Frica este o reactie umana naturala la necunoscut. Sunetul unei bormasini, un domn strain cu palarie, o camera intunecata – toate acestea pot fi infricosatoare pentru un copil mic. Se pare ca prichindeii de toate vârstele se tem de cele mai neasteptate lucruri si situatii, iar de multe ori preiau temerile adultilor. Tipurile de temeri sunt legate de stadiul de dezvoltare al copilului. Cand adultii rad de temerile unui copil sau il forteaza sa-si infrunte fricile, nu fac altceva decat sa intrautateasca situatia. Vezi mai jos cum poti sa imblanzesti fricile copilului tau.
Nu este usor sa dam un raspuns concis la intrebarea: de ce se tem copiii, pentru ca temerile lor se schimba odata cu varsta. Cert este faptul ca fricile fac parte din procesul de dezvoltare al copilului si este imposibil sa evitam aparitia lor.
Un bebelus poate reactiona violent nu numai la auzul unui sunet puternic precum o bormasina, dar de asemenea la sunetul unui uscator de par. Asa isi manifesta el frica fata de un potential pericol, totul asociat cu un instinct de supravietuire innascut. Intr-un asemenea caz nu are sens sa-i explicati bebelusului ca nu are de ce sa se teama, cel mai bine ar fi sa evitati astfel de situatii.
Foarte multi copii mici se tem de intuneric, pentru ca nu mai vad lumea din jurul lor. Desigur ca puteti evita intunericul lasand in camera copilului tot timpul o lampa de veghe aprinsa. Daca ai un copil prescolar caruia ii este teama de intuneric, in niciun caz nu-l face de ras, spunandu-i ca este un las. O astfel de actiune nu va face decat sa-i aprofundeze anxietatea si chiar sa-l marcheze pe viata. Iata ce poti sa faci:
- Arata-i cat mai multa sensibilitate si intelegere. Unui copil poate sa se teama, pentru ca sentimentul de anxietate este natural pentru diferite stadii de dezvoltare;
- Indeamna-ti copilul sa vorbeasca despre sentimentele lui.
- Evita situatiile care ii pot provoca anxietate (nu intra cu copilul in spatii intunecate) sau teama (nu-i povesti basme cu fantome si monstri).
- Creeza povesti frumoase in intuneric. De exemplu ia o lanterna si priviti pozele dintr-un album, spune-i glume si situatii amuzante legate de pozele din album.
- Citeste-i o poveste in care un copil a avut o problema similara cu a lui si cum a reusit sa o rezolve.
- Alegeti impreuna o jucarie care sa fie gardianul copilului in intuneric – de exemplu, un câine curajos, recunoscut pentru aventurile sale indraznete.
- Vizionati impreuna desene animate care sa il ajute sa-si depaseasca temerile. De exemplu, Sofia Intai de la Disney Junior. Sofia este o fetita ce devine printesa dupa ce mama ei se casatoreste cu regele. Familia ei se mareste si acum are doi frati, Amber si James care ii fac viata palpitanta. Desi statutul ei s-a schimbat, Sofia ramane aceeasi fetita onesta si modesta, pastrandu-si vechile prietene si facandu-si multi alti prieteni ca printesa.
Intr-unul dintre episoade, se aduce in discutie exact tema aceasta a depasirii temerilor. Atunci cand Doamna Urzica, o vrajitoare rea, vrea sa puna stapanire pe cartea cu vraji, Sofia, James si Desmond dau dovada de curaj, infruntandu-si diverse temeri (frica de inaltime, frica de paienjeni, frica de vrajitoare etc). Desi le era frica sa o infrunte pe vrajitoare, cei trei copiii au gasit curajul si mijloacele potrivite prin care sa o invinga pe Doamna Urzica.
Noi episoade din Sofia Intai va asteapta in fiecare sambata cu noi lectii despre curaj, de la ora 10.00, numai la Disney Junior.
Sfatul psihologului
„Din dorinta de a arata celorlalti ca sunt curajosi, din dorinta de a fi acceptati de un anumit grup, copiii se expun adesea unor situatii riscante. Ajuta-l sa faca diferenta dintre situatiile care necesita curaj si situatiile cu risc. Daca un grup de “prieteni” ii conditioneaza acceptarea in grup sau ii “redau liberatatea” daca face ceva periculos, explica-i ca cea mai mare dovada de curaj ar fi sa spuna NU. Incurajeaza-l de fiecare data cand a dat dovada de curaj. Suna-ti prietenii, familia si povesteste-le (asigurandu-te ca te aude!) despre curajul lui ”, explica Psiholog Roxana Purcarea.
JOC, recomandarea psihologului
Tot Psiholog Roxana Purcarea ne da exemplu de activitate practica prin care il poti invata pe cel mic sa faca diferenta intre curaj si risc: „Confectioneaza cateva cartonase cu situatii riscante si altele cu situatii in care este nevoie de curaj. Trageti pe rand cate un cartonas si identificati daca e vorba de curaj sau de risc inutil. Explica-i de ce!”
Poti citi mai multe recomandari ale psihoterapeutului Roxana Purcarea aici. Mai mult, pentru ca familia este prima si cea mai importanta sursa de cunoastere a copilului, in primii ani de viata, am conceput un test distractiv pe care il poti face impreuna cu cei mici, „Curajos sau deschis la situatii de risc?”. Completeaza cu orice exemplu ti se pare potrivit, inspirat din intamplarile vietii de familie.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.