Probabil ca ti-ai dat seama de faptul ca unghiile bebelusului tau cresc foarte repede. Desi este foarte important sa le scurtezi des, aceasta sarcina ti se pare groaznica pentru ca trebuie sa te apropii cu un obiect care taie de minunatele degetele ale copilului tau. Nu te teme, avem cele mai bune sfaturi pentru ca tu sa treci cu bine de taierea unghiilor fara niciun fel de drama!
Este foarte usor pentru orice parinte sa se ocupe de propria manichiura, dar este deosebit de dificil sa ii tai unghiile fiintei fragile, cu degete delicate, de care ar trebui sa ai grija. Multi parinti se simt intimidati de taierea unghiilor bebelusului si se tem sa se ocupe de aceasta sarcina importanta. Cu toate acestea, scurtarea unghiilor celui mic, atat de la manute, cat si de la picioare este deosebit de importanta.
Unghiile bebelusilor cresc mult mai repede decat cele ale unui adult. Daca sunt prea lungi, cel mic se poate zgaria cu ele, un lucru care poate fi periculos si dureros.
Taierea unghiilor la bebelusi – Ce trebuie sa stii
Bebelusul se poate naste cu unghii destul de lungi care, la scurta vreme dupa nastere, ar trebui scurtate. De asemenea, ele cresc deosebit de repede, asa ca va trebui sa te obisnuiesti sa le tai la cateva zile. Nu te teme, vei ajunge expert in taierea unghiilor celor mici destul de repede, iar odata ce te obisnuiesti, nu ti se va mai parea un capat de lume.
Primul pas este sa cumperi o forfecuta cu varfurile rotunde, special facuta pentru taierea unghiilor bebelusului. Apoi ia cate un degetel si trage usor pentru a separa unghia de pielea degetului. Taie usor urmand curba naturala a unghiei.
La degetele de la picioare este recomandat ca taietura sa fie dreapta. Daca tai unghiile prea adanc la picioare, exista riscul ca unghiile sa creasca in piele. Nu uita ca unghiutele de la picioare vor creste mai greu si nu este necesar sa le tai chiar atat de des.
Ti-ar putea fi mult mai usor sa faci aceasta operatiune in timp ce bebe doarme. Daca se trezeste sau devine frustrat de activitatile „cosmetice”, renunta o vreme si reia sarcina mai tarziu. Daca poti convinge pe cineva sa te ajute si sa ii distraga atentia lui bebe in timp ce tu te ocupi de degetele, ai putea scurta timpul de „lucru”.
Daca te temi in continuare sa folosesti o forfecuta, poti apela oricand la o pila fina de unghii care sa ii apartina numai lui bebe.
CITESTE SI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Taierea unghiilor la bebelusi – Ce NU trebuie sa faci
In primul rand nu te panica! O multime de parinti se ocupa de aceasta sarcina importanta si o vei face si tu multa vreme de acum incolo. Cu suficienta pregatire te vei descurca de minune. E important sa nu te sperii nici daca se intampla un mic accident!
Daca ai taiat un pic prea mult, pune presiune cu un pic de tifon pana cand sangerarea se opreste. Poti pune si un pic de apa oxigenata pentru a scadea riscul de infectie.
In niciun caz nu roade unghiile copilului! Poti gasi aceasta „solutie” pentru scurtarea unghiilor copilului pe unele forumuri sau bloguri, dar ea este contraindicata in principal pentru ca vei umple pielea copilului de microorganisme din gura ta, pe care apoi le-ar putea baga la el in gurita. De asemenea, daca musti prea tare, exista un risc mare de infectie la nivelul unghiilor bebelusului.
Nu folosi nici metoda ruperii unghiilor. Riscul de a rupe unghia prea aproape de deget este destul de mare si atunci bebe va suferi pentru mai multa vreme, pana cand unghia va creste la loc! Alege metodele cele mai sigure si ai incredere in tine!
CITESTE SI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Tie ti-a fost greu sa tai unghiile bebelusului? Cand ai ales sa faci asta si ce metoda ai folosit?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.