Nu stii ce sa mai faci sa ai un somn odihnitor, iti iei perne speciala de gravide, te chinui sa gasesti o pozitie cat mai confortabila si pe cand esti pe cale sa-l primesti pe mos Ene pe la gene vezica iti joaca feste si cand te intorci din “excursia” neprevazuta trebuie sa o iei de la capat. Sa vedem totusi chiar si in aceste conditii grele ce putem face sa ne usuram somnul, ce pozitie ne-ar fi mai favorabila.
Una dintre provocarile cele mai mari ale sarcinii, in special din trimestrul III dar de multe ori inca din al II lea, este legata de somn. Incepand de prin luna a 6-a te simti “mare”, transpiri excesiv, te dor toate oasele, iti simti spatele praf, te trec junghiuri intercostale, ai arsuri insuportabile cand te pui la orizontala si multe altele. Somnul devine tot mai dificil pe masura ce sarcina avanseaza. Iata cum poti usura lucrurile.
Dormitul pe burta in sarcina
In primul trimestru de sarcina e si posibil si benign pentru fat. Cand incepe sa devina nociv pentru fat nici nu mai conteaza, ca oricum nu mai poti dormi pe burta fara sa te simti ca o foca esuata pe o banchiza, intr-un echilibru precar. Deci de o grija ai scapat: nici sa vrei nu poti. Dar oricum nu e indicat.
Dormitul pe spate in sarcina
De asemenea, nu pune probleme in primul trimestru. Dar de cand intri in al doilea ar trebui sa eviti aceasta pozitie deoarece cand stai intinsa pe spate uterul apasa asupra venei care intoarce sangele dinspre inima. Daca stai prea mult pe spate restrictionezi cantitatea de sange pe care trebuie sa o primeasca bebelusul prin placenta. De asemenea dormitul in aceasta pozitie iti poate da stari de ameteala si de greata.
Dormitul pe partea dreapta in sarcina
Desi e mai bine sa dormi pe dreapta decat pe burta sau pe spate tot nu e “pozitia castigatoare”. Asta deoarece dormind pe dreapta se pune presiune asupra ficatului, ceea ce se recomanda a fi de evitat.
Dormitul pe partea stanga in sarcina
Este recomandat de majoritatea doctorilor si moaselor. Aceasta pozitie previne presiunea uterului asupra ficatului si favorizeaza fluxul de sange oxigenat si plin de nutrienti spre placenta. Circulatia sangelui nu doar ca nu este restrictionata dar este chiar favorizata de aceasta pozitie. Exista studii care au aratat ca dormitul pe stanga in ultima noapte de dinaintea nasterii reduce la jumatate riscul de feti nascuti morti. Dar cum nu ai de unde sa stii care e noaptea de dinaintea nasterii exceptie cezarienele programate, e mai bine sa-ti faci un obicei din a dormi asa.
Insa nu-ti fa griji daca te trezesti pe cealalta parte, in definitiv nu poti sta nemiscata pe tot parcursul somnului, important e sa petreci cat mai mult timp pe partea stanga dar nu trebuie sa faci o fixatie din asta.
In concluzie, nu e usor cu somnul pentru o gravida dar cu cateva “tips and tricks” situatia se poate imbunatati. Idei de aplicat ar mai fi: faceti o baie relaxanta, beti ceaiuri (cele permise in sarcina) calde, cereti sa vi se faca masa.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.