Stimularea simtului tactil al bebelusului este necesara pentru dezvoltarea fizica, motorie, afectiva si socio-comportamentala a bebelusului. Afla cum il poti stimula in joaca pe bebe!
Mai ales in perioada de inceput, cand abia descopera mediul in care proaspat a sosit, bebelusul are nevoie de sustinere si stimulare. Simtul tactil este cel mai dezvoltat dintre simturile bebelusului in momentul nasterii. El este cel care contribuie eficient la stabilirea unei legaturi puternice intre tine si bebelus. Tot datorita lui, bebelusul este stimulat sa dobandeasca tot mai multa mobilitate. Simtul tactil al bebelusului poate fi stimulat discret si linistitor inca de la nastere prin cateva tehnici simple.
Contactul piele-pe-piele. Daca citesti despre al patrulea trimestru de sarcina vei intelege foarte clar de ce este atat de important sa tii bebelusul in contact direct cu tine cat mai mult timp dupa nastere. Metoda cangur, frecvent folosita si recomandata in cazul celor nascuti prematur, da rezultate foarte bune. Ea este recomandata si in cazul bebelusilor nascuti la termen. Cu ajutorul unui tricou special pentru purtare sau a unul wrap elastic, atat mama cat si tatal pot fi in contact piele pe piele cu bebelusul. Contactul piele pe piele il ajuta sa se linisteasca, il stimuleaza sa se hraneasca mai bine si ii creeaza un mediu sigur in care sa se dezvolte armonios si sa descopere lumea simtindu-se totodata protejat.
Alinta-l, poarta-l, leagana-l. Nevoia de contact a bebelusului este continua si nesfarsita, in primele luni de viata. Nu iti va fi posibil sa il tii in contact piele pe piele atunci cand mergeti la plimbare, de exemplu, dar chiar si in aceste clipe bebelusul tau poate fi tinut in brate, poate fi purtat sau leganat.
Stimuleaza-i reflexul de a apuca. Putine lucruri sunt mai induiosatoare decat mana bebelusului care se strange toata in jurul degetului tau. Este de altfel o prima etapa importanta in dezvoltarea lui. Probabil ca ai observat reflexul pe care bebelusul il are, de a prinde in mana orice obiect ii atinge palma. Simtul atingerii si senzatia de apucare il ajuta sa se linisteasca, asadar lasa-l sa te tina atat cat isi doreste.
Masajul in rutina zilnica. Daca baita zilnica a bebelusului nu e neaparat necesara, masajul este o parte importanta in dezvoltarea lui. El stimuleaza circulatia, intareste musculatura si efectuat corect poate indrepta unele pozitii gresite deprinse in utero. Masajul stimuleaza sistemul nervos central si il determina sa sintetizeze serotonina, hormonul fericirii si al starii de bine. Bebelusii care beneficiaza de sesiuni zilnice de masaj iau mai bine in greutate, cresc mai bine si ating etapele dezvoltarii fizice si motorii mai repede decat bebelusii carora nu li se face masaj.
Citeste mai departe si afla cum poti dezvolta simtul tactil al bebelusului!
Ofera-i jucarii bune de gustat. Parintii sunt adesea exasperati de felul in care bebelusul baga in gura tot ceea ce prinde in mana. De fapt, ar trebui sa te bucuri ca face asta, este un semn de dezvoltare normala. In plus, gura bebelusului este atat de plina de receptori tactili incat bebelusul o foloseste activ pentru a descoperi si a invata lucruri noi despre obiectele care-i pica la indemana.
Cartile senzoriale. Cartile senzoriale, privite cu neincredere de unele mamici, au un mare avantaj: intr-un singur obiect, ele ii ofera bebelusului nenumarate ocazii de a descoperi texturi diferite. Arata-i-le, ofera-i timp sa le exploreze, denumeste-le.
Joaca in baie. Bebelusii adora senzatia pe care o au atunci cand sunt scufundati in apa, iar joaca in cadita de baie ii ajuta sa descopere legatura cauza-efect. Jucariile de baie sunt un alt aliat pretios.
Descopera mancarea. Multe mamici le ofera bebelusilor doar piureuri la inceputul diversificarii, insa mancarea-degetel este o metoda perfecta pentru ca bebelusii sa descopere texturi si consistente noi.
Murdaria este buna.Multi parinti fug de murdarie, de teama microbilor sau a patarii hainutelor. Dar este important pentru copil sa aiba ocazia sa descopere nisipul si pietricelele, frunzele si nucile, boabele de fasole si semintele de floarea soarelui, pamantul si betele si noroiul si baltile. In contact cu toate aceste lucruri, bebelusii invata fantastic de mult.
Care erau metodele preferate de distractie ale micutului tau in primul an de viata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.