Multe mamici se intreaba cum e viata bebelusilor lor, care inca cresc in burtica. Ce percep ei din viata extrauterina? Ce inteleg bebelusii despre lumea inconjuratoare? Stiai ca bebelusul este capabil sa perceapa ce se intampla in mediul extreuterin, inca de cand se afla in burtica mamei sale? Afla cum!
In uter, bebelusii nu sunt nici pe departe izolati de lumea exterioara. Desi uterul ii protejeaza si le ofera un mediu sigur pentru dezvoltare, ei aud si simt ceea ce se petrece in exterior. Descopera mai multe despre asta!
Sunetele pe care le aud bebelusii sunt asemanatoare sunetelor pe care le poti auzi atunci cand esti cu capul scufundat in apa.
Practic, ei aud totul, doar ca mult mai infundat, iar zgomotele sunt atenuate. Este normal, avand in vedere ca sunetul trebuie sa strabata pielea, muschii, stratul lipidic, peretele uterului, sacul amniotic si lichidul amniotic pana sa fie perceput de catre fetus! Si desigur, trebuie sa tii minte ca limba pe care o vorbesti ii este necunoscuta bebelusului. El percepe sunetul vocii tale, tonul vocii, eventualele inflexiuni, dar nu intelege efectiv ceea ce spui.
Bebelusul se obisnuieste cu sunetul vocilor pe care le aude frecvent in timpul dezvoltarii sale in uter.
Vocea tatalui este de obicei a doua voce perceputa, ca frecventa. Vocea tatalui este mai joasa, vorbirea sa este in general mai ritmata, ea este extrem de importanta pentru bebelus, caci aceste caracteristici ale sale o fac sa fie mai linistitoare, inducandu-i bebelusului un sentiment de siguranta. Este una dintre explicatiile pentru faptul ca unii bebelusi par sa se linisteasca mai bine in bratele taticilor, mai ales in perioada colicilor.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Bebelusii pot asculta si muzica.
Muzica este minunata pentru bebelusi. In mediul intrauterin, bebelusul aude continuu ritmul tau cardiac, bataile inimii tale, ritmul respiratiei tale. Toate zgomotele pe care le face trupul tau sunt ritmice, de aceea bebelusul este in mod deosebit atras si de alte zgomote ritmice. Muzica este de asemenea ritmica, de aceea bebelusii o gasesc linistitoare si relaxanta.
Dar bebelusul din burtica nu percepe doar sunetele!
Cercetarile au demonstrat ca, prin intermediul lichidului amniotic, bebelusii reusesc sa perceapa si arome. Nu e chiar ca in zicala ca „bebelusul mananca ce mananca si mama”, insa cu siguranta lichidul amniotic reuseste sa ii transmita bebelusului diverse arome subtile ale alimentelor consumate de catre mama. Regula se aplica mai ales pentru condimentele si plantele aromate. De exemplu s-a observat ca bebelusii mamelor care au consumat regulat ceapa si usturoi in timpul sarcinii, vor aprecia si laptele matern cu aceasta aroma, in timp ce bebelusii expusi rar la asa ceva pot fi reticenti sa suga lapte matern atunci cand mama a mancat ceapa sau usturoi.
CITEȘTE ȘI: Teste genetice în sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
Si asta nu e tot! Bebelusul poate clar sa perceapa starea emotionala a mamei.
Starea emotionala pe care o are gravida este strans corelata de secretia hormonala, iar bebelusul este cel care primeste, prin cordonul ombilical, si cocktailul de hormoni care se regaseste in sangele mamei. De aceea este important ca mama sa fie relaxata si calma, sa aiba o stare generala de bine. Desigur, nimeni nu poate fi permanent calm si relaxat, insa cu cat reusesti mai des, cu atat si bebelusul tau se va simti mai bine. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
De asemenea, se pare ca bebelusii mamelor care au reusit sa aiba o atitudine relaxata de-a lungul sarcinii sunt mai echilibrati si in primele luni de viata extreuterina, reusind sa se autocalmeze si fiind mai usor de ingrijit. De exemplu,un procent semnificativ dintre acesti bebelusi nu au avut niciodata colici!
Dupa cum vezi, inca de cand creste la tine in burtica, bebelusul participa la viata voastra, a parintilor sai, a fratilor sau surorilor. El stie daca mami e fericita sau nu, daca in familia care il asteapta se tipa des sau nu si chiar ce muzica asculta parintii sai. Toate aceste zgomote familiare vor deveni realitatea bebelusului peste scurt timp!
Tu cum ai comunicat cu bebe in perioada sarcinii?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.