Am născut în martie la un spital de stat, prin cezariană de urgență, deși plecasem chitită pe nașterea naturală. Am stat la terapie intensivă și mânată de colegele de salon, mi-am verificat lactația. Surpriza a fost când am văzut că laptele mustea și am cerut bebițul dar nu l-am primit pentru că… eram la terapie intensivă. Am avut prima întâlnire cu puiuțul abia a doua zi, și primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl atașez la sân. Amânând atât de mult atașarea, lactația s-a diminuat și bebe plângea de fomiță, așa că am continuat cu atașarea și seringile de lapte praf pe care le primeam din 4 în 4 ore. Primul lucru pe care l-am făcut odată ajunși acasă, la două zile de la naștere, a fost să apelam la un consultant în alăptare.
Știu că ajunsesem marțea și vinerea consultantul a venit pentru a ne ajuta cu sfaturi și cu atașarea bebelușului la sân. Sfaturile le-am primit pe tot parcursul perioadei în care am administrat și lapte praf, aproximativ o lună. Însă cu multă perseverență, după o lună am reușit să trecem pe alăptarea exclusivă. Nu am ținut morțiș să nu administrăm lapte praf, pentru că nu voiam ca bebițul să se deshidrateze, însă îmi doream foarte mult să reușesc să alăptez natural.
Am avut două pompe de sân, care m-au ajutat în procesul de relactație, am luat suplimente, am băut ceaiuri și bere fară alcool, am făcut comprese. Pe tot parcursul acesta am încercat să nu mă stresez, să încerc să mă odihnesc, să las bebițul să stea la sân cât voia, și cum voia. CITEȘTE ȘI: Alăptare după cezariană. Bebe nu avea forța necesară să sugă, fiecare repriză de alăptare dura 30-40 minute și ne epuiza efectiv pe amândoi
Am folosit SNS-ul pentru administrarea de lapte praf, nu i-am dat biberon, nu i-am dat nici suzetă pentru că eram îngrozită că ceva ar putea interfera cu alăptarea. Am primit sfaturi și am auzit experiențe reale despre alăptare care m-au ajutat să am așteptări realiste, să nu mă blamez că poate nu o să îmi iasă ci să iau lucrurile ca atare, să fiu zen și o să îmi iasă. CITEȘTE ȘI: Nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
După naștere, unul dintre cele mai dificile lucruri pentru noi, părinții, este să ne vedem copilul plângând. Și ori de câte ori plânge, primul lucru ce ne vine în minte este că îi e foame, că nu avem suficient lapte pentru copil, că nu îl hrănim bine. Doar că bebe nu plânge doar de foame.
Timp de 9 luni bebe a stat în burtică, un cuib ce îi oferea protecție deplină, temperatură constantă, hrană, lumină nu foarte puternică și zgomote în surdină. A venit pe lumea asta, într-o cameră foarte rece, plină de zgomote ascuțite, lumină ce îl face să stea cu ochișorii închiși și mâini prin care trece pentru a fi curățat, aspirat, spălat, și îmbrăcat. Iar mirosul mamei, brațele mamei, siguranța, toate lucrurile pe care le cunoștea sunt acum foarte departe de el. Spune-mi tu, adult fiind, dacă nu sunt suficiente motive pentru a plânge?!
Mai mult decât atât alăptarea are nevoie de învățare. Mama are nevoie să învețe cum să alăpteze. Nou născutul are nevoie să învețe cum să se hrănească. Cu cât îți ceri mai repede copilul la sân (pentru că da, e copilul tău și ai dreptul să îl ceri să-l ai în brațe) cu atât se vor așeza lucrurile mai ușor. Dacă, din diverse motive, atașarea copilului este greoaie sau nu se realizează, cere ajutor specializat.
Deși se pleacă din maternitate cu biberonul și suplimentarea, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid. Laptele matern este cea mai bună hrană pentru un nou-născut iar sânul este locul cel mai potrivit pentru o creștere sănătoasă din toate punctele de vedere. Tocmai de aceea, pentru a readuce copilul la sân, este important să renunți la tetină iar pentru acest lucru, consultanții în alăptare sugerează metode alternative de hrănire a copilului la sân, cum ar fi SNS-ul (sistem de nutriție suplimentară).
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
CITEȘTE ȘI:
Nu există o bucurie mai mare ca mamă să îți vezi bebelușul cum te privește în ochi când îl alăptezi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.