Faptul că frecvența alergiilor la copii a crescut semnificativ în ultimii ani reprezintă un motiv de îngrijorare, atât pentru medici, cât și pentru părinți. În continuare, îți propunem câteva sfaturi oferite de către specialiști, adresate în mod special familiilor în care există părinți sau frați mai mari cu alergii sau copii cu dermatită atopică gravă sau cu alergii alimentare și unde există, deci, un risc crescut de alergii.
- Reguli generale de siguranță
- De unde știu dacă bebelușul meu este pregătit pentru începerea diversificării
- Bebelușul învață să mănânce
- Introducerea alimentelor noi
- Introducerea oului și a arahidelor
- Reacții alergice: ce să fac?
Diversificarea – Reguli generale de siguranță
Alimentele cunoscute ca având potențial alergen ridicat trebuie introduse obligatoriu în primele 12 luni de viață. Studiile demonstrează fără urmă de îndoială că această abordare reduce semnificativ riscul de apariție a reacțiilor alergice. Diversificarea trebuie începută în jurul vârstei de 6 luni, dar nu mai devreme de 4 luni, atunci când bebelușul dă semne că este pregătit pentru primele alimente solide. Continuă alăptarea pe tot parcursul diversificării și mai târziu, informează-te în legătură cu beneficiile alăptării prelungite. Include în alimentația regulată a copilului laptele de vacă, oul, arahidele, alte nuci, soia, susanul, grâul, peștele și fructele de mare. Odată ce aceste alimente au fost oferite fără incidente, continuă să le incluzi regulat în dieta copilului. În ciuda respectării acestor recomandări, este posibil ca bebelușul să dezvolte o reacție alergică. În cazul în care asta se întâmplă, întrerupe administrarea alimentului respectiv și consultă medicul.
De unde știu dacă bebelușul meu este pregătit pentru începerea diversificării?
Se recomandă ca diversificarea să înceapă în jurul vârstei de 6 luni, dar nu mai devreme de 4 luni, atunci când copilul dă semne că este pregătit pentru această etapă. Introducerea alimentelor solide ar trebui începută cu acele ingrediente care conțin o cantitate mai mare de fier. Alăptarea nu trebuie întreruptă, laptele rămânând baza alimentației copilului până la vârsta de un an. Există unele indicii discrete care îți indică faptul că bebelușul este pregătit pentru primele sale mese solide. Diversificarea se începe când:
- copilul stă bine în șezut, cu sprijin, având un bun control asupra coloanei, gâtului și capului.
- copilul manifestă interes pentru mâncare: se uită la farfuria ta.
- copilul se întinde să apuce alimentele.
- copilul deschide gura când i se oferă mâncare cu lingura sau cu mâna.
Nu există o vârstă standard la care copiii ajung la acest nivel de dezvoltare, dar majoritatea lor întrunesc aceste condiții înainte de a împlini vârsta de 7 luni. Dacă bebelușul a împlinit 7 luni și nu este pregătit pentru diversificare, conform acestor indicii, este obligatoriu să discuți cu medicul. Citește și despre: Șocul anafilactic. Primul ajutor împotriva unei reacții alergice severe la copil
Diversificarea – Bebelușul învață să mănânce
Alimentele solide se mănâncă altfel decât laptele pe care micuțul l-a supt până acum, este o abilitate pe care bebelușul trebuie să o deprindă, așadar fii răbdătoare cu copilul tău. Oferă-i copilului alimente cu textura și dimensiunile potrivite fazei lor de dezvoltare. Chiar dacă mergi pe diversificarea clasică și începi cu alimente pasate, spre vârsta de 8 – 9 luni vei începe să îi pui la dispoziție și bucăți mai mari, pe care să le mănânce singur cu mânuța, urmând ca în jurul vârstei de un an să îi oferi alimente tăiate în bucățele mici.
Nu pierde din vedere scopul principal: la un an, bebelușul ar trebui să participe la mesele de familie, gătite sănătos.
E posibil ca bebelușii care suferă de alergii alimentare să se obișnuiască mai greu cu alimentele sau cu texturile noi.
Dacă bebelușul nu pare interesat de mâncare solidă sau de alimente noi, oferă-i o pauză de 2 – 3 zile și apoi încearcă din nou.
Dacă bebelușul are probleme alimentare, discută cu medicul de familie, medicul pediatru sau cu un nutriționist specializat.
Diversificarea copilului alergic – Introducerea alimentelor noi
Nu există o ordine anume pentru introducerea alimentelor solide, totuși recomandarea specialiștilor este ca în jurul vârstei de 6 luni să te concentrezi asupra celor care sunt recunoscute ca surse importante de fier. Diversificarea poate fi începută între 4 și 6 luni, niciodată înainte de 4 luni, iar pe lista alimentelor preferate sunt cerealele fortifiate cu fier, carnea roșie și de pasăre, peștele, oul gătit și unele legume.
