Daca intrebam femeile care au mai nascut cum sunt contractiile, raspunsurile graviteaza in general intre “dureroase tare” si “groaznice, imposibil de suportat”. Sa nu mai vorbim de filmele artistice care prezinta o imagine exagerata, hiperbolizata, uneori caricaturizata chiar a femeii in travaliu care sta pe spate si urla disperata in timp ce valuri de sudoare i se preling pe frunte. Aceste portretizari doar le inspaimanta pe gravidele care urmeaza sa fie mame pentru prima data, le face sa se indoiasca de capacitatea lor de a naste natural si pe multe le determina sa caute doctori care sa accepte cezariana la cerere, excluzand total alta varianta.
Pentru a intelege mai bine despre ceea ce urmeaza sa se intample in organismul vostru aveti nevoie de informatii mai detaliate despre contractii, nu doar verdicte de genul:”groaznice!” , “lasa ca o sa vezi tu! Noroc ca se uita, altfel nimeni nu si-ar dori al doilea copil!” Iata ce trebuie sa stiti:
Cum “se simt” contractiile? Difera de la femeie la femeie?
Toate viitoarele mame stiu ca nasterea naturala este optima atat pentru gravida cat si pentru copil. Dar asta le face sa se intrebe despre contractii: cum se manifesta? Cum le recunosti? Cand stii daca sunt contractii reale sau un fals travaliu?
Fiecare sarcina, fiecare copil si fiecare mama sunt unice. Factori precum convingerile noastre despre nastere, pozitia fatului, interventiile medicalizate in timpul travaliului, mediul in care se desfasoara tot procesul si asa mai departe pot influenta modul cum sunt percepute contractiile. Daca femeia s-a pregatit prea putin pentru nastere, din toate punctele de vedere, va putea resimti contractiile ca fiind coplesitoare, greu de indurat.
Cand esti plina de teama, cu o anxietate incontrolabila, durerea se va intensifica pentru ca frica ne face sa ne incordam, sa ne tensionam si astfel este perturbat procesul fiziologic al nasterii, mersul sau firesc. De asemenea, daca nu ne simtim in siguranta intr-un anumit mediu, chiar daca ratiunea ne spune ca ar trebui sa avem incredere dar simturile sunt in alerta, capacitatea noastra de a face fata contractiilor va fi diminuata. Luminile puternice, zgomotul, teama, prea multi oameni in jur, toate aceste pot interfera cu nasterea si chiar opri travaliul.
Ce influenteaza durerea in travaliu
Principalii factori de care depind intensitatea durerii in timpul travaliului: utilizarea hormonilor artificiali pentru inducerea nasterii pot provoca un travaliu mult mai dureros. De asemenea, pozitia in care petrecem travaliul si in care nastem: cea mai nerecomandata este tocmai cea la care sunt obligate gravidele in multe spitale, pozitia culcat pe spate, cand de fapt gravitatia ar putea usura nasterea. Si modul in care s-a pozitionat fatul in uter are o influenta: daca are o prezentare posterioara durerile in travaliu vor fi mai intense. Persoanele care asista la nastere: medici, moase, doula, membri ai familiei- toti pot ajuta sau pot mai mult sa incurce!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Povești direct din sala de naștere. Ce spun mamele când nasc? Și cât de taaare?
Ce este de fapt o contractie?
Pe durata sarcinii, colul, numit si cervix, care este deschiderea spre uter, se mentine tare, gros si inchis. Pe masura ce corpul se pregateste pentru travaliu colul incepe sa se inmoaie, “col sters” este expresia frecvent utilizata de ginecologi. Dar colul nu se deschide pur si simplu ci doar cand uterul incepe “sa impinga”.
Contractia inseamna incordarea si scurtarea muschilor uterului. Aceste miscari ale muschilor uterului duc la deschiderea colului si imping copilul pe canalul nasterii. Daca te intrebi cu ce anume seaman contractiile ele se aseamana cu crampele menstruale, daca le-ai experimentat, doar ca mai intense. Ele se manifesta in mod constant, fiecare contractie creste in intensitate, atinge “un apogeu”, apoi scade in intensitate si se opreste dar in scurt timp va urma alta contractie si tot asa. O contractie dureaza aproximativ un minut si apare tot la 2-5 minute. Senzatiile pot fi diferite: unele femei nu simt prea multa durere sau presiune in burta dar simt dureri puternice de spate.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 9 Aspecte pe care nu ți le spune nimeni despre nou născut
Cum pot sa ma pregatesc pentru contractii?
Chiar daca nu poti sti dinainte cum vei simti contractiile poti sa te pregatesti pentru ele. O pregatire anterioara te poate ajuta sa ai o experienta pozitiva si o nastere mai usoara. A sti la ce sa te astepti, ce este normal in ceea ce priveste nasterea, poate elimina frica de necunoscut. Un curs de educatie prenatala tinut de specialisti certificati iti poate fi de mare ajutor. De asemenea, este ideal sa fii activa fizic atat inainte de a ramane insarcinata cat si pe perioada sarcinii. Sarcina nu exclude activitatea fizica, dimpotriva, plimbarile, inotul,pilates, gimnastica prenatala, exercitii de Lamaze, toate acestea sunt recomandate si te pun in forma pentru nastere. Citește și: O parte din regretele mamelor care au născut la o maternitate de stat
Unele femei au impresia ca sarcina este ca o boala si trebuie sa stai cat mai mult la pat si sa mananci “cat pentru doi”, reducand activitatea fizica la minimum. Dimpotriva, a te mentine in forma, activa si cu pastrarea obiceiurilor alimentare sanatoase, este benefic pentru gravida asta daca nu ai risc iminent de pierdere a sarcinii, de nastere prematura sau alte probleme medicale pentru care doctorul recomanda repaos la pat. Dar daca ai o sarcina fara probleme activitatea fizica te pregateste pentru nastere, te va face mai apta pentru a suporta travaliul. De folos iti poate fi si sa angajezi o doula o persoana specializata, competenta, care te poate ajuta psihic, cu incurajare, sfaturi si tehnici de respiratie etc. Atentie, doula nu exclude asistarea nasterii de catre un cadru medical, doctor sau moasa!
Este bine sa ne pregatim pentru o nastere cat mai naturala, cu interventii medicale minime, dar fara sa ne supunem viata noastra si a copilului unor riscuri. Alegerea doctorului care sa ne supravegheze si sa ne ajute la nastere, alegerea spitalului, urmarirea modului in care fatul se pozitioneaza de-a lungul sarcinii, toate vor avea un impact asupra modului in care vei resimti contractiile.
Prin urmare contractiile sunt intr-adevar dureroase dar nu de nesuportat si sunt parte necesara si fireasca in procesul nasterii deci nu trebuie sa fim cuprinse de angoasa imaginandu-ne dureri atroce ci sa ne informam si sa ne pregatim atat sufleteste cat si fizic pentru dificilul dar minunatul proces al nasterii. CITEȘTE ȘI: Nașterea NU a fost experiența profundă și frumoasă pe care ți-ai imaginat-o? 3 lucruri care ajută când nașterea n-a fost cum te așteptai
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.