Pentru noi, ca adulti, perna si patura sunt marca inregistrata pentru un somn bun. Ne culcusim sub o patura moale si calduroasa, tinand in brate o perna confortabila. Sa fie oare la fel si pentru bebelusi?
Perna la bebelusi – Are bebelusul nevoie de patura si perna cand doarme?
Cati nu am privit cu duiosie la filme in care un bebelus care merge leganat isi taraie in brate pernuta si paturica..? Cultura noastra promoveaza folosirea acestor doua accesorii. Fara a incerca macar sa ne lipsim de ele, suntem siguri ca somnul nu poate fi confortabil decat cu o perna si o patura. Sa fie la fel si pentru bebelusi? Raspunsul specialistilor este clar: NU. Bebelusii dorm foarte confortabil fara perna. Daca o sa observi un bebelus la somn, nu pare sa ii lipseasca nimic. Mai mult decat atat, perna reprezinta un mare risc pentru bebelusi. Bebelusul se poate sufoca din cauza unei perne moi, chiar daca pare usoara.
Un alt dezavantaj al pernei este reprezentat de faptul ca favorizeaza aparitia alergiilor. In principiu, este recomandat ca in preajma bebelusilor sa existe cat mai putine lucruri care pot adaposti praf si acarieni. Mai mult decat atat, pernele din puf sau pene sunt si mai putin recomandate, din acelasi motiv. CITEȘTE ȘI: Strategii de adormit copilul – Pentru un somn usor
Perna pentru bebeluși este nerecomandată și nu este necesară în primele luni de viață ale unui nou-născut. Iată câteva motive care susțin această afirmație:
Perna la bebelusi prezintă risc de sufocare doarece pot obstrucționa căile respiratorii ale copilului sau pot determina bebelușul să se afunde în ea în timpul somnului. În ceea ce privește prevenirea sindromului de moarte subită a sugarului (SMSL) organizațiile de sănătate recomandă să se țină patul bebelușului gol, fără perne, pături sau alte obiecte moi, pentru a reduce riscul de SMSL.
Poziționarea corectă în timpul somnului: este recomandat ca bebelușul să doarmă pe spate într-un pat gol pentru a reduce riscul de SMSL. Perna poate împiedica poziționarea corectă și pot crește riscul de sufocare. În primele luni de viață, bebelușii nu au nevoie de o pernă pentru confort, deoarece sunt încă obișnuiți cu un mediu strâns și sigur similar cu cel din uter.
Dacă sunteți îngrijorat de confortul sau de poziționarea bebelușului în timpul somnului, există pernuțe speciale sau role de susținere care pot fi utilizate sub supravegherea atentă a părinților și în conformitate cu recomandările medicale. Înainte de a introduce orice tip de pernuță sau alt obiect în patul bebelușului, este întotdeauna recomandabil să discutați cu un medic sau cu un specialist în îngrijirea copiilor pentru sfaturi suplimentare.
Recomandarea medicului ortoped in ceea ce priveste perna la bebelusi
Medicii ortopezi sunt si ei destul de fermi in aceasta privinta. Nu doar bebelusii ar trebui sa doarma fara perna, ci si copiii mai mari, adolescentii si adultii. In ciuda falsului confort pe care pernele par sa il ofere, ele nu sunt de niciun ajutor in cazul existentei unei probleme legate de coloana vertebrala, ba din contra, pot sa favorizeze aparitia lor la copii. Daca totusi tii neaparat sa ii oferi copilul o perna – sau daca acesta isi doreste neaparat o perna pentru ca prietenul sau de la gradinita are una – asteapta pana la a doua aniversare. Abia atunci este sigur sa ii oferi copilului o pernuta aleasa cu grija. Este bine sa optezi pentru una subtire si cu o textura mai ferma. CITEȘTE ȘI: Sacul de dormit pentru bebelusi | Reguli privind folosirea in siguranta
De ce sunt considerate riscante paturile pentru bebelusi?
In ceea ce priveste paturicile pentru bebelusi, si ele sunt riscante si nerecomandate bebelusilor. Medicii sustin ca inainte de varsta de un an, patura nu are ce cauta in patul bebelusului. Abia dupa implinirea varstei de un an, bebelusul este suficient de mobil si capabil sa isi traga patura de pe fata. Este mult mai sigur sa imbraci bebelusul cu un body pe sub salopeta, sau cu o salopeta putin mai groasa, sau, si mai bine, sa folosesti un sac de dormit pentru bebelusi daca cel mic il suporta.
In cazul in care la varsta de un an vrei neaparat sa ii oferi copilului o paturica, alege una destul de mare incat sa o poti baga bine sub saltea de jur imprejur. Patura trebuie trasa pana deasupra buricului, mainile copilului, pieptul si fata acestuia ramanand mereu descoperite. CITEȘTE ȘI: Cum trebuie imbracati bebelusii pentru somn?
Tu de la ce varsta i-ai oferit copilului perna si paturica?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.