Te simți copleșită de agitația bebelușului tău și te întrebi ce faci greșit? Află cum temperamentul copilului poate juca un rol esențial în comportamentul său și descoperă sfaturi utile care îți vor face viața mai ușoară. E timpul să te eliberezi de comparații și să înțelegi ce face fiecare copil unic!
Ai un bebelus solicitant, agitat si ti se pare ca nu faci nimic bine fiindca bebelusii prietenelor sunt altfel? Poate fi o chestiune de temperament al copilului, afla despre ce este vorba si cum iti poti usura viata. Daca faci tot posibilul sa indeplinesti nevoile bebelusului tau iar el pare mai mereu greu de multumit, agitat, plange mult atunci aceste sfaturi sunt pentru tine. Cu siguranta e frustrant mai ales cand mergi undeva cu copilul, intr-un grup de joaca, restaurant, parc si vezi in jur bebelusi stand linistiti si zambitori in sisteme de purtare, carucioare sau brate iar al tau se zbate, se inroseste, vrea doar intr-o anumita pozitie sau sa fiti mereu in mers.
Nu poti sa nu te intrebi: oare ce fac eu gresit si celelalte mame bine? Care e secretul pentru care unele mame au bebelusi linistiti, care adorm usor si se trezesc bine dispusi, ce carti au citit ele care le-a ajutat sau ce faci tu gresit? Ei bine, daca esti mereu acolo pentru a indeplini nevoile bebelului iar el nu sufera de vreo boala precum refluxul atunci ar putea fi vorba despre altceva: temperamentul copilului.
Faptul ca bebelusii crescuti in aceleasi circumstante, chiar si fratii de multe ori, sunt diferiti poate insemna pur si simplu ca e o chestiune de temperament, care este o latura innascuta a personalitatii. Asa cum adultii difera intre ei in ceea ce priveste temperamentul asa difera si bebelusii. Temperamentul include urmatoarele trasaturi:
Modul de a raspunde la stimulii externi
Unii bebelusi raspund mai rapid si chiar sunt usor de suprastimulat astfel incat prea multi stimuli in jur ii obosesc, agita, le tulbura somnul. Alti bebelusi sunt mai putin afectati astfel incat ii vedem linistiti in bratele parintilor la supermarket sau restaurant, dorm linistiti in carucior sau sistem de purtare afara chiar daca trec masini care fac zgomot sau copiii mai mari fac galagie in jur.
CITEȘTE ȘI:
Bebelușul între neglijență și suprastimulare, două extreme de nedorit și prin urmare de evitat
Merită să-l înveți pe bebe cu suzeta? Pe măsură ce copilul crește pot să apară unele riscuri
Cum alegem SCUTECUL potrivit pentru BEBELUȘI | Ghid util pentru părinți
8 idei interesante ca să alegi cadouri potrivite pentru bebeluşii de 1 an
Cerealele adăugate în lapte nu-l ajută pe bebe să doarmă toată noaptea!
Dopul de ceară la copii – Principalele cauze și când e necesară intervenția medicului?
Nivelul de activitate
Unii bebelusi au un sistem nervos caracterizat de activitate intensa, altii sunt mai pasivi. De aceea unii trebuie “tinuti mereu in priza”, implicati in activitati, trebuie sa li se faca un “program de divertisment” in timp ce altii sunt mai contemplativi, stau linistiti si se joaca singuri cu manutele sau cu jucarii, fara sa fie nevoie ca parintele sa se implice mai mult, fiind de ajuns doar sa fie prezent si sa aiba contact vizual din cand in cand.
Ritm
Unii bebelusi iubesc rutina si sunt ajutati daca li se face un program care sa fie respectat, altii isi schimba ei mereu rutina, obiceiurile, fiind mai imprevizibili si neputand fi fixati intr-o rutina. In cazul celor din urma, daca vor sa-si usureze viata, parintii trebuie sa se adapteze ei si nu sa incerce sa adaptaze copilul si sa il fixeze intr-un program, caci nu tuturor copiilor li se potriveste rutina.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Gradul de introvertire sau extrovertire
Acest aspect se vede mai bine mai tarziu dar chiar si printre bebelusi putem observa unii mai extrovertiti, sociabili, care zambesc oricui, stau in bratele oricui si pot fi lasati si cu alte persoane si bebelusi introvertiti, mai rezervati, care nu accepta sa ramana cu altcineva decat cu mama. CITEȘTE ȘI: Recunoaște temperamentul copilului tău. Coleric, sangvinic, flegmatic sau melancolic?
Nivelul de concentrare si mentinere a atentiei
Unii bebelusi raman mai mult concentrati intr-o activitate, altora le fuge rapid atentia in diverse directii.
Uneori, unii copii au nevoie de putin ajutor pentru a ajunge la gradul de dezvoltare motorie, afectiva sau cognitiva pe care il au majoritatea copiilor la o anumita varsta. Este important ca, de orice natura ar fi ele, problemele copilului tau sa fie identificate cat mai devreme, pentru ca el sa primeasca tot sprijinul de care are nevoie. Cu cat terapia incepe mai devreme, cu atat recuperarea este mai usoara si mai completa. Citeste pe larg despre: Întârzierea în dezvoltare în funcție de vârsta copilului – Semne de alarmă
Dispozitie afectiva
Este ca un fond pe care se desfasoara toata activitatea. Unii copii au o buna-dispozitie nativa, o stare de relaxare aproape permanenta, altii sunt mai incordati, agitati, nervosi. In concluzie faptul ca ai un bebelus mai solicitant nu inseamna ca esti un parinte nepriceput sau ca faci ceva gresit ci e o chestiune de temperament. Nu are rost nici sa te simti vinovata ca mama nici sa le invidiezi pe celelalte ci sa inveti sa recunosti trasaturile de temperament ale bebelusului tau si sa actionezi in functie de ele.
Ca de exemplu daca bebelusul tau ajunge usor la suprastimulare, ofera-i pauze de odihna dese in afara zonelor cu agitatie, galagie, multa lume. Daca are un somn agitat si are mereu nevoie de prezenta ta atunci este indicat sa practicati bed-sharing pentru ca amandoi sa va odihniti mai bine. Daca simti ca agitatia nu e datoreaza strict teperamentului nu ezita sa consulti un pediatru pentru a exclude eventualele cauze medicale precum refluxul silentios, frenul lingual sau alte afectiuni. CITEȘTE ȘI: Copilul cu nevoi emotionale ridicate
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.