Fiecare persoană are momentele sale de slăbiciune sau când spunem că ne simțim ”la pământ”, adică ori foarte obosiți, ori foarte îngrijorați și anxioși. Parcurgerea fiziologică a sarcinii vine la pachet pe lângă felicitări, bucurie și mult entuziasm și cu diferite schimbări de dispoziție, sensibilitate și dificultăți precum disconfortul emoțional, oboseală, iritabilitate, sentimente de vinovăție, neputință sau îngrijorare. Dificultăți care se pot cristaliza mai ales pe un fond de neîncredere în sine sau lipsa unui sprijin moral. Chiar și cele mai puternice femei susțin că-n perioada sarcinii lor s-au simțit ușor descurajate, vulnerabile și că de multe ori s-au temut că-și vor pierde ”mințile”. Femeile gravide care sunt de regulă mai sensibile au simțit de multe ori că se vor prăbuși sau că nu vor fi capabile să ducă sarcina până la capăt.
Ce ar fi bine să știi despre săntatea mintală (echilibrul emoțional) din sarcină
Echilibrul emoțional al femeii însărcinate este cu atât mai important întrucât nu o afectează doar pe mamă, ci și pe copil. Multe mămici chiar dacă ajung să se simtă îngrijorate sau anxioase pe timpul sarcinii, nu toate ajung să dezvoltă o afecțiune serioasă precum depresia sau tulburările de anxietate (de exemplu, tulburarea anxioasă generalizată, atacuri de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă ori tulburarea de stres postraumatic) sau alte tulburări de dispoziție. Studiile recente arată că 1 din 10 femei poate să se confrunte cu depresie fie în timpul sarcinii, fie imediat după naștere sau în primul an de după naștere, dar cu ajutor din partea familiei și a prietenilor, plus terapie suport acordată din timp, cele mai multe femei trec peste aceste episoade fără complicații.
CITEȘTE ȘI: Conștientizarea riscurilor despresiei postpartum (după naștere). Primele semne și ce este de făcut
Pe calea încrederii în tine ca viitoare mamă
Dacă dorești să faci față tuturor simptomelor și dificultăților care pot să apară pe perioada sarcinii, să fii o mămică responsabilă și curajoasă, motivată și atentă în continuare la partenerul tău, este musai să-ți faci cunoscute nevoile și poftele într-un mod cât se poate de plăcut. Și să accepți la pachet și grețurile matinale, stările de dispoziție sau oboseală, să nu te (mai) temi să comunici deschis despre ce simți de fapt sau să ceri ajutor atunci când simți că „,nu-mai-poți”.
Pentru declanșarea acestui proces cu cogniții sănătoase (termenul de cogniții se aplică autoverbalizărilor automate, discursului interior pe care un individ îl desfășoară fără să reflecteze) este necesar să ne dăm seama de angoasele, dorințele, opiniile, convingerile și judecățile noastre. De regulă, mămicilor, atunci când le lipsește încrederea de sine, se gândesc automat că sunt supuse unei realități care le depășește și căreia nu i se pot sustrage. Dacă nu este ușor să modificăm realitatea, atunci cu siguranță putem încerca să transformăm propria percepție asupra realității. Acest obicei de a fi atentă la propriile gânduri, reacții și comportamente variază în funcție de momentele în care alegi să faci asta, de starea ta de spirit, de umoare sau personalitate.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Cum ești și cum ai vrea să fi ca mamă
Gândurile automate nu sunt singurele responsabile de lipsa ta de încredere sau îngrijorare. De fapt, ele reprezintă doar fața aparentă a sistemului tău personal de interpretare. În realitate, sistemul tău de credințe este cel responsabil de felul în care reacționezi, te comporți sau judeci. De acest sistem de referință depind stabilitatea, armonia interioară, sănătatea mentală, individualitatea și chiar viața ta sau a copilului tău.
Înainte de a aborda procesul de schimbare, trebuie să te simți motivată să faci față tuturor dificultăților din sarcină, să știi ce vrei, ce nu vrei și în ce măsură vrei să-ți asumi anumite acțiuni sau inacțiuni. Majoritatea problemele de cuplu, de sănătate fizică sau psihică, stările de iritabilitate etc., sunt puse pe seama creșterii nivelului de hormoni în organism. Ceea ce nu e tocmai greșit. Dar, cu încredere în sine, cu atenție și motivația necesară, poți contracara aceste ”mici obstacole” pentru a te simți pe calea cea bună și cel mai important, vei putea să-ți strângi copilul sănătos în brațe și să-ți păstrezi sănătatea mintală. Este important să știi ce fel de mamă ești în perioada sarcinii și ce mamă vrei să fi pentru copilul tău după ce se va naște. Păstrarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, fără excese, cu mișcare și echilibru personal, sunt cele mai bune recomandări pentru păstrarea sănătății mintale a femeilor însărcinate.
