Febra, fie că vorbim despre bebeluși sau copii, este un moment de îngrijorare majoră pentru orice părinte. Pe de altă parte, febra nu este o boală – dar este considerată un simptom al uneia. Un episod de febră înseamnă de obicei că organismul luptă împotriva unei boli (de origine virală sau bacteriană) și sistemul imunitar funcționează. Măsurarea febrei se face cu ajutorul unui termometru însă părinții trebuie să știe cum se ia temperatura și mai ales să aibă un termometru sigur și precis.
Ce trebuie să știe părinții despre febră
Febra înseamnă de obicei că organismul luptă împotriva unei boli și sistemul imunitar funcționează. Dacă bebelușul tău are febră, în majoritatea cazurilor înseamnă că probabil a răcit sau are o altă infecție virală. Deși sunt mai puțin frecvente la sugari, pneumonia, infecțiile tractului urinar, infecțiile urechii sau o infecție mai gravă, cum ar fi o infecție bacteriană din sânge sau meningită, pot provoca febră. Alte cauze posibile ale febrei la un bebeluș pot și reacția după vaccinare, supraîncălzirea atunci când bebe este îmbrăcat prea gros.
Febra la bebeluși: Care sunt semnele?
Când are febră, bebelușul tău poate reacționa diferit și poate fi mai agitat decât de obicei. Alte simptome ale febrei includ:
Nu doarme bine;
Nu mănâncă bine;
Lipsa de interes pentru joc;
Mai puțin activ sau chiar letargic;
Are convulsii.
Cum luăm corect temperatura bebelușului?
Valorile corecte ale temperaturii unui bebeluș se obțin dacă știm să-i măsurăm corect temperatura – din locul potrivit (după vârsta lui), în momentul potrivit (nu când plânge sau după ce tocmai l-am scos din baie) și cu instrumentul potrivit.
Temperatura unui copil se poate lua în câteva moduri diferite: prin rect (rectal), gură (oral), ureche, sub braț (axilar) sau la frunte.
Atenție: Termometrele cu mercur nu mai sunt recomandate deoarece prezintă un risc de expunere la mercur și otrăvire dacă se sparg.
De la naștere la 3 luni se recomandă folosirea termometrelor digitale tip creion pentru a măsura temperatura rectală, deoarece oferă cele mai exacte citiri ale temperaturii și pot fi cel mai ușor de luat la un sugar. Termometrele digitale folosesc senzori de căldură electronici pentru a înregistra temperatura corpului. Acestea pot fi utilizate în rect (rectal), gură (oral) sau axilă (axilar). Specialiștii pediatru sunt de părere ca un termometru de frunte poate oferi citiri la fel de exacte ca si termometrele rectale. Temperatura axilei este de obicei cea mai puțin exactă dintre cele trei.
Pentru a lua o temperatură rectală, asigură-te mai întâi că termometrul este curat. Spală-l cu apă și săpun sau șterge-l cu alcool. Așează bebelușul pe burtică sau pe spate cu picioarele îndoite spre piept. Aplică un pic de vaselină în jurul termometrului și introdu-l ușor în orificiul rectal. Ține termometrul digital în poziție timp de aproximativ 2 minute până când se aude un bip. Apoi scoate-l ușor și citește temperatura.
Atenție însă: măsurarea cu termometrul în zona rectală, aduce și riscuri. Primul risc se referă la disconfort iar al doilea este legat de faptul că stimulează zona iar organismul copilului ajunge practic să elimine fecale doar prin stimularea cu un termometru tip creion. Este o mare problemă în momentul de față pentru că termometrul tip creion nu este utilizat strict pentru temperatură ci este utilizat în exces pentru stimularea organismului copilului. Mai mult, dacă termometrul tip creion nu are capătul flexibil, poți răni foarte ușor copilul.
De la 3 luni până la 4 ani se poate utiliza tot un termometru digital tip creion pentru a lua o temperatură rectală sau de la axilă. Cu toate acestea, așteaptă până când bebelușul are cel puțin 6 luni pentru a utiliza un termometru digital pentru urechi. Dacă utilizezi un alt tip de termometru pentru a lua temperatura unui copil mic și ai îndoieli cu privire la rezultate, ia temperatura rectal.
Până la vârsta de 4 ani, majoritatea copiilor pot ține un termometru digital sub limbă pentru a obține o citire a temperaturii orale. De asemenea, poți utiliza un termometru digital pentru a lua o temperatură a axilei sau poți utiliza un termometru fără contact direct, cu infraroșu pentru măsurarea temperaturii la nivelul frunții (nu a timpanului). De asemenea, poți utiliza un termometru digital tip creion (precum Omron Flex Temp Smart) pentru a lua o temperatură a axilei.
