întotdeauna, ei înțeleg mai ușor faptul că fiecare loc în care se află are propriile limitări.
La grădiniță la 5 ani
La vârsta de 5 ani, copiii sunt pregătiți să stea separați de părinți timp de câteva ore, cât aceștia sunt la serviciu. Abilitățile lor de comunicare sunt mult mai bine dezvoltate decât ale copiilor mai mici, ei fiind capabili să povestească acasă incidente care i-au impresionat, de pildă. Este motivul pentru care și părinții au, în general, o atitudine mai relaxată legată de participarea copiilor lor la programul prelungit al grădiniței alese. CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Avantajele amânării primului an de grădiniță
Există unele avantaje indiscutabile ale deciziei de a duce copilul la grădiniță ceva mai târziu decât majoritatea celorlalți micuți:
Copilul va avea mai multă răbdare și va fi mai compliant. Capacitatea lui de a se angaja în activități statice, răbdarea, motricitatea sunt net superioare, cu fiecare an care trece;
Copilului mai mare îi este mai ușor să se despartă de părinți dimineața, fiind deja mai independent și având mai clare în minte noțiunile legate de trecerea timpului;
Motricitatea fină este mai bine dezvoltată. Copilul are mai mult succes și pricepere în efectuarea sarcinilor dedicate, ceea ce îi va da mai multă încredere în sine;
Riscul ca educatoarele să formuleze suspiciuni de diagnostice precum ADHD pentru copiii deosebit de energici scade semnificativ.
Dezavantajele amânării primului an de grădiniță
Dacă decizi să duci copilul la grădiniță mai târziu decât vârsta la care merg majoritatea copiilor, s-ar putea să trebuiască să faci față și unei serii de dezavantaje:
Există riscul ca cel mic să se plictisească și, în consecință, să se poarte cu obrăznicie;
Amânarea grădiniței înseamnă că va trebui să plătești o bonă sau să amâni revenirea la serviciu, ceea ce se poate dovedi costisitor;
Copilului îi va fi mai greu să găsească prieteni de joacă de vârsta și nivelul său de dezvoltare;
Amânarea începerii grădiniței s-ar putea să nu aibă nici un fel de beneficii pe termen lung, chiar dacă, pe termen scurt, adaptarea va fi mai ușoară și mai lipsită de lacrimi.
La finalul acestui articol, probabil te întrebi care este, în cele din urmă, vârsta potrivită pentru începerea grădiniței. Nu există un răspuns standard. Depinde strict de copil, de gradul său de dezvoltare psihică, de abilitățile sale sociale, personalitate și temperament. Un copil extrovertit, comunicativ și energic se va simți mai bine la grădiniță, la 3 ani, decât unul introvertit, mai timid sau mai puțin sociabil. Citește și despre: Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.