“Pregatirea fizica este prima conditie a fericirii” Joseph H. Pilates
Intr-un numar din ce in ce mai mare, oamenii considera ca metoda Pilates este una dintre cele mai bune variante prin care se pot mentine in forma. Acest tip de exercitii fizice poate fi efectuat de orice persoana, indiferent de varsta sau sex. In plus, si femeile insarcinate, proaspatele mamici sau persoane care nu au mai facut niciodata o activitate fizica cu efort sustinut pot realiza acest tip de antrenament.
Acum mai bine de nouazeci, Joseph H. Pilates a dezvoltat metoda Pilates, ce cuprinde exercitii de intindere si intarire a corpului, de tonifiere a muschilor. Acest antrenament imbunatateste postura, ofera flexibilitate si echilibru si stabileste o legatura solida intre corp si minte. Ajutand la consolidarea fizica generala, Pilates-ul se potriveste oricarei persoane, indiferent de conditia fizica.
In forma sa cea mai intalnita, Pilates-ul se practica pe saltea. Insa, cu timpul, noi si noi programe au fost dezvoltate, printre care Pilates-ul cu arcuri, cu mingi, bastoane, benzi elastica sau chiar Pilates-ul cu aparate special concepute – “Reformer”. Metoda Pilates se bazeaza pe 8 principii care trebuie sa ramana prezente in permanenta in spiritul celui care o practica: concentrare, control, centru de gravitatie, respiratie, fluiditate, precizie, inlantuire si izolare. Muschii abdominali, fesierii si dorsalii sunt solicitati in cea mai mare parte a exercitiilor, iar efectuarea corecta este esentiala in practicarea oricarui program de Pilates.
CITEȘTE ȘI: De ce este bine să începi exercițiile fizice cât mai repede după naștere?
Pilates pre-natal si post – natal
Atunci cand muschii abdominali, muschii lombari si zona planseului pelvin este tonifiata, corpul suporta mai usor sarcina, iar nasterea va fi cu siguranta mult mai usoara. Pilates este, de asemenea, renumit pentru ca ajuta mamele sa revina la forma initiala dupa nastere. Pilates-ul este un antrenament potrivit pentru perioadele din timpul si de dupa sarcina, deoarece acesta se poate adapta in functie de conditia si nevoile fizice, de modul in care corpul face fata schimbarii. Exercitiile de Pilates tin cont de modificarile hormonale din timpul sarcinii si ajuta la revenirea muschilor si a articulatiilor care au suferit modificari in urma intregului proces.
Daca nu ati facut niciodata Pilates, este bine de stiut ca trebuie sa cautati un centru unde gasiti clase de Pilates pre-natale (in cazul femeilor insarcinate) sau clase Pilates in grup ( in cazul femeilor care au devenit mame). In ambele situatii trebuie sa aveti aprobarea medicului inainte de a incepe aceste exercitii fizice,iar instructorul trebuie sa aiba toate informatiile despre dumneavoastra si sarcina.
Pentru mai multa siguranta si pentru exercitii special construite, puteti apela la un intructor cu care sa lucrati unu la unu. Nu este recomandat sa incepeti programul Pilates pe cont propriu, daca nu aveti cunostinte fundamentale. Daca doriti, totusi, sa incepeti un astfel de program si din diferite motive nu puteti ajunge la sala, exista posibilitatea de a lucra acasa, insa abia dupa o documentare profunda. Exista o serie de dvd-uri , clipuri video si carti care va pot veni in ajutor.
Exercitiile Pilates post-natale sunt concepute pentru „a lucra” fiecare parte a corpului, tinand cont de durerile si starile de slabiciune fizica ce apar adesea dupa nastere. Este foarte important sa nu te grabesti si sa ai rabdare cu tine si cu corpul tau. Revenirea la forma initiala se face treptat: vei incepe cu exercitii care stimuleaza circulatia si respiratia, iar la un moment dat poti sa le combini cu exercitii de tip aerob pentru a stimula sistemul cardiovascular, ajutand organismul sa arda rezervele de grasime.
CITEȘTE ȘI: Lăuzia – 8 aspecte despre care nu îți spune nimeni
Exercitiile Pilates – Bine de stiut:
- Acest program Pilates, ca multe alte programe de antrenament, este eficient si poate face minuni, atunci cand exercitiile se efectueaza corect, cand este practicat de trei ori pe saptamana si este completat de o alimentatie sanatoasa, apa si odihna.
- Nu este recomandat sa faceti exercitiile imediat dupa ce mancati, cand sunteti bolnavi sau obositi.
- Daca in timpul efectuarii exercitiilor simtiti ameteala, dureri de cap, senzatie de lesin, greata, dificultati de respiratie, contractii uterine este cazul sa faceti o pauza si sa reluati exercitiile intr-un tempo adecvat situatiei de moment.
- Cresteti treptat tempo-ul, intensitatea, numarul repetarilor si al exercitiilor, timpul de lucru si zilele de practicare ale acestui tip de program.
- In cazul in care pe parcursul sarcinii apare o separare a muschilor abdominali (numita diastaza) trebuie sa opriti programul si sa reveniti dupa nastere. Vorbiti cu instructorul. El stie ce exercitii sunt recomandate si ce exercitii trebuie sa evitati.
- Nu renuntati daca nu reusiti sa executati din prima corect miscarile. Acest program presupune rabdare si perseverenta.
- Odata cu al doilea trimestru de sarcina se vor evita exercitiile care se efectueaza din asezat pe spate culcat.
- Dedicati-va imbunatatirii fizice si mintale si redobanditi-va puterea crezand in sine.
CITEȘTE ȘI: Redobândirea abdomenului după sarcină – Secretele unui abdomen PLAT
Top of Form – Principiile exerciților de tip Pilates :
- Concentrarea;
- Control;
- Centru de greutate;
- Fluiditate;
- Precizie;
- Respirație;
- Imaginatie;
- Intuitie;
- Integrare.
Aceste principii va vor ajuta nu doar in a va spori experiența de antrenament , dar si in a achizitiona abilitati care va vor ajuta sa aveti o nastere usoara și, mai ales, va vor folosi in etapele de îngrijire a copilului.
Metodat Pilates poate avea si aplicatii terapeutice:
Pilates este de obicei folosita ca o forma de antrenament pentru a imbunatati forta, supletea, coordonarea si mentinerea unei posturi bune. Conform celor care practica aceasta metoda, atunci cand aceste exercitii sunt practicate in mod regulat si pe o perioada lunga de timp, ar putea sa actioneze asupra sanatatii individului.
Puteti profita de nenumaratele beneficii ale practicarii Pilates-ului:
- Corectarea si imbunatatirea posturii prin tonifierea muschilor si imbunatatirea fermitatii lor;
- Dezvoltarea supletii;
- Reducerea stresului si a oboselii;
- Imbunatatirea coordonarii.
Cu drag,
RAMONA VASILESCU HNYATEK
Mama & Instructor de Fitness si Aerobic
CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.