Inteligența este o aptitudune generală care cuprinde acele însuşiri stabile ale persoanei ce se manifestă în calitatea activităţilor intelectuale centrată pe gândire. Teoria genetică a inteligenței formulată de Jean Piaget considera inteligența o relație adaptativă între om și realitatea înconjuratoare. Pana la teoria inteligentelor multiple dezvoltate de Howard Gardner se punea accentul pe conceptul traditional de inteligenta, care folosea drept scala IQ-ul, coeficientul de inteligenta. Insa Gardner a considerat ca aceasta abordare traditionala are limitele ei si ca intelectul uman cuprinde mai multe dimensiuni fundamentale carora ar trebui sa li se acorde mai multa importanta.
Gardner susţine că noi nu avem o singură inteligenţă, ci 8 inteligenţe specifice demonstrând ca fiecare individ are niveluri variate ale diferitelor inteligenţe şi de aceea fiecare persoană are un “profil cognitiv” unic (iar testele de IQ nu masoară inteligenţa în mod ştiinţific). Sa vedem care sunt cele 8 tipuri de inteligenta identificate de Gardner si sa aflam cum ne dam seama care dintre ele predomina la copilul nostru:
Inteligenta verbala (avocati, jurnalisti, politicieni)
Acest tip de inteligenta consta intr-o buna capacitate de exprimare, usurinta in comunicare verbala, abilitati oratorice, fluenta in vorbire. Copiii la care predomina acest tip de inteligenta in general incep sa vorbeasca repede si corect, le place sa li se citeasca povesti, le place sa povesteasca, prind cu usurinta limbi straine. Citeste pe larg despre cum iti poti invata copilul sa vorbeasca mai multe limbi si la ce rezultate te poti astepta atunci cand in jurul micutului nu se vorbeste numai limba materna.
Inteligenta logico-matematica (cercetatori, ingineri)
Acest tip de inteligenta se manifesta printr-o inclinatie spre numere, spre stiinte exacte, o buna capacitate de argumentare, deductie si rationare. Copiii care au dezvoltata aceasta inteligenta sunt atrasi de numere si operatii cu numere, vad cu usurinta rezolvarea unei probleme, stiu sa isi sustina punctele de vedere intr-un mod argumentat, recunosc erorile de argumentare si le pot combate, au spirit de contradictie.
Inteligenta muzicala (cantareti, compozitori, oratori, dj)
Acest tip de inteligenta are drept indicii o buna ureche muzicala, usurinta de a invata notele muzicale sau de a canta la un instrument, capacitatea de a recunoaste si a reproduce o linie melodica. Inteligenta muzicala este corelata cu o capacitate buna de memorare. Un copil cu o puternica inteligenta muzicala va fi foarte atras de muzica de mic, va fi in stare sa reproduca sunetele cu acuratete, sa tina un ritm, sa cante cu usurinta. Fa-i cunostinta micutului tau cu instrumente muzicale adaptate copiilor cat mai curand pentru a-i descoperi aceasta inclinatie.
Inteligenta spatiala (arhitecti, artisti, ingineri)
Este specifica arhitectilor, pilotilor, constructorilor, artistilor plastici. O buna inteligenta spatiala presupune o gandire dinamica, abilitatea de a crea o reprezentare in spatiu a lucrurilor, capacitatea de a avea o viziune de ansamblu. Copiii cu o astfel de inteligenta se orienteaza foarte bine in spatiu, pot aprecia corect distantele, invata mai usor daca vad lucrurile in miscare, au o buna imaginatie. Clutiva-i acest tip de inteligenta prin jocuri puzzle.
Inteligenta chinestezica (atleti, actori, doctori, soldati)
Acest tip de inteligenta presupune o foarte buna coordonare a corpului, abilitatea de a se exprima cu ajutorul corpului/gesturilor/miscarii, aptitudini sportive, o buna motricitate fina, inclinatie spre activitati fizice. Un copil cu astfel de inteligenta manifesta de mic o buna coordonare ochi-mana, manifesta atractie pentru dans sau sport in general, isi coordoneaza bine intregul corp, este expresiv in gestica. Dezvolta-i aceste abilitati inscriindu-l de mic la cursuri pentru copii de dans, balet, inot sau alte exercitii fizice adaptate copiilor.
Inteligenta inter-personala (marketing, management, profesor)
Se manifesta printr-o foarte buna capacitate de relationare cu ceilalti, usurinta de a lega relatii, de a-i intelege pe ceilalti. Un copil cu o inteligenta inter-personala dezvoltata leaga usor si firesc relatii cu ceilalti, copii sau adulti, prefera jocurile de echipa, sunt empatici, stiu sa negocieze, au aptitudini de lider, inteleg cu rapiditate ce se asteapta de la ei si stiu la ce sa se astepte de la altii.
Inteligenta intra-personala (psiholog, scriitor, teolog)
Se refera la capacitatea de auto-cunoastere. Copiii cu inteligenta intra-personala isi cunosc foarte bine calitatile, isi constientizeaza minusurile, isi inteleg emotiile, sunt capabili sa se auto-motiveze, se auto-evalueaza in mod obiectiv.
Inteligenta naturista (fermier, cercetator al naturii)
Este specifica celor care au afinitate fata de natura si prezervarea ei, le place sa exploreze mediul si sa cunoasca natura. Copiilor cu o astfel de inteligenta le place mult sa se joace in aer liber, sa exploreze, sa observe insecte, animale, plante, sunt curiosi in legatura cu tot ce tine de viata animalelor si a plantelor, le plac excursiile. Asadar, organizeaza cat mai multe vacante in locuri diverse cat mai apropiate de natura.
Desigur ca nu toti copiii au dezvoltate in aceeasi masura toate tipurile de inteligenta; este bine sa incurajam dezvoltarea tuturor dar trebuie sa tinem cont de tipurile de inteligenta care predomina la copilul nostru si sa-l incurajam spre a si le perfectiona.
Citește pe larg despre: Recunoaște temperamentul copilului tău. Coleric, sangvinic, flegmatic sau melancolic?
Nu trebuie sa ne comparam copilul cu altii si sa ne necajim daca nu are un tip de inteligenta prea dezvoltat ci sa ne bucuram de inclinatiile sale naturale, sa-l ajutam sa invete prin modalitatea care-i este mai usoara. Abordarea invatarii conform teoriei inteligentelor multiple presupune explorarea a cat mai multor cai de invatare pentru a vedea care se potriveste cel mai bine copilului.
Citește și despre: Ce factori pot influența dezvoltarea armonioasă a copilului?
Oricum in primii 3-4 ani copiii nu dobandesc achizitii prin invatare explicita, prin explicatii pedagogice ci prin relationare directa cu mediul, prin interactionarea cu lumea. Trebuie sa le dam posibilitatea sa isi manifeste propriile inclinatii care sa le dezvaluie tipurile de inteligenta predominante si sa-i incurajam in manifestarea lor.
Tu ce ai observat la copilul tau? Ce tipuri de inteligenta predomina?
Citește pe larg și despre:
Vrei un copil sănătos emoțional? Iată TOT ce trebuie să faci!
Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Instinctul matern e un fel de pilot automat care te conduce singur. Ai încredere în el!
Avantajele copiilor ținuți în brațe
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.