Specialiștii rămân fideli recomandării de a se introduce alimentele noi pe rând, la distanță de 1 – 2 zile sau 3-4 zile, astfel încât să poți identifica acele alimente care cauzează o posibilă reacție alergică. De obicei, alergiile alimentare se manifestă rapid, în câteva minute, maxim două ore după consum, dar alte reacții la alimente noi pot apărea mai târziu. Zonele discrete de roșeață în jurul gurii sunt în general cauzate de iritația locală, nu de o reacție alergică. Dacă un anumit aliment declanșează o reacție alergică, întrerupe imediat administrarea și caută ajutor medical. Dacă există semne care sugerează o reacție alergică gravă, de tipul șocului anafilactic, cheamă imediat ambulanța.
Oferă-i copilului alimente variate, din toate grupele alimentare:
- cereale: pâine, biscuiți, paste, cereale fortifiate cu fier, grâu, orez, ovăz, porumb;
- lactate: iaurt, brânză, lapte de vacă în cereale. Laptele de vacă NU înlocuiește laptele matern sau laptele praf la bebelușii mai mici de 12 luni;
- carne și proteine: vită, miel, pui, ou gătit, pește, fructe de mare, legume, unturi sau paste de nuci și semințe, soia;
- fructe și legume: vezi mai jos.
Diversificarea copilului cu risc de alergii – Introducerea oului și a arahidelor
Toți copiii trebuie să primească alimente alergene în primul an de viață, dar într-o formă potrivită vârstei. Așadar, bebelușilor li se oferă unt de arahide (nu arahide întregi…), ou bine preparat termic (niciodată crud), lactate și cereale cu grâu. În această categorie intră și bebelușii cu dermatită atopică, bebelușii cu alergie alimentară și bebelușii care au o rudă de gradul 1 care suferă de alergii alimentare.
Bebelușii care sunt alergici la un anumit aliment nu trebuie să îl mai primească în dietă.
Mulți părinți își fac griji când vine vorba despre a le da copiilor lor ouă sau arahide, având în vedere că sunt alimente cunoscute pentru potențialul lor alergenic. Pe de altă parte, e recomandat de către specialiști ca oul și pasta de arahide să fie oferite înainte de vârsta de 12 luni și să facă parte din alimentația regulată a copilului, amânarea acestui moment având adeseori ca efect declanșarea unei alergii. CITEȘTE ȘI: Reacții alergice în diversificare | Cum arată o alergie alimentară?
Oul trebuie administrat doar foarte bine gătit. Untul de arahide se oferă de asemenea în cantitate mică: un sfert de linguriță de ou fiert tare sau de pastă de arahide, încorporate în hrana obișnuită a bebelușului, sunt un excelent punct de pornire. Alimentele noi se oferă întotdeauna dimineața sau la prânz, nu seara, astfel încât să poți supraveghea atent copilul și să intervii prompt în cazul în care se întâmplă ceva.
NICIODATĂ nu trebuie să aplici alimente pe pielea bebelușului, în special dacă acesta suferă de dermatită: metoda nu permite identificarea alergiilor, în schimb poate declanșa ea însăși alergii alimentare. Dacă te îngrijorează ideea de a oferi un aliment complet nou unui bebeluș susceptibil de alergii grave, poți mai degrabă să pui, cu degetul, o cantitate mică din alimentul respectiv pe partea interioară a buzei. Dacă după câteva minute nu apare niciun fel de reacție alergică, poți oferi o cantitate mică din alimentul respectiv, în porția obișnuită de mâncare.
Diversificarea copilului alergic – Reacții alergice: ce să fac?
Dacă observi umflarea buzelor, ochilor sau a feței, apariția de urticarie, vărsături sau stare generală de rău, agitație, probabil că bebelușul are o reacție alergică: mergi imediat la medic! Dacă apar simptome caracteristice anafilaxiei: respirație dificilă sau zgomotoasă, umflarea limbii, piele foarte palidă, pierderea cunoștinței, sună imediat la salvare! Dacă ai identificat o alergie alimentară la copilul tău, programează o consultație la un medic specialist, pentru un diagnostic clar și un plan de lucru.
Dacă bebelușul este alergic, este important să identifici surse alternative pentru nutrienții pe care nu îi poate primi din alimentul respectiv. De pildă, un copil cu alergie la grâu poate primi orez alb sau brun, porumb sau quinoa. Un copil cu alergie la laptele de vacă va fi alăptat pe termen lung sau va primi o formulă de lapte hidrolizată.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea precoce a bebelușului pentru prevenirea apariției alergiilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.