Niciun simptom nu ar trebui ignorat când aștepți un copil, cu atât mai puțin durerea de cap. De cele mai multe ori e cauzată de stres, de lipsa cafelei pe care obișnuiai să o bei zilnic sau de un consum prea redus de apă. Alteori însă, poate fi semnul unor complicații severe.
În cele nouă luni de sarcină vei experimenta, fără îndoială, dureri și senzații noi. Dacă sufereai de migrene (precum celelalte un milion de femei însărcinate), s-ar putea ca sarcina să-ți amelioreze durerile acute pe care le aduce migrena. Dacă nu e cazul tău, în sensul că nici nu știi cum arată o migrenă, nu e târziu să citești acest articol care sper să te ajute. Sarcina poate cauza migrene.
Care este cauza migrenelor în sarcină
Exact ce cauzează migrenele în sarcină nu se știe. Dar specialiștii le pun pe seama marilor schimbări care au loc în corpul femeii în această perioadă și mai ales asupra fluxului sangvin din creier. Aceștia spun că celulele prea excitate ale creierului stimulează eliberarea de substanțe chimice care irită vasele de sânge de pe suprafața creierului. Ca urmare acestui stimul, vasele de sânge se umflă, devenind dureroase. Pe de altă parte, se crede că estrogenul are un rol în migrene. De aceea, sarcina, menstruația și menopauza aduc schimbări în modelul de migrenă.
Cum se manifestă o migrenă în sarcină
Modificările hormonale din timpul sarcinii nu reprezintă singurul lucru care poate declanșa migrena. În cazul majorității femeilor, există o combinație declanșatoare, deci nu doar un singur vinovat. Stresul, mesele peste care sărim și lipsa somnului – toate acestea pot cauza o migrenă.
Însă dacă azi ești sigură că stresul ți-a cauzat migrena, următoarea migrenă ar putea avea cu totul și cu totul altă cauză. Asta pentru că așa stă treaba cu migrenele. Unele durează câteva ore. Altele, dacă nu sunt tratate, se pot întinde și câteva zile. Migrenele sunt destul de imprevizibile. Exact așa cum spuneam la începutul articolului – în vreme ce unor femei sarcina le poate complica migrenele, altora le-ar putea face să dispară complet.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Hipertensiunea indusă de sarcină și complicațiile ce pot să apară
Ce poți face tu pentru durerile de cap din sarcina: ține un jurnal de simptome
Dacă ai reuși să notezi când apare durerea, ce anume crezi că ar fi declanșat-o ar putea ajuta și medicul să decidă ce tratament ar funcționa cel mai bine pentru ameliorarea simptomelor.
Completarea simptomelor într-un jurnal al migrenei ar putea duce la descoperirea unui model, adică ce comportamente alimentare sau obișnuințe ar putea deveni factorii declanșatori ai acestor dureri.
JURNAL DE MIGRENĂ
De fiecare dată când începe durerea de cap, notează:
- unde simți durerea
- cum este durerea (acută, pulsatilă, de lungă durată etc.)
- ce alte simptome aduce (vărsături, sensibilitate la miros, zgomote, lumină puternică)
- când începe și când se termină
- alimentele și băuturi consumate cu 24 de ore înainte de apariția durerii
- orice schimbări intervenite (schimbarea vremii, călătorii, alimente noi)
- toate medicamentele sau tratamentele pe care ți le-ai administrat (dar și efectul lor)
Mergi la medic dacă nu reușești să-ți calmezi durerile sau dacă acestea nu trec în câteva ore. O complicație a sarcinii, numită preeclampsie, poate avea ca simptom durerea mare de cap. Doctorul poate pune diagnosticul ajutându-se și de jurnalul de migrenă pe care l-ai întocmit. Va vrea să știe însă totul – ce medicamente ai luat, ce suplimente alimentare iei de regulă, chiar și dacă altcineva din familia ta s-a mai confruntat cu aceste migrene.
