Femeile sunt cu siguranta specialiste in ceea ce priveste diversele diete inventate de-a lungul timpului. Atunci cand optezi pentru o dieta, unul dintre principalii factori care iti influenteaza decizia este cat de repede te poti astepta sa scapi de kilogramele nedorite. Sa vedem insa, pe termen lung, care sunt dietele cele mai bune.
Cu siguranta macar o data de-a lungul vietii ne-am dorit sa scapam de cateva kilograme. Cum timpul pe care il putem aloca exercitiilor fizice este uneori destul de limitat – si in general folosit pentru altceva – prima si cea mai la indemana masura pe care o putem lua este schimbarea obiceiurilor alimentare.
Ideal ar fi ca de fiecare data cand dorim sa slabim sa apelam la sfatul unui medic nutritionist
Un medic nutritionist va recomanda intai analize care sa indice exact starea de sanatate a organismului nostru. Abia apoi va recomanda respectarea unor principii de viata care sa ne ajute sa atingem si scopul dorit. Din pacate insa, prea putine dintre noi iau in calcul aceasta varianta, asadar cele mai comod de aplicat raman dietele tinute de diverse prietene.
Trebuie sa ai in vedere cateva aspecte inainte de a alege dieta care crezi ca te va ajuta cel mai bine. In primul rand, cate kilograme ai de dat jos? Daca e vorba de maxim 5 kilograme, poti opta pentru o dieta drastica, cu efecte spectaculoase pe termen scurt. Provocarea ulterioara va fi sa te mentii la greutatea pe care o consideri ideala, deoarece exista numeroase diete care nu ofera solutii pe termen lung, ba mai mult, declanseaza efectul de yo-yo odata incheiate.
Daca insa ai nevoie sa scapi de macar 10 kg, trebuie sa apelezi la o dieta pe termen lung, care iti ofera si solutii de mentinere a greutatii. Este vorba de dietele asa-zise „stil de viata”, care dupa perioada de slabire propriu-zisa sunt urmate de o perioada mai relaxata din punct de vedere alimentar, menita sa consolideze efectele obtinute.
Cum functioneaza dietele?
In afara dietelor bazate pe calcularea numarului de calorii ingerate in 24 de ore, se mizeaza pe o schimbare a proceselor metabolice normale pe baza carora functioneaza organismul. Ideea de baza este ca organismul prefera sa foloseasca in primul rand glucidele simple din carbohidrati. Urmatoarele pe lista de preferinte ale organismului sunt lipidele pe care le consumi. Abia dupa aceea urmeaza lipidele din depozite, respectiv din tesutul adipos de care incerci sa scapi.
Asadar, dietele urmaresc pe de o parte eliminarea din alimentatie a carbohidratilor, sursa de glucide simple, si a unei parti din lipide – cele nesanatoase de preferinte – si pe de alta parte, stimularea organismului sa apeleze la rezervele proprii.
Ce se intampla daca sau dupa ce revii la alimentatia obisnuita?
Daca esti o persoane cu tendinte la ingrasare sau sedentara, vei fi nevoita sa iti supraveghezi stilul de viata mereu. Organismul reactioneaza diferit atunci cand revii la alimentatia asa-zis normala, in functie de tipul de dieta pe care l-ai urmat.
Dietele foarte restrictive au rezultate impresionante in intervale scurte de timp, insa se caracterizeaza printr-un efect yo-yo marcat. Organismul, privat sever de substante nutritive o perioada de timp, intra intr-o stare de alerta si incepe sa faca rezerve de indata ce va avea iar acces la glucide.
Cu alte cuvinte, atunci cand revii la obiceiurile tale alimentare precedente, corpul tau isi va creea rezerve de tesut adipos cu viteza sporita. Citeste si sfaturi pentru o slabire sanatoasa dupa nastere
Concluzia este aceea ca dietele cele mai eficiente sunt cele care pot fi adoptate ca stil de viata pe perioade indelungate. Regimul disociat, Montignac, dietele Rina si Dukan ofera sfaturi si solutii si pentru mentinerea ulterioara a greutatii atinse.
Ele ofera mai degraba niste sfaturi de alimentatie sanatoasa, de combinare a alimentelor, de excludere a unor alimente nesanatoase sau care ofera doar aport caloric si prea putini nutrienti si de introducere in meniul saptamanal a unor produse poate mai putin utilizate in bucataria romaneasca. In plus, ele au calitatea de a-ti permite sa gatesti pentru intreaga familie, fara a fi nevoie sa iti prepari mancarea separat.
Tu ce diete ai tinut si cu ce rezultate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.