Cate limbi va invata si va putea sa vorbeasca un copil? Este bine sa fie expus mai multor limbi de la bun inceput?
Sunt parinti care nu au de ales cand vine vorba de limbile pe care le va invata copilul. Atunci cand in familie exista persoane care au contact destul de des cu micutul si vorbesc o alta limba, copilul va „prinde” macar cateva cuvinte.
Pe de alta parte, exista parinti care isi doresc sa aiba un copil care vorbeste de la bun inceput mai mult de o singura limba si sunt dispusi sa investeasca in acest lucru.
Parintii care isi doresc sa aiba un copil bilingv (sau capabil sa vorbeasca mai multe limbi) se intreaba cel mai adesea cum pot obtine lucrul acesta. Cel mai simplu mod este sa-i vorbesti pur si simplu copilului in mai multe limbi.
Mintea lui este pregatita, de la bun inceput, sa invete prin imitarea celor din jur, asa ca daca este expus la mai mult de o limba vorbita, va putea deveni, destul de usor, un copil bilingv.
Copilul poate invata sa vorbeasca pana la patru limbi simultan, cu conditia sa fie expus constant la acestea. La inceput, copilul va stoca toate limbile invatate la un loc, fara a face o distinctie intre ele.
Aceleasi zone din creier vor fi utilizate pentru a „gazdui” toate limbile la care este expus in prima perioada a vietii.
Copilul trebuie expus cat mai devreme la toate limbile pe care le-ar putea invata pentru ca incepe sa recunoasca sunete sau cuvinte simple de la cateva luni.
De la sase luni incepe deja sa repete sunete foarte simple si trebuie sa fie pregatit pentru a le folosi in formarea cuvintelor din mai multe limbi! Citeste mai multe despre dezvoltarea vorbirii la bebelusi
Exista posibilitatea de a introduce limbi straine si mai tarziu, iar unii parinti aleg aceasta varianta. Nu exista o limita clara a numarului de limbi diferite pe care le-ar putea invata un copil, dar diferitele limbi straine nu vor mai fi memorate la fel.
Daca le invata mai tarziu, copilul va folosi parti diferite ale creierului pentru a memora limbile straine si astfel va face o distinctie intre limba materna si limbile invatate ulterior.
Ce beneficii poate avea invatarea mai multor limbi
Sunt parinti care isi fac griji ca micutul care este expus mai multor limbi simultan ar putea deveni confuz sau i-ar putea fi mai greu sa invete sa vorbeasca. Acestea nu ar trebui sa reprezinte motive serioase de ingijorare. Orice mica intarziere va fi recuperata destul de usor odata ce micutul incepe sa vorbeasca, iar confuzia va disparea cu timpul.
De asemenea, invatarea mai multor limbi aduce cu sine foarte multe beneficii pe termen lung. Pe langa faptul ca va putea comunica cu mai multe persoane, copilul bilingv va beneficia de o memorie mai buna si de o capacitate de ascultare mai dezvoltata.
Tinand cont ca este si foarte simplu de obtinut, nu exista niciun motiv pentru care copilului sa nu i se dea posibilitatea de a invata mai multe limbi.
Cel mai important aspect este ca in familie sa existe o intelegere clara intre parteneri asupra felului in care va fi educat copilul.
Trebuie luat in considerare faptul ca un partener s-ar putea simti nesigur cand copilul incepe sa vorbeasca o limba pe care el nu o poate intelege.
Cum putem introduce in mod practic o alta limba?
Cel mai simplu si de succes sistem este ca in familie sa exista o persoana care ii vorbeste copilului in „cealalta” limba. Restul membrilor familiei vor vorbi intr-o singura limba. Spre exemplu, daca toata familia vorbeste in romana, mama alege sa-i vorbesca copilului numai in engleza.
Daca dorinta parintilor este sa aiba un copil bilingv, dar nimeni din familie nu vorbeste o alta limba in afara de cea materna, cel mai simplu este sa se apeleze la o dadaca sau un prieten apropiat care sa petreaca suficient de mult timp cu copilul si sa ii vorbeasca numai intr-o limba straina.
Cel mai important aspect nu este cat de mult asculta copilul o a doua limba, ci daca exista o expunere constanta.
De asemenea, nu trebuie ignorata importanta unui grup de sustinere. Se pot gasi alte familii cu unul sau mai multi copii care invata aceleasi doua limbi.
Copiii se pot intalni pentru a comunica in oricare dintre cele doua limbi, iar parintii pot beneficia de pe urma unor sfaturi sau discutii despre succesele si dificultatile pe care le-ar putea intalni.
Copilul bilingv – Pregatiti-va pentru rezultate variate
Trebuie sa tineti cont de faptul ca nu exista o reteta sigura pentru succes. In primii ani rezultatele pot varia foarte mult asa ca este foarte important sa perseverati. Daca renuntati chiar si pentru o perioada in incercarea de a-l invata pe copil mai mult de o limba vorbita, puteti anula progrese pentru care ati muncit mult, chiar daca acestea nu sunt evidente.
Asteptati-va la orice, dar nu va faceti prea multe griji. Exista copii care folosesc numai una dintre limbile invatate, desi le inteleg pe toate cele la care au fost expusi. Sunt unii micuti care, pentru o perioada, vor „amesteca” cele doua sau trei limbi vorbite, fara vreo regula anume.
Exista cazuri in care copilasii vor face clar distinctia intre limbi si vor sti exact cui sa se adreseze si in ce fel, pentru a se face intelesi.
Indiferent de rezultatele initiale, nu va lasati descurajati!
Continuati in incercarea de a-l invata sa vorbeasca in mod corect in toate limbile invatate si bucurati-va de fiecare nou cuvant rostit. Nu uitati sa laudati fiecare progres, oricat de mic, si sa incurajati copilul sa invete in propriul sau ritm!
Copilul vostru este expus mai multor limbi? Ce limbi straine ati dori sa poata invata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.