Sarcina este unul din miracolele vietii. In interiorul corpului tau creste o noua viata, un copil. Este incredibil! Sarcina vine cu modificari majore la nivelul intregului organism pentru ca corpul mamei sa se puna complet la dispozitia fatului. In aceasta perioada minunata sigur ca exista disconfort, kilograme in plus, glezne umflate, nevoia de a merge la toaleta foarte des, dar rezultatul reprezinta cel mai frumos cadou pe care puteai sa-l primesti vreodata.
Cum fiecare femeie e diferita si evolutia sarcinii la fel, nu urmeaza acelasi curs. Pentru unele femei, sarcina este o stare de bunastare generala, pentru altele, este o perioada afectata de neplaceri mai mici sau mai mari.
Cu toate acestea perioada celor 40 de saptamani de sarcina este UIMITOARE! Iata aici 10 motive pentru care o consideram asa:
Inima ta se mareste in timpul sarcinii
Da, inima ta creste in volum, pentru ca se umple de dragoste pentru bebelusul tau, dar stiai ca acest organ isi mareste efectiv dimensiunea pe parcursul sarcinii? Bate intr-un ritm mult mai rapid si proceseaza mai mult sange.
Trebuie sa stii ca si volumul de sange din corpul tau creste, cu aproximativ 40 – 50%. Cresterea volumului de sange permite garantarea unei bune irigari a uterului, a placentei, a rinichilor si a intregii zone abdominale.
Si factorii de coalagulare a sangelui se modifica in timpul sarcinii simtitor si din acest motiv se vor face teste de sange suplimentare periodic, in fiecare trimestru de sarcina.
Uterul tau isi mareste dimensiunea considerabil in timpul celor 40 de saptamani de sarcina
Uterul este partea din corpul femeii insarcinate care sufera cea mai evidenta modificare. Corpul femeii este cu adevarat extraordinar. Stiai ca uterul se mareste de aproximativ 25-30 de ori in timpul sarcinii?
De la o greutate de aproximativ 50-60 grame, poate ajunge sa cantareasca chiar si 1 -1,5kg, dar treptat, dupa nastere, revine la parametrii initiali. In cea de a 12-a saptamana de sarcina uterul a crescut atat de mult incat il face sa iasa din bazinul mic si sa fie usor de palpat din abdomen.
Uterul continua sa cresca in saptamanile urmatoare de sarcina ridicandu-se cu aproximativ un cm pe saptamana. Din saptamana 38 de sarcina uterul inceteaza sa se mai ridice odata cu angajarea cat mai profunda a copilului pentru nastere si, dimpotriva, tinde sa coboare pe masura ce nasterea se apropie.
Marimea pe care o ai la incaltaminte poate creste in timpul sarcinii
Da, sarcina mareste piciorul. Marimea de la pantof poate sa creasca de la o jumatate de numar chiar si pana la 2. Responsabili de acest fenomen sunt atat hormonul relaxina, care slabeste articulatiile labei piciorului, cat si cresterea greutatii corporale.
Acest lucru se poate datora si datorita retinerii apei in sarcina. Piciorul tau isi va recapata insa dimensiunile normale la cateva luni dupa nastere. La unele femei aceasta schimbare poate sa ramana pentru toata viata si apare doar la prima sarcina.
Simtul mirosului este mai dezvoltat in timpul sarcinii
Ai fost recent la supermarket si ai simtit cum te invadeaza deodata 1000 de mirosuri? Cel mai sigur inseamna ca esti in prima parte a sarcinii. Aceasta dezvoltare a simtului mirosului este efectul nivelului crescut al estrogenului precum si al HCG, acest hormon din urma secretandu-se mai mult in primul trimestru de sarcina.
Afla ce se intampla cu tine si bebelusul tau in minunata calatorie a celor 40 de saptamani de sarcina in sectiunea „Sarcina pe Saptamani”
Articulatiile tale se slabesc/inmoaie in sarcina
Cu scopul de a-ti pregati corpul pentru nastere, se secreta in organism un hormon numit relaxina, hormon care actioneaza asupra ligamentelor. Aceasta slabire a articulatiilor este menita sa inlesneasca trecerea copilului tau prin pelvis in timpul travaliului.
Gratie acestui hormon care se secreta de-a lungul sarcinii, femeile insarcinate fac fata greutatii in plus acumulate in timpul acestei perioade.
Podoaba ta capilara pare a fi mai deasa in sarcina
Se spune ca parul devine mai des pe perioada sarcinii, ceea ce nu este intru-totul adevarat. De fapt, el nu mai cade atat de mult ca inainte de sarcina. Nivelul crescut al estrogenului din timpul sarcinii are ca rezultat un ritm mai scazut al caderii parului decat cel obisnuit.
De aceea iti vei simti parul mult mai des decat il aveai inaintea sarcinii. Dupa nastere insa, vei observa fenomenul invers: parul va cadea intr-un ritm accelerat pentru a regla lipsa caderii lui din timpul sarcinii. Nu te ingrijora, toate acestea sunt procese normale si nu este necesar ca dupa sarcina sa apelezi la suplimente impotriva caderii parului.
Poftele pot avea si alte cauze in timpul sarcinii
In sarcina este posibil sa ai unele dintre cele mai ciudate pofte alimentare. Este posibil chiar sa doresti sa mananci cu foarte mare placere alimente de care nici nu vroiai sa auzi inainte de sarcina.
Poftele pentru anumite alimente, pe care femeile insarcinate le au in timpul sarcinii pot semnala insa si un nivel scazut din organism al unui anumit nutrient, uneoriesential, continut de alimentele respective la care pofteste.
Asa ca este important sa incluzi in alimentatia ta si aceste alimente de care iti este pofta, insa cu masura. Alimentatia in sarcina este important sa fie cat mai variata.
Stiai ca bebelusul primeste substantele nutritive inaintea mamei?
In timpul sarcinii, nutrientii din alimentele ingerate de mama sunt in primul rand directionate catre copil. Chiar daca sari peste o masa, corpul tau ii va trimite fatului substantele necesare extrase din depozitele tale.
Acesta e doar unul din motivele pentru care este atat de important sate alimentezi regulat si sanatos. Citeste mai mule despre vitaminele si mineralele esentiale in timpul sarcinii.
Simptomele sarcinii apar uneori si la … tatici
Se glumeste despre barbatii care iau in greutate concomitent cu partenera insarcinata, ca gest de solidaritate, insa acest fenomen a fost studiat si dovedit stiintific ca fiind adevarat si purtand denumirea de sindromul „couvade” – tatici insarcinati sau sarcina simpatetica.
Taticul poate prezenta simptome precum: dureri stomacale, indigestie, pofte alimentare, cresterea masei corporale, diaree, constipatie, migrene, ameteala, greata, insomnie. In unele cazuri, tatii pot lua in greutate si 10-14 kg. Tu ce schimbari ai observat la viitorul tatic de cand esti insarcinata ?
Dupa nastere ti se va face dor de burtica
Desi pentru multe gravide aflate in ultimele saptamani de sarcina pare greu de crezut cand tot ce isi doresc este sa nasca mai repede si sa tina bebelusul mult dorit in brate, la scurt timp dupa nastere burtica pe care ai purtat-o timp de 9 luni iti va lipsi.
Pentru tine care sunt lucrurile uimitoare pe care le-ai descoperit odata cu confirmarea sarcinii ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.