Acordă-ți dreptul la imperfecțiune pe durata sarcinii și după sarcină
Este necesar să declanșezi o dinamică personală care să provoace un salt spre încrederea în sine, în intuiția ta de viitoare mamă, pentru a te transforma într-un partener și nu într-un adversar. Analizează modul în care te simți și te percepi, având o concepție mai puțin rigidă despre viață, despre tine și ceilalți. Ca orice om, ai dreptul la imperfecțiune și eroare. Din clipa în care îți percepi doar slăbiciunile, te vei simți și mai copleșită moral și obosită fizic, convinsă că nu vei reuși. Dacă vei alege să faci tocmai invers, să ai încredere în tine, în sănătatea ta fizică și psihică, să ceri ajutor, să comunici deschis, vei ști că nu ești singura femeie care trece prin dificultățile sarcinii. Vei avea surpriza nu doar că vei supraviețui, ci și că vei aduce pe lume un copil sănătos, care te va împlini ca femeie și mamă. CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Reordonează-ți prioritățile
Perioada sarcinii este momentul perfect să-ți reordonezi prioritățile. Fii conștientă că nicio ființă nu poate reuși totul în același timp ( și nici rata totul!). Ca proaspătă mămică, vei evolua doar atunci când vei accepta și posibilitatea imperfecțiunii sau a eșecului.
Evident, asta nu înseamnă să cauți eșecul sau să te plângi tot timpul. Dar dacă simți nevoia de o pauză, să te odihnești mai mult, să meditezi la noua ta stare de femeie însărcinată, fă-o. Fă tot ce te-ar putea bucura sau liniști. Dacă problemele survin, fii conștientă că nimeni nu îți cere să fii perfectă. Străduiește-te, ca pentru sănătatea ta mentală și binele copilului tău să te eliberezi de trecut și să cauți să trăiești mai mult în prezent. Uită de „dacă aș fi știut” sau „dacă aș fi putut”. Iar dacă sarcina este dificilă, complicată, nu-ți pierde curajul, perseverează și progresează pe etape. Fiecare zi sau micile succese te va duce spre îndeplinirea visului tău: de a fi mamă. CITEȘTE ȘI: Sarcina cu risc crescut. Complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii
Bolile mintale în sarcină
Bolile mintale legate de sarcină pot avea consecințe de lungă durată. Cele mai dese problemele de sănătate mintală maternă legate de sarcină sunt cele orientate către grijile tipice ale oricărei mămici: „dacă voi naște prematur” , „dacă bebelușul meu nu va fi sănătos ” , „dacă starea mea fizică și psihică îl afectează și în ce măsură”, „dacă voi fi o mamă bună”.
Cunoștințele generale despre factorii de risc ai sarcinii, simptomele și consecințele comportamentelor tipice din timpul sarcinii rareori duc la complicații. Cu toate acestea, unele dintre puținele aspecte pot să nu fie atât de satisfăcătoare pe cât te-ai aștepta inițial. Educația pentru sănătatea mintală a femeilor însărcinate, promovarea sesiunilor regulate de formare și dezvoltare personală continuă, mediul și condițiile de trai, implicarea activă a membrilor familiei din perioada prenatală și postnatală, sunt detalii care fac diferența de fiecare dată. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Echilibrul emoțional este foarte important pentru calitatea vieții omului în general. Pentru proaspetele mămici, devine chiar o necesitate și o prioritate controlarea emoțiilor și a factorilor stresori. Iar după primele 6-8 săptămâni de sarcina, când inima copilului începe să bată și să se facă auzită, este bine să cunoașteți că riscurile sau complicațiile cauzate de anomaliile cromozomiale scad sub 5% la prima sarcină și la 3% pentru a doua sarcină. De asemenea, dacă mămica stă departe de alcool sau țigări și nu există antecedente în familie, atât copilul, cât și mama, au toate șansele să prevină orice problemă din timp și să treacă cu bine peste această perioadă tumultoasă. Ideal ar fi să fiți blânde și atente cu voi, realiste și pregătite , mai ales sufletește, ca să puteți face față tuturor provocărilor și schimbărilor firești ale sarcinii.
CITEȘTE ȘI: Teste genetice în sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.