Vai, mama, da ce palid e copilul asta al tau! Ti-e cunoscuta replica? Da, este cea care precede sfatul clasic „dar da-i draga niste fier!” Sa fie paliditatea copilului un indiciu că ar fi bolnav? In afara copiilor care au bujori de ger in obrajori, toti copiii sunt prea palizi pentru gustul bunicilor lor, care intra imediat in panica si sunt plini de recomandari bine intentionate, insa nu neaparat corecte.
Ce indica paliditatea copilului?
Teoretic, paliditatea indica o carenta de fier, asadar o anemie. In functie de culoarea tenului copilului, unii bunici mai prapastiosi se duc cu gandul si la probleme cu ficatul, confundand nuanta pielii celui mic cu icterul. Alte cauze ale paliditatii sunt reprezentate de leucemie, vitiligo, viroze sau pur si simplu de lispa expunerii la soare.
Copilul meu este cu adevarat palid?
Ei bine, e greu sa raspundem la aceasta intrebare. Destul de probabil, nu. De cele mai multe ori este vorba despre culoarea caracteristica a pielii celui mic. In limbaj uzual, asta este culoarea sa naturala! Culoarea pielii este determinata de un numar mai mare de factori. Ea depinde de cantitatea de sange care circula la nivelul pielii, de grosimea pielii, de cantitatea de melanina din piele.
Citește și despre: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Care este relatia dintre paliditate si o stare de boala?
Dupa cum am spus deja, paliditatea poate fi un indicator al anemiei, insa este putin probabil ca medicul sa suspecteze macar acest diagnostic, doar pe baza culorii pielii celui mic. Pediatrul va examina aspectul unghiilor celui mic, al mucoaselor aparente (mucoasa conjunctivata, gingiile, limbuta) inainte de a decide ca sunt necesare investigatii suplimentare pentru depistarea anemiei. De fapt, comunitatea medicala sustine ca aspectul fetei interne a pleoapei inferioare – aspectul conjunctivei, asadar – este un indicator serios al unei eventuale anemii, indiferent de culoarea pielii pacientului.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Copilul este palid – Cand este cazul sa te ingrijorezi?
Paliditatea uzuala a copilului, de care se plang parintii in timp ce copilul alearga vesel prin locul de joaca, nu este un motiv de ingrijorare. Este suficient ca la urmatoarea vizita periodica sa il intrebi pe medicul pediatru ce parere are despre acest subiect, mentionand ca cel mic se simte bine.
Trebuie insa sa te prezinti imediat la camera de garda daca paliditatea este accentuata si apare in urma unui traumatism sau daca exista semne de hemoragie. De asemenea, paliditatea unui membru, instalata brusc si insotita de raceala si durere reprezinta o urgenta medicala. Te sfatuim sa programezi in scurt timp o vizita la medicul pediatru daca cel mic este palid iar paloarea sa este insotita si de alte simptome cum sunt obosela extrema, gafait dupa eforturi mici, sangerari nazale frecvente sau formarea rapida de vanatai.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Copilul meu vomită. Intoleranță alimentară, reflux, gastroenterită sau gastrită?
Copilul palid – La ce sa te astepti dupa vizita medicala?
Daca medicul suspecteaza ca cel mic ar fi anemic, probabil iti va recomanda sa ii faci o serie de analize de sange. Pentru evaluarea anemiei este suficienta o hemoleucograma insotita de determinarea rezervelor de fier (sideremie) si de evaluarea disponibilitatii fierului din organism (feritina). Avand in vedere ca oricum i se va recolta sange, medicul poate solicita si efectuarea unor investigatii suplimentare pentru evaluarea starii generale de sanatate a organismului.
Copilul palid – Cum se trateaza anemia?
Tratamentul anemiei este unul de durata. In functie de cat de severa este lipsa de fier, medicul iti poate recomanda administrarea unui supliment de fier (insotit de administrarea de vitamina C pentru o mai buna absorbtie a fierului) sau te poate sfatui sa incerci sa reglezi deficienta printr-o alimentatie bogata in fier. In general analizele pot fi repetate dupa minim 2 luni de tratament pentru a se observa imbunatatiri.
Copilul tau e palid? S-a dovedit ca aceasta paloare indica o anemie, sau pur si simplu asta este aspectul pielii sale?
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC – Clubul Bebelusilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.