Nu e zi în care educatoarea să nu îți laude copilul atunci când îl iei acasă, lucrează corect, e concentrat, își ajută colegii, are o atitudine împăciuitoare, colaborează. Îți crește inima când auzi toate laudele pe care le primește și când îi vezi, în fiecare zi, lucrările expuse.
În secunda în care ieșim pe poarta grădiniței, copilul meu se schimbă. Face tantrumuri cum nu a făcut niciodată, e nervos, nimic nu îi convine, bate din picior, urlă, caută motive de ceartă, ne sfidează acasă toată dup-amiaza, parcă încearcă să ne facă să o pedepsim. Pur și simplu spui că își canalizează toate eforturile să fie cât mai insuportabil, iar serile în familie au devenit un motiv de stres pentru toată lumea!
Este doar o supapă pentru emoțiile de peste zi
Dacă te afli în aceeași situație ca mămica de mai sus, nu te îngrijora: este vorba despre un fenomen pe care psihologii îl consideră absolut normal. Peste zi, copiii încearcă să se poarte cât mai frumos. Ei trebuie să își controleze emoțiile cu grijă, astfel încât să se poată integra în contextul social în care se află – în acest caz, la grădiniță. În comunitate există alte reguli decât acasă, iar respectarea lor cere un nivel crescut de efort mental și afectiv. Odată ajunși acasă, în spațiul sigur și familiar și sub supravegherea iubitoare a părinților, copiii se simt liberi să elibereze adevăratele emoții legate de ziua care tocmai a trecut. Mulți copii devin absolut nerezonabili: plângăcioși, nervoși, furioși, nepoliticoși, descărcând emoțiile unei zile întregi asupra părinților, bunicilor sau fraților.
Citește și despre: 8 moduri în care părintele se poate dovedi lipsit de respect față de educatoarea copilului său
Nu durează la nesfârșit!
Conform specialiștilor, acest tip de descărcare nervoasă a emoțiilor de peste zi nu continuă pe durata întregului an școlar. Încet, pe parcursul primelor săptămâni sau luni, copilul se adaptează la noul mediu și la rigorile sale și nu mai percepe perioada petrecută la grădiniță ca una restrictivă. Desigur, pot exista zile dificile, în care micuțul are de înfruntat un eveniment mai aparte (o ceartă cu cel mai bun prieten, un conflict cu un coleg de grupă, debutul unei viroze, care îl face să se simtă rău), ceea ce îl poate determina să aibă o dispoziție proastă și acasă, dar până la urmă e de înțeles: nici noi, adulții, nu reușim să ne controlăm emoțiile perfect, zi de zi!
Citește și despre: Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Cum gestionezi nervozitatea copilului după grădiniță?
În cazul nostru, am decoperit că lucrurile se îmbunătățeau atunci când, după grădiniță, mergeam la locul de joacă de lângă bloc, unde se întâlnea cu prietenii. Îl las întotdeauna să se joace cât de liber se poate și îl încurajez să alerge, să sară, să facă efort fizic și să se descarce de toată tensiunea acumulată. Chiar vorbeam cu alte mame, toți parcă sunt scăpați din junglă, imediat ce ies de la grădi. Când ne revedem dup-amiază, nu mai sunt la fel de energici și de agitați ca la prânz.
Citește și despre: Cele mai importante 5 sfaturi pentru o acomodare ușoară a copilului la grădiniță
Ai ajuns acasă cu copilul, care pare să treacă dintr-o criză de furie în alta.
Ce faci în aceste momente?
Cea mai bună idee este să îi oferi copilului spațiu să se manifeste și să îi validezi emoțiile. Copiii mici au nevoie ca emoțiile lor să fie recunoscute de către adult și denumite de acesta. Sub masca furiei, copilul poate ascunde tristețea de a fi fost respins de un grup de copii angajați deja în alt joc, și are nevoie ca adultul să identifice adevărata cauză a problemei și să i-o clarifice și lui.
Ai mereu la îndemână o gustare. Este foarte posibil ca o bună parte din nervozitatea acumulată să aibă legătură cu… foamea. Nu ai de unde să știi ce a mâncat copilul în ziua respectivă, dacă a mâncat suficient sau dacă i-a plăcut, așadar un fruct sau un baton de cereale pot oferi o sursă de glucoză/fructoză care să îi schimbe starea de spirit.
Propune o soluție de relaxare. Aceasta poate deveni un ritual al vostru, ceea ce îi oferă copilului predictibilitate și stabilitate. Poți lua copilul cu bicicletele și să faceți o plimbare pe un traseu ocolitor în drum spre casă. Vă puteți opri la un loc de joacă, așa cum face mămica ce ne-a împărtășit experiența ei. Pentru unii copii, puțin timp pe ecrane este suficient pentru a calma emoțiile tumultoase, dar soluția este una cu avantaje și dezavantaje și presupune implicare din partea adultului și inițierea unei forme de contact uman, nu simpla ”plantare” a copilului în fața unei tablete pe care să își piardă timpul oricum dorește.
Cum previi ”etapa monstruleț”?
Deși este normal, previzibil și de așteptat ca micuții să aibă seri agitate după zile lungi petrecute la grădiniță, nu e nevoie ca această situație să se prelungească luni de zile. Părintele (sau adultul care preia copilul de la grădiniță și îl îngrijește până ajung părinții acasă) are la îndemână instrumente utile pentru a-l ajuta pe copil să învețe să îți recunoască și să își gestioneze mai bine emoțiile.
CITEȘTE ȘI: Cum a fost azi la grădi? Ce să-l întrebăm pe copil cănd vine de la gradiniță?
Conectează-te emoțional cu copilul din clipa revederii.
Întâmpină-l cu un zâmbet larg, întreabă-l cum se simte și cum i-a fost ziua, îmbrățișează-l și lasă pentru mai târziu întrebările de tipul ”Ce ai lucrat azi?” sau ”Ai fost cuminte?”
Oferă-i copilului puțin timp și spațiu după ce l-ai luat. Vă puteți urca în mașină, în drum spre casă, și să ascultați în tăcere muzica de la radio. Puteți să vă plimbați de mână spre casă, fără să spui nimic și să îl lași pe el să vorbească dacă simte nevoia. Puteți observa lucruri mărunte și frumoase în drum spre casă: o frunză colorată, o omidă grăbită, trilul unei păsări, gândăcei stând la soare.
Oferă-i o gustare sănătoasă pe drum, chiar dacă e ora mesei. Prânzul poate întârzia jumătate de oră, iar timpul petrecut în natură e magic, indiferent de vreme.
Dacă timpul vă permite, încearcă să ”umpli rezervorul de iubire” al copilului și dimineața, înainte să plecați spre grădiniță. Te poți trezi cu 10 minute mai devreme și să te ghemuiești lângă el în pat, în eforturile de a-l trezi pentru grădiniță, să îl bine-dispui de dimineață cu îmbrățișări și pupici.
Oricât de dificil ar fi, confirmă-i mereu copilului că, alături de tine, este în siguranță și își poate manifesta liber emoțiile. Chiar dacă modul lor de exprimare este incomod pentru tine, momentan, este singura cale ca micuțul să învețe să își recunoască și gestioneze trăirile. Te-ai confruntat și tu cu asemenea situații de nervozitate maximă în perioada de după începerea grădiniței? Pe voi ce v-a ajutat?
CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.