În perioada iernii, adulții au tendința de a limita timpul pe care copiii îl petrec afară. Cea mai mare spaimă a părinților, bunicilor, educatorilor, învățătorilor și bonelor este că expunerea la frig îi va îmbolnăvi pe cei mici. De multe ori, atitudinea este justificată de exprimări de genul “Oricum nu-i place să stea în frig afară”, sau “Nu avem cu ce/cu cine să ne jucăm”, sau “E riscant sa stai mult în frig”. Să fie adevărat, sau sunt acestea doar mituri, legende urbane și scuze pentru a-i lăsa pe adulți să stea în căldura și confortul locuințelor personale. Asadar, ce beneficii aduce joaca afară?
Copiii descoperă un nou univers
Dupa ce și-au petrecut cea mai mare parte a sezonului cald afară, copiii s-au obișnuit cu un mediu verde și cu un anumit tip de ambient. După căderea primei ninsori, însă, sau chiar după venirea frigului, decorul se schimbă fundamental: frunze căzute, băltoace amuzante, noroi, iarbă ingălbenită, zăpadă, gheață, brumă. Astfel, copilul are ocazia să descopere natura în întreaga ei frumusețe, să învețe despre ciclurile sale de viață, despre succesiunea anotimpurilor și caracteristicile fiecăruia.
E o ocazie minunata pentru exerciții fizice deosebite
În general, lunile de iarnă ne pun la dispoziție ocazii noi și inedite pentru a ne mișca trupurile. Poți merge la săniuș, poți urca dealul înzăpezit, poți construi un om de zăpadă. Grupele musculare mari sunt mai solicitate în perioada iernii, datorită provocării pe care o reprezintă zăpada. Utilizarea acestor grupe musculare mari îmbunătățește motricitatea grosieră și contribuie la o mai bună stare de sănătate a copilului.
Aerul proaspăt reduce efectele negative ale bacteriilor
Cei mai mulți dintre adulți asociază venirea frigului cu răcelile de sezon. Totuși, e bine să înțelegem o dată pentru totdeauna că nu temperatura scăzută declanșează îmbolnăvirile, ci mai degrabă contactul prelungit cu virusuri și bacterii, în interior, unde concentrația lor este una crescută. Pe durata iernii, sistemele de încălzire și de ventilare sunt adeseori pornite. Bacteriile și virusurile din locuință sunt circulate și recirculate. Atunci când adulții și copiii petrec mult timp în acest mediu din interiorul caselor încălzite și prost ventilate, riscul de a se îmbolnăvi este mult crescut. Pe de altă parte, expunerea la aerul curat, în care temperatura scăzută produce o veritabilă “dezactivare” a agenților patogeni, este benefică. CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului când e FRIG | Când ieșim și cât stăm afară? Cum îl îmbrăcăm? GHID COMPLET
Noi provocări!
Vremea pe care noi, adulții, o considerăm urâtă și murdară, le pune copiilor la dispoziție un mediu cât se poate de amuzant. Peticele de gheață, mormanele de zăpadă, copacii de pe ramurile cărora se scutură omătul sunt tot atâtea provocări. Copiii învață să își țină echilibrul pe gheață, să ghideze și să oprească sania, să facă bulgării cei mai rapizi și mai rezistenți. Mediul în continuă schimbare este o sursă perpetuă de provocări, care îi vor antrena copilului corpul și mintea și care îl vor face să își pună noi întrebări, să își testeze noi limite și să descopere noi adevăruri.
Expunere la soare și sinteză de vitamina D
Lunile lungi de iarnă fac ca majoritatea dintre noi să ne confruntăm cu un deficit serios de vitamina D. Atât copiii cât și adulții reușesc să sintetizeze vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, chiar dacă intensitatea luminii și căldura sunt mult inferioare lunilor de vara. Vitamina D este implicată într-un număr fascinant de mare de procese metabolice, ea reglând starea mentală și afectivă a fiecăruia dintre noi. Vitamina D este implicată în procesul de sinteză a serotoninei, una dintre cele mai importante substanțe atunci când vine vorba despre starea de fericire și de bună dispoziție pe care ne-o dorim fiecare dintre noi. Cu cât ne expunem mai mult la lumina naturală și la soare, cu atât sinteza de serotonină va fi mai crescută, prin urmare recomandarea medicilor este să petreci minim 30 minute afară, zilnic, inclusiv pe timp de iarnă.
Și ce să facem atâta timp afară, pe vreme rea?
In primul rând, vrem sa precizăm că nu există vreme proastă, există îmbrăcăminte nepotrivită. Cu o ținută adecvată, puteți petrece mult timp afară, în deplin confort. Desigur, jocul liber este probabil cel mai apreciat pe timp de iarnă, și dacă ai mai mult de un copil, vecini deschiși la minte sau daca locuiești într-un cartier cu mulți micuți, beneficiezi de el din plin, în umbra copilului tau. Pe de altă parte, dacă nu prea există copii afară la joacă, depinde de tine să fii inventiv și să găsești soluții.
Pe lângă obișnuita bulgăreală și prietenoșii oameni de zăpadă, mai există și idei ceva mai puțin “consacrate”, pe care ți le sugerăm în continuare:
– Poți umple recipiente cu pulverizator cu apă și colorant alimentar pentru a desena pe zăpadă
– Puteți juca X și O în zăpadă, cu bețișoare și/sau conuri de brad;
– Puteți face “globuri” de gheață în care să includeți unele elemente naturale: frunze colorate, conuri de brad, crengușe de brad – aspectul lor este impresionant și de efect, mai ales dacă le agăți afară într-o perioadă geroasă;
– Puteți organiza o vânătoare de comori prin zăpadă;
– Puteți încerca să sculptați în gheața pe care ai obținut-o în forme generoase din silicon;
– Puteți studia fulgii de zăpadă cu lupa, ca să le admirați forma unică;
– Puteți face baloane de săpun afară în ger: ele ingheață rapid și devin mult mai rezistente;
– Construiți un om de zăpadă și încercați să îi aruncați, de la distanță, o pălărie pe cap;
– Ieșiți la plimbare în natură, într-un parc mare sau, și mai bine, într-o pădure de la marginea orașului, și descoperiți urme de animale, invățați ce plante pot fi găsite la această vreme;
– Organizați o zonă de hrănire pentru păsări și urmăriți-le discret, pentru a identifica speciile care trăiesc în zona voastră și care sunt invizibile în vegetația abundentă, pe timp de var.
Imbracați-vă adecvat!
Secretul succesului unei plimbări prin zăpadă are legătură, în primul rând, cu echipamentul adecvat folosit. Hainele trebuie îmbrăcate în straturi succesive și este esențial să ai la îndemână o salopetă impermeabilă, cu care copilul să se poată tăvăli oricât prin zăpadă, mănuși călduroase și impermeabile, cu care copilul să poată apuca totuși, o căciulă nu foarte groasă dar care să protejeze bine împotriva vântului și, desigur, încălțăminte călduroasă care să țină picioarele ferite de frig. CITEȘTE ȘI: Cu ce îmbrăcăm bebelușul la plimbarea zilnică iarna
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.