Dictionarul plansetelor bebelusului ar fi, probabil un best seller. Clubul Bebelusilor a venit si de data aceasta in ajutorul tau!
Bebelusii plang, este o realitate incontestabila. Chiar daca nu faci nimic altceva decat sa stai cu el in brate, bebelusul va folosi plansul pentru a transmite mesaje legate de nevoile sale de baza. De ce? Pentru ca inca nu stiu sa comunice altfel!
Statisticile spun ca si cei mai atent ingrijiti bebelusi ajung sa totalizeze aproximativ 2 ore de plans pe zi la varsta de 2 saptamani, 3 ore la 6 saptamani si o singura ora la 12 saptamani.
Chiar daca mamele pot in general sa inteleaga de ce plange bebelusul, avand in vedere ca au trecut 3-4 ore de la ultima masa, sau ca scutecul este murdar, uneori pot aparea si confuzii. Mamica poate incerca sa distreze un bebelus care de fapt este prea obosit si nu vrea decat ajutor ca sa reuseasca sa adoarma, de exemplu. De aceea, un dictionar al tipurilor de plans ale bebelusului este bine venit!
Atunci cand bebelusului ii este foame, plansul lui va lua o tonalitate joasa si va inceta atunci cand cel mic primeste sanul.
Desigur, daca sanul nu apare la timp, plansul se va transforma in proteste intense. Plansul de foame apare cel mai adesea de la nastere pana pe la varsta de 3 saptamani si indica si puseele de crestere.
In primele saptamani de viata ar fi bine sa hranesti bebelusul inainte ca acesta sa inceapa efectiv sa planga de foame. Un bebelus infometat se ataseaza mai greu la san, ceea ce creeaza frustrari si plansete.
Inainte sa ajunga sa planga, bebelusii ofera alte indicii ca o masa ar fi binevenita: deschid gurita in cautarea sanului, cauta mamelonul pe mana sau gatul tau sau incearca sa isi suga propriile manute.
Atunci cand bebelusul este obosit, plansul sau debuteaza ca o jelanie usoara, ajungand pana la tonalitati isterice.
De obicei acest plans se asociaza cu o schimbare a rutinei, cu o iesire intr-un loc aglomerat, cu depasirea orei de somn sau cu o socializare prea intensa. In general, un bebelus care este obosit, va adormi daca i se ofera conditiile sa o faca.
Daca nu, va deveni din ce in ce mai obosit si nu va mai reusi sa adoarma, ajungandu-se la aceste plansete disperate. De aceea e o idee buna sa urmaresti daca nu cumva bebelusul tau este somnoros. Cascatul, privitul intr-un punct fix, pleoapele cazute sunt indicii clare!
Bebelusul care are nevoie de atentia parintelui este probabil cel mai usor de recunoscut. Plansul sau incepe in secunda in care incerci sa il lasi din brate, si se opreste in clipa in care te vede cu bratele intinse spre el.
Nou-nascutii sunt cei care plang cel mai mult in dorinta de a sta lipiti de parinte, caci realitatea lor, pana la nastere , a fost sa fie permanent „imbratisati” in uterul mamei. Unii experti sustin ca, cu cat mama a fost mai activa in perioada sarcinii, cu atat bebelusul isi va dori mai mult sa fie purtat si leganat.
Sistemele de purtare ergonomice, adaptate nou-nascutului, sunt cea mai buna metoda de a rezolva problema. Astfel, bebelusul poate sta lipit de tine mereu, iar tu ai mainile libere sa faci treaba in casa.
Bebelusii care plang din cauza durerilor de burtica plang ragusit, in timp ce isi trag genunchii catre burtica si isi arcuiesc spatele. Aceste dureri de burtica par sa debuteze in saptamana a doua sau a treia de viata. Pentru a le reduce, este important sa ajuti bebelusul sa elimine aerul inghitit dupa fiecare masa, sa ii masezi usor burtica sau sa faci exercitii ducandu-i genunchii la piept. De asemenea, este eficient sa tii bebelusul in pozitia pe burtica, dar MEREU sub supravegherea ta, daca nu a invatat inca sa se rostogoleasca!
Bebelusul suprastimulat plange, pur si simplu, cu disperare. Frustrarea razbate din fiecare scancet al sau. Dupa 9 luni petrecute in intuneric, cu un zgomot monoton in fundal, lumina si zgomotele lumii de afara pot fi infricosatoare. Singura metoda de a rezolva problema suprastimularii este prevenirea. Un bebelus suprastimulat are initial un comportament de evitare: intoarce capul atunci cand ii acorzi atentie, este agitat. Ajuta-l sa se calmeze infasandu-l sau oferindu-i sanul, dar nu ii vorbi in aceasta perioada.
Un bebelus care experimenteaza un disconfort are un plans usor nazal, continuu. Probabil ca cel mic are scutecul ud sau murdar, eritem fesier, ii e cald sau frig. Este problema cel mai usor de rezolvat!
Bebelusul care plange din cauza unei dureri va tipa intens, tipat urmat de hohote puternice de plans. Daca nu reusesti sa identifici cauza, iar bebelusul continua sa planga, contacteaza imediat medicul.
Tu ai descifrat plansetele bebelusului tau? Ajuta-ne sa completam micul nostru dictionar!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.