Importanța unui jurnal de simptome este cu atât mai mare în sarcină, cu cât scanările computerului tomograf sau alte teste radiologice nu pot fi efectuate în timpul celor 9 luni.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce poți face tu în caz că suferi de dureri de cap
Și pe tine te ajută foarte mult informațiile dintr-un jurnal de simptome! Cu ajutorul lui îți vei putea da seama ce obișnuințe alimentare sau de comportament îți provoacă aceste dureri. Însă, indiferent ce le provoacă, sunt câteva sfaturi care s-ar potrivi oricărei femei care suferă de dureri de cap:
- evită alimentele sau băuturile care ai observat că provoacă durerile de cap;
- păstrează un orar al meselor și gustărilor;
- bea multă apă;
- odihnește-te de câte ori ai ocazia;
- încearcă să masezi tâmplele, ceafa sau locul dureros, să pui comprese cu gheață și să te odihnești într-o cameră întunecoasă și liniștită.
Tipuri de dureri de cap
Durerile de cap pot fi diferite în funcție de localizarea acestora. Femeile care s-au confruntat cu migrene și înainte de a rămâne însărcinate, ar putea acum scăpa de acestea, datorită concentrației crescute de estrogeni care reușește să mai calmeze durerile migrenelor.
Durerea este intensă și localizată pe o parte a capului. De regulă, apare mereu în aceeași zonă. Vine însoțită de stări de greață, iritabilitate și senzație de disconfort la zgomote și la lumină.
Migrenele nu sunt singurele dureri de cap care pot să apară în timpul sarcinii. Noul echilibru hormonal, volumul sanguin crescut, stresul, deshidratarea, reducerea sau eliminarea consumului zilnic de cafea pot provoca dureri de cap.
Congestia nazală, frecventă în sarcină, urmată de congestia sinusurilor, poate fi factor declanșator al durerilor de cap.
DURERILE SINUSURILOR sunt, de regulă, frontale (zona frunții, ochilor și a nasului) pentru că sunt cauzate de inflamarea sinusurilor. Acestea provoacă o durere adâncă și surdă, cronică.
Alergiile alimentare, foamea, suprasolicitarea pot genera dureri de cap și stări de disconfort. Iar când vine vorba de sarcină, oboseala din primul trimestru, dar și schimbarea regimului alimentar ar putea aduce cu ele dureri de cap.
DURERILE CAUZATE DE UN NOU STIL DE VIAȚĂ apar, de regulă, în zona tâmplelor și în jurul ochilor. Uneori vin însoțite de dureri de stomac, rinichi, vezică biliară sau de intestine.
Lipsa somnului, postura incorectă, suprasolicitarea coloanei și a musculaturii cervicale (din cauza greutății uterului) pot declanșa dureri de cap în timpul ultimului trimestru de sarcină. Contactează medicul dacă acestea sunt persistente și nu trec cu masaj, după un duș călduț sau un somn odihnitor. Uneori poate fi vorba despre o complicație a sarcinii care apare în ultimul trimestru (preeclampsia).
DURERILE ULTIMULUI TRIMESTRU de sarcina sunt de intensitate moderată și încep, de regulă, la baza gâtului, la ceafă, și continuă până spre frunte. Factorii care o provoacă sunt legați de tensiunile musculare generate de surplusul de greutate, dar și de lipsa somnului (foarte frecventă în ultimul trimestru de sarcină).
Medicamente și tratamente contra durerii de cap în sarcină
Paracetamolul este singurul medicament ce poate fi folosit fără riscuri în sarcină, dar și acesta trebuie luat sub atenta îndrumare a medicului. Tot medicul îți poate prescrie în funcție de perioada în care este sarcina, dar și de gravitatea simptomelor, combinații de medicamente care pot ameliora durerile de cap și simptomele care însoțesc această durere de cap.
Terapiile alternative precum acupunctura, fizioterapia, masajul de relaxare, aromaterapia, chinetoterapia, biofeedbackul ar putea să ajute.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.