Ecografia transfontanelara la bebelusi este o metoda ieftina, neinvaziva si lipsita de riscuri de diagnosticare a unor afectiuni potential grave ale creierului. Iata cand se foloseste si care sunt motivele pentru care poate fi recomandata.
Ecografia transfontanelara se efectueaza la bebelusi inainte de varsta de 6 luni, perioada in care fontanela este suficient de mare incat sa permita o buna vizualizare a creierului.
Ecografia transfontanelara la bebelusi – Cand este recomandata?
Ecografia transfontanelara este recomandata atunci cand medicul este ingrijorat ca cel mic ar putea avea probleme neurologice.
Bebelusii prematuri au intotdeauna indicatie de efectuare a ecografiei transfontanelare, pentru a fi identificate din timp eventuale complicatii neurologice cum sunt hemoragia intracraniana sau afectarea materiei albe din creier, complicatie denumita leucomalacie.
De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unei ecografii transfontanelare in cazul in care capul bebelusilor creste mai repede decat ar fi de asteptat, daca fontanela este bombata sau daca bebelusul manifesta simptome neurologice.
Ecografia transfontanelara permite diagnosticarea hemoragiilor intracraniene, a hidrocefaliei, tumorilor sau chisturilor intracraniene sau a complicatiilor meningitei.
Cum se efectueaza ecografia transfontanelara la bebelusi?
In primul rand, nu este nevoie de nici un fel de pregatiri speciale inainte de efectuarea ecografiei.
Copilul poate sta culcat pe spate sau pe burta, poate sta in sezut sau, daca cel mic este mai emotiv, medicul le va spune parintilor sa il tina in brate.
Medicul imagist va aplica pe crestetul capului copilului un gel special, putin incalzit in prealabil, care faciliteaza transmiterea undelor sonore.
Examinarea poate dura 15-30 de minute, iar medicul va efectua si niste fotografii ale imaginii surprinse pe monitorul ecografului.
Dupa cum stii deja, ecografia este absolut nedureroasa.
Totusi, este posibil ca bebelusul sa planga pentru ca nu ii place sa fie tinut, ii displace sa fie atins de un necunoscut, gelul sau sonda ecografului ii pot da o senzatie ciudata.
Este important sa stii ca rezultatul ecografiei nu este influentat de plansetul bebelusului. Medicul te va incuraja sa ii oferi suzeta, sanul sau jucaria preferata, pentru a-i distrage atentia si a-l linisti.
La ce varsta se efectueaza ecografia transfontanelara la bebelusi?
In cazul bebelusilor nascuti prematur, prima ecografie transfontanelara se efectueaza dupa nasterea si stabilizarea bebelusului.
Ea este menita sa identifice eventuale hemoragii intracraniene. In functie de rezultatul obtinut si de evolutia clinica a micului pacient, medicul poate solicita sau nu repetarea examenului ecografic.
Zonele de leucomalacie nu pot fi insa identificate atat de curand dupa nastere, de aceea se recomanda ca ecografia sa fie repetata la varsta de 4-8 saptamani, cand rezultatul va fi mult mai precis.
In cazul in care medicul suspicioneaza alte probleme medicale, el poate recomanda efectuarea ecografiei transfontanelare oricand inainte de varsta de 6 luni.
In unele situatii, ea se poate efectua si mai tarziu, desi este posibil ca examinarea sa nu mai fie la fel de usoara sau de concludenta.
Copilului tau i-a fost recomandat acest test? La ce varsta a facut ecografia transfontanelara? Ce problema suspecta medicul pediatru si care a fost rezultatul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.