- Cine e considerat contact direct și ce trebuie să facă?
- Când se pot întoarce copiii fizic la grădiniță/școală
- Cine face testele – la școală, părinții în privat sau DSP-ul?
Odată cu începerea grădinițelor și a școlilor, au apărut și primele cazuri de COVID-19 în aceste instituții de învățământ, dar și întrebările părinților: ce facem dacă în grupa/clasa copilului a apărut un caz confirmat de COVID-19? Copiii se carantinează sau intră în on-line? Când se întorc fizic la grădiniță? Când se testează pentru a fi reprimiți? Cine face testele – părinții sau DSP-ul?
Există un ordin, 848/6 septembrie 2021, emis de ministrul educației și de cel al sănătății, în care este reglementată procedura ce trebuie urmată în cazul în care un coleg din grupa sau clasa copilului (sau chiar copilul nostru) este descoperit pozitiv în urma testării.
Conform acestuia, părinții trebuie să anunțe unitatea de învățământ dacă copilul a fost diagnosticat cu COVID-19 și să-l țină acasă de la primele simptome. Clasa în care a fost depistat copilul își va ține cursurile în on-line, timp de 14 zile. Ei nu sunt considerați carantinați, deci au voie să iasă din casă, dar își desfășoară cursurile în on-line.
Cine e considerat contact direct și ce trebuie să facă?
Dacă revenim la ceea ce scrie în ordin, „contacții direcți sunt acele persoane cu care copilul confirmat pozitiv a stat fără mască, în spațiu închis, la distanță mai mică de 2 metri și mai mult de 15 minute“. Iar cum la grădiniță și la școală „știm sigur“ că se păstrează regulile care previn îmbolnăvirea – se stă cu mască, se dezinfectează corect mâinile, există distanțare între elevi, între ei nu-și împrumută obiecte personale – colegii de clasă nu sunt considerați contacți direcți ai celui cu test pozitiv. De aceea, colegii acestuia nu se carantinează însă, ca măsură de protecție, trec în învățământ on-line.
Contacți direcți, conform DSP:
• persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient COVID-19;
• persoanele care au avut contact direct și neprotejat cu un caz de COVID-19 (de exemplu, strângere de mână fără igienizare ulterioară);
• persoanele care au avut contact cu secrețiile infecțioase ale unui caz COVID-19 (de exemplu, în timpul tusei, prin atingerea unor batiste folosite cu mâna fără mănușă și neigienizată ulterior);
• persoanele care au avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri și mai mult de 15 minute;
• persoanele care s-au aflat în aceeași încăpere (de exemplu, în sala de clasă, în sala de ședințe) cu un caz de COVID-19, 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri).
Când se pot întoarce copiii fizic la grădiniță/școală
Ordinul spune că micuții intrați în on-line după depistarea unui caz de COVID-19 în clasă se pot întoarce fizic la grădiniță/școală după ce trec 8 zile de la cazul anunțat, NUMAI dacă au un test negativ.
„Testarea se face în ziua a 8-a doar pentru elevii care învață on-line. În cazul în care testele sunt negative, atunci aceștia se pot întoarce la ore fizic. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
Cine face testele – la școală, părinții în privat sau DSP-ul?
În baza unui acord scris și semnat de părinți, copiii care vor să se întoarcă la școală fizic pot fi testați de unitatea de învățământ (acolo unde există un cadru medical în unitate) după ce trec 8 zile de când au intrat în sistem de predare on-line. Prin acord se cere părinților să se exprime dacă își doresc sau nu ca elevul să fie testat la școală pentru a se putea întoarce fizic după 8 zile de la confirmarea unui caz în clasă. În funcție de câți părinți își dau acordul pentru testarea copiilor în școală, unitatea de învățământ cere numărul de teste necesare testării gratuite a elevilor săi. Această procedură se va realiza cu teste rapide antigen, pe care școala le va primi de la DSP.
„Dacă părinții vor să apeleze la serviciile unor clinici private care fac testări, pot fi acceptate rezultatele unităților autorizate“, mai scrie în ordin. Deci există și această variantă.
Și mai este varianta să nu supui copilul niciunui test, caz în care se poate întoarce fizic la școală după 14 zile de la apariția cazului confirmat.
CITEȘTE PE LARG: Totul despre RĂCEALA la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.