Nu stii cand si ce apa sa-i oferi bebelusului tau? Crezi ca bebelusul tau mai mic de 6 luni are nevoie de apa? Iata cateva informatii care te pot face sa te razgandesti! In ciuda sfaturilor “intelepte” pe care cu siguranta le-ai auzit de cand ai nascut, inclusiv de la unii doctori care nu s-au mai pus la curent cu noutatile in nutritia copilului inca din paleolitic, este bine sa stii ca un bebelus nu are nevoie deloc de apa pana la 6 luni, fie ca este alaptat fie ca este hranit cu formula. Pentru binele copilului trebuie sa ignori panica soacrei, a cumnatei sau a vecinei care exclama:”vai, cum sa nu-i dai apa pe caldurile astea?! Moare de sete, se deshidrateaza!” panica este total nejustificata. Bebelusul de pana la 6 luni primeste toata hidratarea de care are nevoie din laptele matern sau formula. Alaptarea exclusiva asta inseamna: doar lapte matern, fara ceaiuri, apa, sucuri sau orice altceva, chiar si in vreme de canicula.
Bebelusul nu se deshidrateaza cate vreme e alaptat LA CERERE, in niciun caz la program! Laptele matern este alcatuit in mare parte din apa asa ca satisface cu succes si setea, nu doar foamea copilului. De asemenea si in cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf acesta este suficient, nu trebuie suplimentat cu apa, in ciuda opiniei multora. Formula are instructiuni speciale de preparare, urmati-le cu strictete si nu incercati “sa lungiti” formula cu apa cu gandul ca asa tine mai bine de sete! Suplimentand cu apa, separat sau diluand formula, are ca urmare asimilarea a mai putini nutrienti decat sunt necesari! Citește pe larg despre: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
De ce nu e bine sa oferim apa inainte de 6 luni?
Am specificat anterior de ce nu e nevoie, acum sa vedem si de ce nu e bine sa dam apa bebelusilor sub 6 luni:
- Umple stomacul bebelusului astfel incat nu va mai manca atat cat are nevoie, ceea ce va duce la proasta crestere si lipsa de nutrienti.
- Rinichii bebelusului sunt suprasolicitati.
- In cazuri rare (dar de ce sa riscam?!) bebelusul caruia i se ofera apa poate ajunge la o conditie medicala severa numita “intoxicatie cu apa”, care poate duce inclusiv la coma sau chiar moarte. Aceasta intoxicatie apare cand prea multa apa dilueaza concentratia de sodiu din corp si strica echilibrul electrolitilor.
Ce fel de apa sa oferim dupa 6 luni?
Dupa inceperea diversificarii se poate oferi apa bebelusului dar nu in cantitati prea mari care sa interfereze cu alaptarea (30-60 ml apa intre mese). Dupa 1 an copilul poate bea cata apa doreste. Conteaza si tipul apei pe care i-o oferim. Depinde de natura apei din zona in care va aflati si de eventualele probleme de sanatate ale copilului.
Spre exemplu specialistii in stomatologie nu recomanda folosirea apei care contine un nivel ridicat de fluor deoarece poate provoca dintilor probleme de smalt. Exista apa imbuteliata care are un continut scazut de fluor, este purificata, demineralizata, deionizata. Nu folositi apa de fantana sau de izvor daca nu este testata! Astfel de apa poate avea un nivel ridicat de nitrati iar prin fierbere nu doar ca nu devine buna pentru bebelusi dar nivelul nitratilor devine chiar mai concentrat! CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Este bine sa oferiti bebelusului apa plata, nu minerala! Apa minerala poate contine prea mult sodiu, calciu sau alte minerale care sunt prea greu de gestionat de catre rinichii bebelusului! Cat despre apa carbogazoasa ea nu se recomanda deoarece produce exces de salivare, eructatii si chiar dureri abdominale. Bauturile carbogazoase nu se recomanda nici dupa varsta de doi ani (nici mai tarziu) din motivele enumerate mai sus dar si fiindca majoritatea contin mult zahar, coloranti artificiali si alte chimicale nocive pentru sanatate. CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.