Cum funcționează un termometru cu infraroșu?
Termometrul cu infraroșu îți permite să măsori temperatura fără ca termometrul să atingă bebelușul – un instrument ideal atunci când bebe a adormit după ce o zi întreagă a fost morocănos. Există model de termometru cu infraroșu care vine cu extra opțiuni: poți măsura temperatura laptelui din biberon, a apei din cada de baie și a aerului din camera copilului. Aceste carecteristici îl face un instrument extrem de practic pentru proaspeții părinți și îl recomandăm pentru trusa de urgență de acasă.
Termometrul cu infraroșu determină temperatura prin măsurarea radiațiilor infraroșii emise de un obiect și a factorului de emisivitate. Senzorul termometrului înregistrează radiația de căldură emisă, reflectată și transmisă de obiect și o convertește în unități de temperatură. Modul de măsurare la nivelul suprafeței indică temperatura efectivă și neajustată la nivelul suprafeței unui obiect, această fiind diferită față de temperatura corporală.
Mulţumită ecranului cu retroiluminare, valorile înregistrate pot fi vizualizate cu uşurinţă noaptea, făcându-l deosebit de util pentru măsurarea temperaturii copilului noaptea, fără a-l atinge și a-i provoca un discomfort.
La ce temperatură are copilul meu febră?
Temperatura normală a unui bebeluș poate varia de la aproximativ 36.1C la 37.9C. Majoritatea medicilor consideră a fi febră o temperatură rectală de 38C sau mai mare. Dar, pentru a afla temperatura normală a copilului, se recomandă măsurarea periodică în următoarele condiții:
Măsurare cu același termometru;
Măsurare în aceeași zonă;
Măsurare la aceeași oră din zi.
Nu uita: temperatura corporală a unui sugar este în general mai mare decât a unui adult. De exemplu, temperatura tinde să crească după plâns sau alăptare.
Când trebuie să suni medicul?
Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP) sună medicul pediatru dacă micutul:
Are sub vârsta de 3 luni și are febră; dacă bebelușul are sub 2 luni și are febră este considerată o urgență – solicită asistență medicală imediată.
Este letargic sau nu răspunde la stimuli;
Are probleme de respirație sau de alimentație;
Este agitat sau greu de calmat;
Are o erupție cutanată;
Prezintă semne de deshidratare, cum ar fi mai puține scutece umede, gură uscată, plânge fără lacrimi sau fontanela scufundată;
Are o convulsie.
Poate fi greu pentru medici să afle dacă un nou-născut are un virus simplu (cum ar fi o răceală) sau o infecție mai gravă (cum ar fi pneumonie sau meningită). De aceea, medicii vor solicita uneori teste speciale (cum ar fi analize de sânge sau urină, radiografie toracică, etc.) pentru a identifica cauza febrei unui sugar.
Ce ar trebui să faci dacă bebelușul are febră?
Dacă bebelușul tău are vârsta sub 1 lună și are febră, contactează imediat medicul pediatru. Pentru bebelușii mai mari, încearcă aceste sfaturi:
Spală copilul cu apă călduță. Verifică întotdeauna temperatura apei înainte de a spăla bebelușul (folosind unui termometru non-contact, vei afla rapid care este temperatura apei dor selectând “Mod de măsurare la nivelul suprafeței”)
Îmbracă bebelușul cu un strat ușor de haine.
Oferă bebelușului suficiente lichide pentru a evita deshidratarea. Aceste lichide ar trebui să fie lapte matern, formulă, o soluție de electroliți sau apă, în funcție de vârsta bebelușului. Adresează-te medicului pediatru pentru instrucțiuni.
Dacă copilul are peste 6 luni și medicul pediatru spune că este în regulă, îi poți oferi bebelușului fie acetaminofen pentru copii, fie ibuprofen pentru copii. Nu administra niciodată aspirină copilului din cauza riscului unei afecțiuni rare, dar periculoase numită sindrom Reye. De asemenea, nu administra unui bebeluș cu vârsta sub 6 luni niciun medicament care conține ibuprofen. Asigură-te că întrebi medicul pediatru despre doza recomandată și citește instrucțiunile înainte de a-i administra copilului un medicament care reduce febra.
Dacă ești îngrijorată privind febra bebelușului, adresează-te medicului pediatru, dar atunci când îi comunici temperatura, nu uita sa menționezi zona unde ai făcut măsurătoarea „37º la nivelul frunții” de exemplu!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.