Stiindu-se ca principala ocupatie a copiilor ar trebui sa fie joaca, multi parinti se intrec in a le oferi jucarii cat mai sofisticate, scumpe, moderne, recomandate ca fiind educative sau ca fiind ideale pentru dezvoltarea creierului. Parintii cu posibilitati mai modeste se simt vinovati ca nu pot oferi asemenea jucarii si incearca sa compenseze cu tone de jucarioare ieftine, sperand ca vor contribui si ele la dezvoltarea copiilor. Vestea buna e ca s-a descoperit ca nu este nevoie ca parintii sa se dea peste cap sa le cumpere copiilor tot ce reclamele spun ci ca altul este factorul care contribuie la o buna dezvoltare din toate punctele de vedere si anume timpul petrecut impreuna cu copiii. Mai degraba decat a ne stradui sa umplem camera copilului cu jucarii si tehnologie ar trebui sa incercam sa petrecem cat mai mult timp activ impreuna cu ei, timpul fiind cel mai valoros cadou pe care il putem oferi copiilor.
Prea multe jucarii nici nu fac bine copilului.
Bebelusii bombardati cu multe jucarii zgomotoase si luminoase sunt suprastimulati de acestea, devin agitati, coplesiti. Ei sunt de la natura mai degraba atrasi de lucruri reale. De cate ori nu v-ati minunat ca desi ati impresurat copilul cu jucarii de calitate el prefera sa se joace cu linguri de lemn, oale, chei, telecomanda, ambalaje goale si multe altele.
Un studiu desfasurat la Oxford avand ca subiecti 3000 de copii intre 3 si 5 ani a aratat ca succesul academic al copiilor depinde mai mult de mediul pe care il au acasa si de implicarea partintilor decat de jucariile educative si tehnologia pusa la dispozitie. Cei care au avut jucarii putine dar nu le-a lipsit atentia parintilor, timpul petrecut impreuna, au avut rezultate scolare mai bune si in plus au avut o mai buna dezvoltare emotionala si sociala, dovedindu-se ca atentia parintilor, implicarea lor in vietile copiilor, ajuta mai mult la dezvoltare decat jucariile si device-urile care promit acest lucru.
De aceea psihologii recomanda sa daruim copiilor experiente, nu doar lucruri materiale, experientele dandu-le prilejul sa isi exerseze generozitatea, sa isi sporeasca empatia, abilitatile sociale, capacitatea de a stabili relatii bune cu semenii.
CITEȘTE ȘI: Cum să stimulăm comportamente pozitive la copiii mici astfel încât să devină adulți educați și fericiți
Asta nu inseamna sa credem ca latura materiala nu conteaza ci sa gasim un echilibru. Sociologii au atras atentia asupra riscurilor la care sunt supusi copiii ai caror parinti pleaca sa munceasca in alte tari si-i lasa in grija rudelor. Este evident ca uneori nevoia te impinge spre asa ceva si nu ai cum sa razbati altfel, fiind la limita subzistentei, dar sunt si parinti care fac asta convinsi ca doar oferirea unor bune conditii materiale asigura viitorul succes si fericirea copiilor insa din pacate, mai ales la varste mici, prezenta parintilor este cruciala iar absenta lor indelungata se poate solda cu nefericire, chiar depresie, tulburari de comportament, de alimentatie si multe altele astfel incat parintii ajung sa regrete ceea ce parea o decizie buna.
Cum ziceam, multitudinea de jucarii poate chiar sa puna copilul mic in dificultate; cu atatea jucarii la dispozitie nu mai stie ce sa aleaga, bombardat de stimuli isi pierde concentrarea pe care in general le-o ofera joaca si in general cu cat au mai multe jucarii cu atat vor fi mai nemultumiti si vor vrea mereu altele. Iar cand cresc nu isi vor mai aminti atat jucariile deosebite ci timpul petrecut armonios impreuna, uneori chiar si in contexte banale, nu neaparat in vacante fabuloase.
CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru care copii nu (mai) ascultă de părinți și cum să generezi schimbarea într-un mod pozitiv
Iata cateva idei de petrecere impreuna a timpului care sa fie si productive pentru mama, sa zicem asa:
Ia-l cu tine la cumparaturi, mai ales la piata, sa simta mirosul fructelor si legumelor proaspete, sa se incarce cu experiente senzoriale. Atentie! Nu mergeti cand copilul e somnoros, obosit sau flamand caci atunci va fi o experienta esuata, sfarsita cu tantrumuri si frustrare. Mergeti cand nu esti pe fuga si ai rabdare sa-i explici si fa sa para o aventura, sa se bucure si sa anticipeze cu nerabdare momentul cumparaturilor, citeste-i de pe lista si lasa-l sa puna singur in cos.
Faceti sport impreuna acasa: punand un filmulet pe youtube puteti face amandoi sport, fiecare cat poate, in general copiilor le place sa isi imite parintii, sa fie activi. Astfel bifezi 3 obiective: te mentii si tu in forma, il tii si pe el ocupat cu ceva ce-i ajuta la dezvoltare si petreceti impreuna timp de calitate.
Mergeti in mici excursii prin imprejurimi daca peisajul zonei in care locuiti va permite, prin padure, pe un deal, sunt trasee usoare chiar si pentru copii de 3-5 ani. Sau macar faceti un picnic la iarba verde chiar si intr-un parc, copiilor li se pare incitanta ideea de picnic.
Jucati-va jocuri de roluri, asa il si inveti ce se face in anumite contexte: la doctor, cu animalul de companie la veterinar, la magazin dar si poti afla ce il preocupa sau daca se petrece ceva nepotrivit la gradinita sau cand e acasa cu bona, aceste lucruri tind sa iasa la iveala prin jocul de rol.
Mergeti la cate un control medical si daca nu este nevoie stringenta tocmai pentru a se obisnui cu atmosfera, a intelege ce se intampla acolo, de ce e bine sa avem incredere in doctori. Daca va avea vreodata o urgenta stomatologica sau de alta natura altfel va coopera cu doctorii cunoscandu-i si fiindu-i familiar cabinetul datorita controalelor de rutina.
Du-l la muzee chiar daca ti se pare ca e prea mic sa inteleaga. Exista multe muzee care sunt interesante chiar si pentru copii de 3-5 ani, nu te gandi ca e neaparat nevoie sa asculte explicatiile unui ghid sau sa i se para plictisitor. Sunt muzee cu ceasuri si orologii vechi, cu picturi, cu obiecte vestimentare vechi, cu roci de mina care le par interesante copiilor, chiar ii captiveaza. E o modalitate de petrecere a timpului ieftina si benefica pentru punerea bazelor unei educatii artistice, culturale in general.
Mergeti la spectacole muzicale pentru copii, la teatru de papusi, la concerte in aer liber. Pe langa ca se va distra va invata cum sa se comporte la anumite evenimente: ca nu trebuie sa manance, sa fosneasca sau sa vorbeasca in timpul reprezentatiei artistilor decat daca e ceva interactiv, ca telefoanele se tin inchise, ca trebuie sa aratam respect pentru munca actorilor.
Astfel copilul va invata sa pretuiasca lucrurile simple, la indemana, timpul petrecut impreuna cu altii mai mult decat jucariile scumpe si obiectele in general, care desigur ca au rostul si rolul lor dar nu ne pot umple sufletele cu atat de multa bucurie ca experientele traite direct.
CITEȘTE ȘI: 12 jocuri cu mingea afară și în casă | Distractiv și foarte sănătos la orice vârstă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.