Nu putem avea acces intotdeauna la alimente proaspete, deoarece in anumite perioade ale anului fie sunt mai scumpe fie unele sunt mai greu de gasit. Solutia poate fi folosirea alimentelor conservate, care se gasesc intr-o multime de forme. Putem afla impreuna cat de sanatoase sunt pentru copii diversele metode de conservare a alimentelor!
Metodele de pastrare a mancarii pot sa altereze calitatile acesteia. In functie de felul in care au fost conservate, alimentele pot fi mai mult sau mai putin sanatoase si pot ave un gust schimbat.
Tipuri de conservare a alimentelor
Conservarea alimentelor este o modalitate de pregatire a lor pentru a le prelungi termenul de valabilitate in diverse feluri. Aceste metode au ca scop distrugerea bacteriilor care duc la stricarea mancarii sau prevenirea inmultirii acestor bacterii daunatoare. Unele tipuri de conservare sunt foarte vechi, cum ar fi afumarea sau pastrarea in saramura, in vreme ce metodele moderne de conservare pot sa includa chiar si nanotehnologie, desi nu sunt inca larg disponibile pe piata.
Uscarea alimentelor este o metoda foarte veche si foarte buna pentru a pastra mancarea. Este o metoda sanatoasa si poti sa o aplici si tu prin intermediul unui aparat specializat pentru uscare. Poti sa mai usuci si diferite ierburi daca le intinzi pe o hartie intr-o zona uscata a casei. Din pacate, exista riscul ca, prin uscare, sa se piarda unele vitamine din alimentele pusa la pastrare.
Congelarea este o metoda excelenta de a pastra mancarea. Nu schimba aroma alimentelor si te ajuta sa pastrezi si mancare care a fost deja preparata (spre exemplu, poti pastra un sos pentru paste). Este o metoda foarte sanatoasa si la indemana oricui are un congelator. Poti citi mai multe aici despre alimentele congelate.
Conservarea in zahar se foloseste in pregatirea fructelor pentru iarna. Este o metoda excelenta de a inlocui gustarile de ciocolata ale copilului cu unele mai sanatoase, dar trebuie luat in considerare faptul ca gemul sau dulceata au un continut foarte mare de zahar. Ele trebuie consumate cu moderatie.
Murarea se foloseste in principal pentru pastrarea legumelor in sezonul rece. Desi aceasta metoda de conservare este foarte raspandita, trebuie avut grija: muraturile ar putea sa nu fie chiar foarte bune pentru sanatate. Desi efectul lor asupra organismului mai trebuie studiat, este bine sa evitati sa le dati muraturi copiilor sau macar sa reduceti cat mai mult cantitatea si frecventa cu care le mananca.
Afumarea produce alimente cu gust deosebit si, rareori mai este folosita pentru a conserva mancarea. Afumarea este preferata mai mult pentru gust, dar ar putea fi periculoasa pentru sanatate. Evitati sa le dati copiilor produse afumate!
Conservantii artificiali sunt folositi in produsele din comert pentru a le prelungi viata la raft. De multe ori folosirea lor este benefica, asigurand faptul ca alimentele nu se vor strica prea repede, ceea ce ar prezenta un risc de intoxicatie. Poti citi mai multe aici daca iti faci griji legate de conservantii artificiali.
Pasteurizarea este metoda prin care anumite tipuri de mancare sunt incalzite pana la o temperatura foarte mare si apoi racite pentru a omora cea mai mare pastre din bacteriile existente. Este o metoda cunoscuta pentru ca se foloseste cel mai des in conservarea laptelui. Este foarte sigura si nu schimba in nici un fel gustul sau textura alimentelor. Dar, din pacate, nu poate fi folosita in propria casa pentru ca tehnologia necesara nu este accesibila.
Este importanta alegerea celor mai bune si sanatoase metode de pastrare a alimentelor. Congelarea este de departe cea mai la indemana si mai buna metoda de a pastra diferite mancaruri. Nu necesita mult timp si este foarte sanatoasa. Asa ca anul acesta nu e nevoie sa te straduiesti prea tare pentru a face economii la mancare in timpul iernii: tot ce iti trebuie sunt niste pungute in care sa pui alimentele si un congelator incapator!
Tu ce metoda de conservare a alimentelor folosesti?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.