Perioada fertilă a unei femei reprezintă acel interval dintr-o lună calendaristică în care șansele de a rămâne însărcinată sunt cele mai mari. Acesta este și cel mai frecvent motiv pentru care cuplurile care încearcă să conceapă un copil nu reușesc.
- Perioada fertila pentru un ciclu menstrual regulat
- Perioada fertila pentru un ciclu menstrual neregulat
- Perioada fertila – Metoda temperaturii bazale
- Perioada fertila – Metoda de calcul dupa mucusul cervical
- Perioada fertila – Metoda simpto-termală
Pentru femeile care au un ciclu regulat, calculul în urma căruia se află perioada fertilă este foarte simplu. Să vedem cum stau lucrurile și pentru cazurile în care vorbim de un ciclu neregulat.
Ciclul menstrual al unei femei începe din prima zi a sângerării, considerată ziua 1, și ține până în ziua dinaintea următoarea sângerări. Această perioadă variază între 23 și 35 de zile (media este de 28 de zile) și este alcătuită din două faze. În prima fază, cea de dinainte de ovulație, se dezvoltă foliculii în interiorul ovarului. De unde și denumirea de fază foliculară. Cea de-a doua, numită faza luteală, este perioada în care ovulul este eliberat.
Cum poți identifica perioada fertilă în cazul unui ciclu regulat?
În mod normal, durata unui ciclu menstrual este de 28 de zile. Din acestea, doar 6 zile sunt fertile. Este vorba de ziua ovulației – când ovarul eliberează un ovul – și cele 5 zile dinaintea ovulației. Astfel, dacă vei avea contact sexual cu șase zile înainte de ziua ovulației nu ai nicio șansă să rămâi însărcinată. Dacă contactul sexual va avea loc cu cinci zile înainte de ziua ovulației șansele tale sunt de 10% și vor crește până în ziua ovulației, iar la 24 de ore de la ovulație scad din nou la zero.
Deci perioada fertilă începe cu cinci zile înaintea ovulației și cuprinde și ziua ovulației pentru că durata de viață a ovulului este de 24 de ore, iar spermatozoizii nu pot rezista în corpul femeii mai mult de 5 zile.
Citeste mai desparte despre zilele fertile cu sansele cele mai mari de a concepe un copil si dupa ce metode de calcul sa te ghidezi.
Calcul perioada fertila pentru un ciclu menstrual regulat
Așadar, într-un ciclu menstrual de 28 de zile perioada fertilă începe cu 5 zile înainte ovulației care are loc în ziua a 14-a a ciclului (aproximativ la două săptămâni), iar cele mai fertile zile sunt zilele 12, 13 și 14. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulația apare în ziua a 16-a și așa mai departe, constantă fiind perioada de 14 zile de la ovulație până la viitorul ciclu menstrual.
Dacă, însă, ciclul tău este mai lung, să zicem că este de 35 de zile între sângerări, ovulația are loc în ziua 21, iar zilele fertile sunt 19, 20 și 21. În cazul unui ciclu mai scurt, de doar 21 de zile, ovulația se va întâmpla în ziua a 7-a, iar zilele fertile vor fi 5, 6 și 7.
Cum poți identifica perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat?
Mai greu, dar nu este imposibil. Ia o agendă și un pix și notează în fiecare lună ziua 1 (ziua când începe sângerarea). Ține acest obicei timp de 6 luni. E posibil să observi un model care să te ajute să depistezi zilele fertile. În plus, iată alte câteva metode care te pot ajuta să descoperi care este perioada ta fertilă.
O astfel de metodă ar putea fi tabelul măsurării temperaturii bazale, o metodă relativ simplă prin care poți depista zilele fertile.
Perioada fertila – Metoda temperaturii bazale
Ce trebuie făcut? Temperatura bazală reprezintă temperatura corpului măsurată în condiții de repaos, dimineața, înainte chiar de a te ridica din pat. Această măsurare se face la aceeași oră în fiecare dimineață, cu ajutorul unui termometru special (cu o scală mai scurtă de grade, pentru a putea sesiza cele mai mici creșteri ale temperaturii corporale), temperatura putând fi luată oral sau axilar (5 minute), ori vaginal sau rectal (3 minute).
Se recomandă a se lua această temperatură timp de cel puțin 3 luni, în același moment al zilei, și a se nota temperatura zilnică într-un tabel.
Temperatura din perioada preovulației este egală sau chiar mai mică de 36,5 grade și că aceasta crește în jurul momentului ovulației, perioadă în care poți rămâne însărcinată. Prin observarea atentă a curbei temperaturii luată pe parcursul a mai multor cicluri menstruale, poate fi stabilit momentul ovulației. Statisticile arată că, în marea majoritate a cazurilor (peste 83%) temperatura crește brusc, în doar 15% din cazuri temperatura crește treptat, de-a lungul mai multor zile, iar în doar 2% din cazuri creșterea temperaturii se înregistrează în scări.
Această metodă are și câteva dezavantaje, legate, mai degrabă, de anumite erori umane cum ar fi: măsurători făcute la ore diferite, după doar câteva ore de somn, adică în stare de oboseală, ori de stres.
Perioada fertila – Metoda de calcul dupa mucusul cervical
O altă metodă de depistare a perioadei fertile este tot o metodă care presupune observarea anumitor schimbări și notarea lor pentru compunerea unui pattern. Este vorba despre metoda mucusului cervical.
Secreția cervicală, adică mucusul eliminat zilnic prin vagin, oferă indicii importante legate de perioada fertilă. Astfel, poți observa, spre exemplu, că în primele zile de după terminarea sângerării (menstruație), secreția vaginală este extrem de redusă. Apoi, pe măsură ce trec zilele, secreția aceasta devine din ce în ce mai abundentă, ajungând să arate de consistența unui albuș de ou (alunecos, elastic, abundent).
În aceste zile are loc ovulația și, deci, șansele de a rămâne însărcinată sunt foarte mari. Asta pentru că rolul mucusului cervical este de a proteja spermatozoizii și de a le ușura parcurgerea drumului spre uter unde s-ar întâlni cu ovulul.
Ce trebuie sa stii despre ovulatie:
Calculator ovulatie si perioada fertila
Perioada fertila – Metoda simpto-termală
Metoda simpto-termală, cea de-a treia metodă despre care vreau să-ți vorbesc, este, practic, o combinație a metodelor prezentate până acum (ce a temperaturii bazale și a mucusului cervical), la care se adaugă metoda palpării colului și observarea durerii ovulatorii. Cu 4-5 zile înainte de ovulație, colul se înmoaie, iar după ce are loc ovulația redevine ferm.
Un alt indiciu ce poate fi folosit ca metodă de determinare a perioadei fertile este legat de durerile ovulatorii care apar în momentul ovulației și sunt asemănătoare celor întâlnite în caz de apendicită.
Din păcate, dacă ciclul este neregulat, specialiștii sunt de părere că metodele de mai sus sunt mai puțin sigure. Cea mai bună soluție, spun aceștia, ar fi să folosești un test de ovulație. Acesta detectează hormonul LH din urină, care crește cu 24 până la 48 de ore înainte de ovulație. Poți afla astfel care sunt zilele în care se întâmplă ovulația și vei putea ține evidența ciclului tău. Testul acesta este similar celui de sarcină. Rezultatul lui este pozitiv cu o zi înainte ca ovulația să aibă loc.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.