Initial toti din maternitate au sprijinit alaptarea, desi habar n-au cum functioneaza. Dupa un an de alaptare am primit foarte multe indemnuri de a renunta, de la medici pediatri si ginecologi, ironii, sarcasm, acuze. Orice era in neregula cu copilul, era automat vina faptului ca il alaptam la o varsta atat de inaintata. Am renuntat sa le mai spun ca alaptez, la orice consult al meu sau al copilului, pentru ca le distragea atentia complet. Poveste de alaptare trimsa de Oana, mamica de 2 copii (de 5 si aproape 3 ani).
Te-ai informat despre alaptare in timpul sarcinii sau nu te-a preocupat acest aspect? Daca te-ai informat, de unde ai “colectat” aceste informatii?
Nu m-am informat despre alaptare, am crezut ca e o functie care vine natural si orice piedici ai putea intalni sunt exceptii. Mama mea a alaptat cu usurinta, credeam ca genetic.
Cum a fost debutul alaptarii, cand ai pus copilul la san dupa nastere, cum au decurs primele zile?
Mai dificil decat am crezut. Am avut febra laptelui si atat in maternitate cat si online, am gasit informatii contradictorii. In maternitate, pentru febra laptelui am prinit oxitocina, antibiotic si cate jumatate de pastila de intrerupere a lactatiei, medicamente care se bateau cap in cap, aveau roluri opuse si mi-au facut mai mult rau decat bine. CITEȘTE ȘI: 16 cele mai importante sfaturi pentru iniţierea și succesul alăptării
Ai simtit ca ai nevoie de sprijin in alaptare? Ai primit acest sprijin? De la cine sau sub ce forma?
As fi avut nevoie de un consultat in alaptare in maternitate, nu stiam de existenta lor. Am primit sprijin moral, am fost sustinuta sa alaptez de cei din jur, dar informatiile a trebuit sa le gasesc eu. Asa am intrat pe facebook si am gasit sprijin de la alte mame, mult mai bine documentate decat cadrele medicale.
Ai simtit vreodata ca ti se pun piedici in alaptare? Detaliaza
Initial toti din maternitate au sprijinit alaptarea, desi habar n-au cum functioneaza. Dupa un an de alaptare am primit foarte multe indemnuri de a renunta, de la medici pediatri si ginecologi, ironii, sarcasm, acuze. Orice era in neregula cu copilul, era automat vina faptului ca il alaptam la o varsta atat de inaintata. Am renuntat sa le mai spun ca alaptez, la orice consult al meu sau al copilului, pentru ca le distragea atentia complet. CITEȘTE ȘI: Înțărcarea naturală – un proces natural deși lent
Care au fost greutatile intampinate pe parcursul alaptarii si cum ai reusit sa le depasesti?
Lipsa somnului cred ca fost si este cel mai deranjant aspect. Practic, de cand alaptez, nu am mai dormit o noapte intreaga fara sa ma trezesc, iar somnul este superficial, intr-o stare de semi-veghe. Am avut si perioade scurte de bfa (breastfeeding agitation), cand copilul statea foarte mult la san (puseuri, eruptii dentare, cand am ramas insarcinata cu al doilea copil si inca il alaptam pe primul).
In ce mod crezi ca te-a ajutat pe tine alaptarea, care sunt avantajele pe care le-ai identificat pentru tine?
Sunt o persoana comoda, pentru mine alaptarea a fost cea mai usoara solutie. Nu a trebuit sa spal si sa sterilizez nimic, nu am avut cheluieli cu tetine, biberoane, lapte praf, nu a fost nevoie sa ne trezim noptile sa facem biberoane cu lapte praf, mereu ai mancarea la indemana, poti pleca oriunde cu copilul. Alaptarea este si o legatura emotionala cu copilul, privirea lor cand sunt la san, e o experienta pe care nu as fi avut-o altfel si m-a imbogatit sufleteste. Ar mai fi aspectul reducerii riscului de cancer la san, eu am mastopatie fibrochistica, o afectiune care creste riscul dezvoltarii cancerului mamar, iar alaptatul scade acest risc. Mai e si satisfactia emotionala ca faci ce e mai bine pentru copilul tau, ca i-ai dat cel mai bun start de care ai fost capabila. CITEȘTE ȘI: Alaptarea bebelușului mai mare de 12 luni și presiunile celor din jur | Cum să le faci față
In ce mod crezi ca l-a ajutat pe copil alaptarea, ce avantaje ai identificat pentru el?
I-a intarit imunitatea, ii confera alinare, dar cred ca cel mai important aspect pentru mine a fost ca i-a usurat orice tip de suferinta (durerile de la eruptii dentare, deshidratarea din viroze). Este locul lor de siguranta si alint, stabileste o relatie cu totul deosebita intre mama si copil.
Cum s-au raportat membrii familiei (partener/parintii tai/socrii tai/eventuali frati mai mari ai copilului) la acest aspect, al alaptarii? Ai simtit vreodata ca ai dori sa intrerupi alaptarea, ca nu mai rezisti? Ce te-a facut sa nu pui in practica acest gand?
Am avut sprijin din partea tuturor, chiar si cand alaptarea a continuat peste varsta la care s-ar fi simtit ei confortabil sa continue, nu mi-au pus piedici de niciun fel. Da, cred ca orice faci in viata pentru mai mult timp, la un moment dat simti ca vrei sa spui stop. Niciodata nu a fost un gand serios, doar oboseala de moment. Nu am fost nici eu pregatita sa intrerup procesul si nici nu vreau sa vad copilul suferind.
Cat a durat alaptarea? Cum s-a incheiat? Daca ar fi sa dai cateva sfaturi despre alaptare viitoarelor mame, care ar fi acelea?
La primul copil a durat pana la 2 ani si cateva luni, trecusem in trimestru al doilea de sarcina cu al doilea copil, scazuse lactatia mult, el sugea dintr-un singur san, incepusem sa fac rani si aveam bfa. A fost un proces dur, pe care il regret, la al doilea copil incerc sa merg pe autointarcare. Sa se documenteze inainte de a naste despre alaptare sa aiba incredere in fortele proprii, sa ceara ajutor de la alte mame (pentru ca exista un sistem uimitor de suport intre mame) si sa nu renunte daca dau de greu, pentru ca trece si va deveni usor si minunat. CITEȘTE ȘI: De ce să respingem alăptarea la PROGRAM în favoarea alăptării la CERERE?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.