Anumite alimente si condimente e mai bine sa fie evitate in sarcina. Sarcina este o perioada speciala din multe puncte de vedere, iar unul din aspectele la care trebuie sa fim foarte atente este ca exista plante, condimente, alimente pe care le utilizam in mod obisnuit in dieta noastra fara probleme, dar care acum ar putea provoca neplaceri de la cele mai reduse, precum arsuri la stomac, pana la cele mai grave, precum nastere prematura si malformatii ale fatului.
Ce plante trebuie evitate sau chiar sunt interzise in timpul sarcinii?
„Farmacia naturii” este in general si pe buna dreptate la mare pret. Se stie ca plantele fac mult bine, trateaza afectiuni sau amelioreaza simptome neplacute. Insa atunci cand suntem insarcinate trebuie sa tinem cont ca administrarea anumitor plante poate avea efecte nocive asupra noastra sau a bebelusului, acestea fiind toxice, provocand avort spontan, malformatii sau alte complicatii. Din acest motiv este recomandat sa evitam consumul anumitor plante, indiferent ca e vorba de salate/ceaiuri/tincturi, fara sa cerem avizul medicului. CITESTE ȘI: Plante pentru răceală și gripă care pot fi consumate de gravide
Lista scurta de plante ce ar trebui evitate de orice gravida:
- Aloe vera, desi este o planta cu proprietati extraordinare in mod obisnuit, asupra sarcinii poate avea efecte nedorite, fiind toxica mai ales daca este ingerata.
- Chamomila, folosita in multe produse pentru igiena/sanatate, gasindu-se in compozitia unor uleiuri, pastile etc poate provoca avort spontan sau malformatii ale fatului ;
- Radacina de rubarba, crusinul, ceaiul verde deoarece au puternice efecte purgative si de aceea nu sunt recomandate in timpul sarcinii ;
- Ceaiul negru de asemenea trebuie consumat in cantitati foarte reduse, deoarece poate provoca palpitatii si cresterea pulsului.
- Ienuparul, rostopasca, rozmarinul, pelinul, vascul si chiar banalul patrunjel pot produce malformatii ale fatului;
- Inul, frunzele de zmeur, cimbrul pot duce la contractii care pot provoca nastere prematura (de altfel multe gravide care sunt foarte aproape de termenul nasterii sau l-au depasit beau ceaiuri de frunze de zmeur, de exemplu, pentru a declansa contractiile).
Si acestea sunt doar o mica parte din plantele care trebuiesc consumate cu precautie, moderatie sau chiar total evitate in timpul sarcinii, deoarece ele sunt de fapt in numar de peste 500. De aceea, este recomandat sa ii ceri medicului ginecolog o lista cu plantele permise in sarcina, pentru a fi sigura ca nu dai gres. Cele mai sigure ceaiuri in perioada sarcinii sunt:
- ceaiurile de fructe: lamaie, fructe de padure, macese etc;
- ceaiul de musetel (combate insomnia);
- ceiul de menta (reduce intensitatea greturilor).
Condimente ce trebuie evitate in sarcina
Multe condimente trebuie consumate moderat sau evitate, deoarece produc arsuri la stomac sau sunt stimulente ale uterului, printre acestea fiind: usturoiul, cimbrul, rozmarinul, chilli, ardeiul iute. Acesta din urma trebuie evitat mai ales daca te-ai ales cu hemoroizi in timpul sarcinii, lucru destul de frecvent. Consumul de sare de asemenea trebuie redus cat se poate de mult, chiar evitat, deoarece produce retentie de apa in tesuturi si hipertensiune. In schimb, radacina de ghimbir este recomandata, deoarece reduce starile de greata si de voma.
Alimente care trebuie evitate in sarcina
- Branzeturile moi precum feta, brie, camembert, sau autohtonele urda, cas etc. care pot contine o bacterie numita ” listeria”, deoarece chiar si o infectie usoara cu aceasta bacterie poate duce la pierderea sarcinii, malformatii sau chiar moartea fatului;
- Oua crude sau fierte prea putin precum si produsele care le contin (precum maioneza), pentru ca este posibila contaminarea cu salmonela;
- Unele tipuri de peste trebuie evitate din cauza continutului ridicat de mercur; de asemenea se recomanda evitarea scoicilor crude;
- Ficatul sau produsele care contin ficat trebuie consumate cu moderatie, continand retinol – o forma de vitamina A. O cantitate prea mare de vitamina A, in special sub forma de retinol, poate sa-i faca rau fatului;
- Laptele crud sau carnea nepreparata termic bine, deoarece exista riscul sa fie contaminate cu toxoplasma sau salmonela.
- Fructele si legumele sunt foarte recomandate, dar se recomanda spalarea lor temeinica, deoarece pamantul care ar putea ramane pe ele ar putea fi contaminat cu toxoplasma.
In concluzie, e bine de stiut ca in sarcina este necesar sa acorzi o atentie sporita nutritiei, nu doar pentru a-ti asigura doza de vitamine si nutrienti, dar si pentru a preveni riscuri ce pot fi uneori chiar fatale pentru mama sau fat. Nu doar alimentele din categoriile enumerate anterior pot prezenta pericole pentru gravide, ci orice aliment care nu a fost transportat/preparat/depozitat in conditii propice! Bacteriile sunt „viclene”: un aliment sau o mancare preparata care in aparenta arata bine poate sa contina agenti patogeni producatori care te pot imbolnavi. CITESTE ȘI: Lista lucrurilor interzise în sarcină. Nu prin lege, dar pot face rău mamei și bebelușului nenăscut
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Pentru a diminua cat mai mult riscurile, ce ar trebui evitate de orice gravida:
- Evita sa mananci in oras in locuri care par dubioase in privinta igienei, care nu inspira mare incredere sub acest aspect ;
- Nu cumpara alimente din surse incerte, asupra carora nu ai siguranta ca au marfa proaspata, conditii optime de transport si depozitare etc ;
- Verifica bine eticheta unui produs inainte de a-l cumpara, fii atenta sa fie in termen de valabilitate pentru ca se poate intampla si contrariul ;
- Spala-te bine pe maini inainte sa gatesti, spala si dezinfecteaza si suprafetele de manevrare, ustensilele de bucatarie, spala bine legumele, fructele, ouale etc;
- Incearca sa separi in frigider alimente precum carnea cruda, ouale, branzeturile de celelalte alimente (ca mancarurile preparate) deoarece poate avea loc o contaminare incrucisata;
- Frigul incetineste procesul de inmultire a bacteriilor, deci nu uita sa depozitezi alimentele in frigider, intr-un timp cat mai scurt de la cumparare/preparare;
- Daca ai dubii asupra unui produs…evita-l! Exista destule alegeri sanatoase si corecte pe care sa le faci fara sa-ti pui in pericol sarcina.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Nașterea la privat: Avantaje + Lista maternităților private din România
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.