Expunerea la soare are efecte benefice dovedite in dezvoltarea si sanatatea copiilor. Doar 15 minute pe zi de expunere la soare asigura necesarul de vitamina D, esentiala pentru absorbtia calciului in oase si dinti.
Vitamina D stimuleaza de asemenea sistemul imunitar si are efecte pozitive asupra sistemului circulator si nervos. Expunerea la soare trebuie facuta insa cu masura, in intervalele orare recomandate si cu o protectie adecvata tipului de piele. Desi pielea are un sistem propriu de protectie solara atat adultii cat si copiii trebuie protejati cu creme speciale atunci cand se sta mai mult de 15 minute in bataia razelor de soare.
Pielea bebelusilor si copiilor mici trebuie protejata de razele soarelui cu atat mai mult!
Bebelusii si copiii mici au pielea foarte sensibila deoarece straturile acesteia sunt mult mai permeabile, activitatea glandelor sebacee este scazuta iar pelicula hidrolipidica este insuficient dezvoltata. Pielea lor nu produce suficienta melanina, un pigment ce protejeaza pielea in mod natural de razele ultraviolete.
Pielea lor foarte sensibila necesita o protectie solara avansata, cu un indice de protectie solara de cel putin 30+. Indicele care ofera protectia cea mai inalta este de 50+ si este recomandat bebelusilor, copiilor mici si persoanelor cu pielea deschisa. Crema de protectie potrivita trebuie adaptata la culoarea pielii, a ochilor si la durata de expunere la soare.
Razele UV variaza in functie de sezon si momentul zilei.
Testul umbrei permite aflarea intensitatii solare intr-un mod destul de corect. Daca umbra este mai mica decat tine inseamna ca razele UV in acel moment sunt foarte intense si nu se recomanda expunerea la soare. Daca, in schimb, umbra este dublul inaltimii tale, atunci se pare ca este momentul cel mai potrivit pentru o baie de soare.
Specialistii dermatologi recomanda:
- Evitarea expunerii direct la soare in intervalul 10-16;
- Aplicarea cremei de protectie cu 30 de minute inainte de expunerea la soare din abundenta, mai ales pe zonele care sunt cele mai sensibile (fata, maini, picioare, umeri). Ingredientele continute de cremele de protectie solara au nevoie de cel putin 20-30 de minute pentru a se activa.
- Deoarece razele soarelui pot afecta pielea si atunci cand stati la umbra nu uitati sa folositi produsele de protectie solara chiar si atunci. Acelasi principiu se aplica si in zilele cu nori. 80 % din razele ultraviolete strapung si cea mai groasa perdea de nori.
- Filtrul UV este eficient doar daca aplici crema pe toata suprafata corpului si intr-o cantitate corespunzatoare.
- Cremele de protectie solara se aplica in mod repetat, in special dupa scaldarea in apa. Se recomanda alegerea produselor rezistente la apa.
- Chiar si produsele cu factor de protectie inalt nu asigura protectie solara totala impotriva razelor UV si din acest motiv nu se recomanda expunerea prelungita, mai ales in intervalul orar 10-16.
- Copiilor le sunt recomandate creme speciale, in functie de varsta. Acestea nu ar trebui sa contina parabeni, coloranti, parfum. Orienteaza-te catre componente cat mai naturale pentru tine si copilul tau.
- Nu uita de imbracaminte potrivita din bumbac si de umbrela de soare. Alege materiale naturale in culori deschise si evita materialele sintetice si matasea.
Pregatirea de plaja pentru mami:
Bucura-te alaturi de micutul tau, de vara, de soare dar nu face greseala sa-ti neglijezi pielea. Pentru a obtine un bronz de calitate este important sa aloci timp exfolierii pielii si apoi hidratrii din plin. Foloseste un scrub cu actiune blanda de 2 ori pe saptamana pentru a indeparta celulele moarte. Pentru a mentine hidratarea bea cat mai multa apa, cel putin 1,5 – 2 litri in 24 de ore si aplica in fiecare seara un lapte hidratant intensiv sau un ulei de corp. Cand faci dus foloseste apa doar putin calduta si un sapun cu ph neutru. Apa prea fierbinte si unele geluri de dus pot contribui la deshidratarea pielii.
Planifica epilarea clasica sau cu ceara cu cateva zile inainte de vacanta la mare deoarece odata cu firele de par este indepartat si un strat de celule ale pielii, pielea fiind mai predispusa la arsuri in ziua respectiva si imediat dupa 2-3 zile. Epilarea cu aparatul electric este diferita si inlatura acest risc.
Alimentatia te poate ajuta sa obtii un bronz frumos. Betacarotenul prezent din belsug in alimentele rosii si portocalii este cunoscut ca un bronzant natural jucand un rol important in mentinerea sanatatii si frumusetii pielii. Un bronz frumos si uniform este ajutat si de vitamina B6 prezenta in cerealele integrale.
Razele solare determina organismul sa secrete mai multa serotonina, imbunatatindu-ne starea de bine, reducand durerea si crescand imunitatea.
Adevarat sau fals – Soarele prieten sau dusman
Daca stau la umbra in intervalul 10-16 sunt in siguranta – FALS – daca stai pe plaja nu esti in siguranta deoarece razele reflectate de mare si nisip ajung si sub umbrela. Asadar riscul de arsura exista.
Daca sunt nori nu ma ard, pot sta la plaja toata ziua – FALS – deoarece norii nu sunt o bariera in calea razelor solare, cel putin 80% din razele daunatoare ajung in contact cu pielea.
Nu ma ard daca fac pauze de soare – FALS – in primele zile de plaja este recomandata expunerea cu masura. Chiar daca exista unele pauze insa expunea are loc in tot cursul zilei te poti arde. Cremele de protectie solara aplicate corect te pot ajuta mult.
Bronzul de munte e mai sanatos si se mentine mai mult – FALS – nu exista diferente de aceasta natura intre bronzul de mare si cel de munte. Ce este adevarat este faptul ca la munte te bronzezi mai usor deoarece intensitatea radiatiilor creste odata cu altitudinea insa si riscul de arsura solara creste!
Tu cum te bucuri de vara si soare? Ai planificat un concediu la mare pentru toata familia?
Te-ar mai putea interesa:
Beneficiile curei marine pentru copii
Ce pericole ascund piscinele pentru copii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.