Este important sa interactionezi foarte mult cu bebelusul tau atunci cand se joaca, pentru a dezvolta inteligenta acestuia atat prin sunete cat si prin expresii, deoarece dezvolta abilitati si obiceiuri pe care le vor avea toata viata.
Unele jucarii sunt mai bune decat celelalte si ti le vom prezenta pe cele mai utile jucarii educative pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a bebelusului tau!
Cuburile Lego
Aceste cuburi sunt facute pentru a stimula creativitatea bebelusul tau si chiar functioneaza. Totodata sunt foarte utile pentru a dezvolta atat functiile motorii cat si pentru a distinge si invata culorile, numele obiectelor si animalelor. Un studiu arata ca prescolarii care au interactionat cu jucarii ce implica construirea de noi figuri, au rezultate remarcabile la materii precum matematica. Citește și despre: De la ce varsta se poate duce copilul la cresa
Exista 3 etape in dezvoltarea jocului cu aceste cuburi:
Micutul tau pana in 2 ani, inca nu poate construi, dar le poate aduna, aseza si arunca. In acest proces invata despre greutate, stabilitate, echilibru si totodata cea mai importanta lectie care este invatata este lectia gravitatiei. Bebelusii invata foarte repede ca ceea ce urca, trebuie sa coboare, iar in momentul in care pune piesa peste piesa invata ca lucrurile instabile vor cadea, pe cand cele stabile nu o vor face.
Cand varsta micutului tau este aproape de 3 ani va intra in urmatoarea etapa de a se juca cu cuburile. Acum poate cu usurinta sa construiasca atat pe plan vertical cat si orizontal, observand un anumit tipar, in special la piesele de la baza constructiei. In aceasta etapa bebelusul poate construi structuri simple, punand 2 piese una langa cealalta si o a treia peste acestea. Bebelusul invata despre echilibru, dar totodata experimenteaza cu simetria, stimulandu-i abilitatea de “luare a deciziilor”, pentru ca este destul de complicat sa construiesti o casa, deoarece este nevoie sa iti dai seama de pozitia pieselor.
Citește și despre:
Cum dezvoltăm inteligența bebelușului prin joacă, jocuri, jucării
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
12 jocuri cu mingea pentru copii afară și în casă
Dezvoltarea motorie la copiii de 3-6 ani
Mingea Vorbareata
Aceasta jucarie are foarte multe intrebuintari pentru bebelusul tau si totodata joaca un rol foarte important in abilitatile de coordonare si sincronizarea miscarilor corpului cu miscarile ochilor. Cand bebelusul se va juca cu aceasta jucarie educativa va impinge mingea si in acelasi timp o va urmari. Facand acest lucru el trebuie sa urmareasca directia in care se indreapta mingea si sa anticipeze locatia mingii. In acest fel bebelusul invata ca atunci cand un lucru dispare din raza vizuala, nu dispare neaparat definitiv.
Totodata joaca cu aceasta minge il va ajuta la constientizarea spatiala, distanta “cat de departe este mingea fata de pozitia mea” si nu in ultimul rand familiarizarea bebelusului cu numerele si cuvintele de baza. Este foarte important de stiut ca bebelusul incearca sa isi dea seama cum sa comunice inca de la inceput, iar limbajul este invatat atat prin interactiunea cu astfel de jucarii dar si prin interactiunea cu cei din jur, ajungand sa inteleaga mult mai multe lucruri fata de ce poate exprima prin vorbe.
Avand in vedere ca aceasta minge are un contrast puternic de culori, canta si vorbeste, atat simtul auditiv cat si cel vizual vor fi stimulate la maxim. Faptul ca aceasta jucarie educativa pronunta cuvinte, ii ofera sansa de a se familiariza cu o serie de cuvinte pronuntate in limba romana si poate incerca a simula cuvintele, pentru ca inca nu poate intelege ce semnificatie au.
Sortarea Formelor
WorldofToys ofera aceasta jucarie de sortare a formelor, care este extrem de importanta pentru a dezvolta abilitatea de a distinge formele, cea de a coordona miscarea mana-ochi si totodata abilitatea de a rezolva si a lua decizii.
De asemenea interactiunea micutului cu aceasta jucarie il va face sa inteleaga principiul de “cauza si efect”, de exemplu: “Daca introduc mingea in forma rotunda, va disparea”, dar il va ajuta sa inteleaga si principiul de “permanenta a obiectelor” – la golirea cutiei de forme va sesiza ca obiectul introdus nu a disparut definitiv. Aceste tipuri de jucarii educative, nu sunt in nici un caz un moft, ci o necesitate pentru a-ti ajuta bebelusul in dezvoltarea intelectuala si emotionala, pentru care iti va fi recunoscator cand va creste.
Cutia de doctor
Cutia de doctor pare initial o jucarie banala care nu ar putea ajuta in nici un fel bebelusul tau. Ei bine te inseli! Pe langa faptul ca atat imaginatia cat si sentimentul de empatie ii sunt stimulate la maxim, el invata prin jocul “schimb de roluri”, pretinzand ca este doctor (persoane care ii ajuta pe cei cu nevoi). Astfel bebelusul se va simti mai confortabil atunci cand urmeaza o vizita la medic si scapa de anxietatea fata de aceste cadre medicale.
Totodata fiind o jucarie cu care poate interactiona cu alti bebelusi (1-3 ani), este foarte importanta pentru dezvoltarea sociala si emotionala a acestuia. Este cu adevarat o jucarie educativa deoarece poate invata foarte multe despre corpul uman, forme si nume ale organelor.
Concluzie!
Este important sa interactionezi foarte mult cu bebelusul tau atunci cand se joaca, pentru a dezvolta inteligenta acestuia atat prin sunete cat si prin expresii, deoarece dezvolta abilitati si obiceiuri pe care le vor avea toata viata. In timp ce se joaca invata sa faca fata frustrarilor, sa continue si sa incerce sa isi imbunatateasca abilitatile, sa imparta cu cei din jurul lui si nu in ultimul rand sa dea o expresie vocala gandurilor si fanteziilor lui.
Parintii ar trebui sa se gandeasca, ca pe langa beneficiile de a-si dezvolta abilitatile bebelusilor, mai exista si beneficiul de a le ocupa timpul intr-un mod placut. In nici un caz nu este indicat sa isi lase bebelusul sa se uite la televizor intre varsta 0-3 ani, deoarece datorita schimbarii foarte dese a imaginilor (frames), creierul bebelusului va selecta imagini pe care se va concentra, ignorand o mare parte din informatie pentru ca nu o poate capta, dezvoltand ADHD sau Deficitul de atentie si hiperactivitate.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.