Poate ca te-ai intrebat adesea daca iti sta in puteri sa faci ca baietelul tau sa devina un barbat politicos, manierat si curtenitor cu alte cuvinte un adevarat gentleman! Ei bine, se pare ca da: tipul de barbat care va deveni depinde in mare masura de educatia pe care i-o vei oferi tu, mama lui!
Gentlemanii nu se nasc, ci se fac! Afla cum poti contribui si tu la devenirea micutului tau!
Ai asteptari de la el, dar asteptari realiste! Nu e niciodata prea devreme sa-l inveti bunele maniere pe baiatul tau, iar lectiile trebuie sa fie adecvate varstei. Exemplul permanent al parintilor il va invata pe piticul de doi ani sa spuna „te rog” si „multumesc”, pe cel de trei ani sa salute, iar pe cel de 6 ani sa isi priveasca interlocutorul in ochi atunci cand discuta.
Educatorii si psihologii spun ca depinde de parinti, ca baietelul de azi sa devina gentlemanul de maine. Ei ofera cateva sfaturi pentru acest proces treptat. Fii insa atenta si la tipul de personalitate al copilului tau, la nevoile lui.
Si baietii trebuie sa fie empatici!
Compasiunea si empatia nu sunt semne de slabiciune, cum eronat considera unii „barbati adevarati”. Intreaba-l pe fiul tau cum se simte, si stimuleaza-l sa se gandeasca si la cum se simt ceilalti copii. Profita de fiecare ocazie aparuta pentru a-l stimula sa se gandeasca la cum se simt altii. Citesti o poveste cu un iepure? Intreaba-l pe copil cum crede ca se simte iepurasul, in diverse etape ale povestirii!
Asculta-l si invata-l sa asculte!
Pentru a avea prieteni, este esential sa stii sa ii asculti. Invata-l pe baietelul tau ca gandurile, crezurile, temerile celorlalti sunt importante si merita sa fie ascultate. CITEȘTE ȘI: Băieții de azi, bărbații de mâine. Unde greșim în educația băieților?
Invata-l sa faca contact vizual si sa zambeasca!
Nici nu stii cate de importante sunt aceste doua lucruri marunte, in creearea unei bune impresii despre sine si a avea o buna parere despre propria persoana! Daca in incapere exista un copil care sta singur, incurajeaza-ti baiatul sa mearga sa ii vorbeasca. Daca fiul tau considera ca e infricosator sa priveasca direct in ochi o persoana autoritara, invata-l un mic truc: in loc sa o priveasca in ochi, ii poate privi nasul. Ideea este deopotrva eficienta, dar si amuzanta pentru copii!
Exerseaza mereu!
Practica este mama invataturii. In plus, bunele maniere trebuie folosite mereu, nu numai in public. Daca acasa va salutati in fiecare dimineata, la sosire si la plecare, daca folositi mereu sintagme ca „te rog” si „multumesc”, daca va faceti mici servicii, daca tati ii aseaza scaunul mamei si ii tine deschisa usa, copilul va invata sa se comporte si el la fel. Insa daca nu exista consecventa, copilul nu va intelege de ce este in regula sa te scobesti in nas acasa, dar nu si pe strada!
Invata-l sa fie leader!
Daca fiul tau va fi un leader, va fi mai ferit de anturaje nedorite sau de riscul de a face prostii mai mult sau mai putin grave, la indemnul cuiva. Invata-l asta inca din frageda copilarie, lasandu-l sa ia decizii proprii din cand in cand, atunci cand e posibil. Lasa-l sa ia decizii pentru intreaga familie, dar ajuta-l sa se gandeasca la fiecare membru al familiei in parte inainte de a decide, in asa fel incat alegerea sa sa fie una corecta.
Invata-l sa fie generos!
Nu impartirea fortata a jucariilor in parc il va invata generozitatea! Empatia despre care vorbeam mai sus il va invata sa daruiasca jucariile pe care nu le mai foloseste, sa isi imparta batonul de ciocolata cu fratele mai mic sau cu cel mai bun prieten sau sa se opreasca din activitatea sa preferata pentru a oferi o mana de ajutor.
Tu cum iti cresti baiatul, ca sa te asiguri ca va deveni un veritabil gentleman? Care sunt lectiile cele mai importante?
CITEȘTE ȘI: Gestionarea emoțiilor la copii | Ce este bine să-i învătăm de mici
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.