Exista o serie de alimente care in timpul sarcinii ar trebui evitate pentru sanatatea mamei si a bebelusului din burtica. Asigura-te ca stii care sunt aceste alimente pentru o sarcina lipsita de neplaceri chiar de la inceput. Multe sortimente de branza sunt pe lista NU-urilor in sarcina. Ele pot afecta sanatatea ta sau a fatului mai mult decat crezi.
Tipuri de branzeturi interzise in sarcina:
Diversele sortimente de branza disponibile se prepara din lapte de vaca, capra, oaie sau bivolita. Desi branza este o sursa importanta de proteine si calciu multe feluri de branza sunt interzise in timpul sarcinii.
Branza este sigura in timpul sarcinii doar daca este facuta din lapte pasteurizat sau este gatita temeinic. Daca nu esti sigura de provenienta unei branze mai bine nu risca in perioada celor 9 luni de sarcina.
Anumite branzeturi nu trebuie consumate de femeile insarcinate deoarece pot contine bacteria listeria care ar putea provoca o toxiinfectie alimentara destul de severa. Aceasta bacterie este aproape inofensiva insa in cazul contactarii ei in timpul sarcinii poate pune in pericol viata fatului.
Simptomele infectiei cu listeria pot sa apara la 3 pana la 70 de zile de la contactul cu un aliment contaminat fiind foarte asemanatoare cu cele ale gripei sau gastroenteritei:
- Febra peste 38 grade Celsius
- Dureri
- Dureri musculare
- Frisoane si stare de rau
- Diaree
Daca infectia ajunge in sange poate provoca septicemie iar simptomele vor fi foarte severe.
Orice tip de branza nepasteurizata nu se va consuma in timpul sarcinii. Toate branzeturile cu mucegai sunt de ocolit in aceasta perioada.
Evita branza Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, Blue cheese, Questo blanco sau Questo fresco sau orice preparat in care este ascuns orice tip de branza cu mucegai.
Aceste tipuri de branza pot fi consumate doar daca pe eticheta este mentionat ca sunt facute integral (100%) din lapte pasteurizat sau sa fie foarte bine gatite pentru a garanta lipsa oricarei bacterii.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Branzeturi permise in sarcina
Branzeturile tari sunt de regula sigure si se pot consuma fara probleme in timpul celor 9 luni de sarcina.Verificati cu atentie de fiecare data eticheta si asigurati-va ca sunt facute din lapte pasteurizat.
Se spune ca branza tare poate fi consumata chiar daca este este preparata din lapte nepasteurizat deoarece fiind saraca in apa si avand in consecinta umiditate scazuta exista un risc scazut de dezvoltare a bacteriilor cum se intampla in cazul sortimentelor de branza moale (pline de apa).
Branzeturi tari permise in timpul sarcinii:
- Edam
- Emmental
- Cheddar
- Telemea
- Gouda
- Parmesan
Branzeturi moi permise in timpul sarcinii doar daca sunt facute din lapte pasteurizat:
- branza de vaci (cottage cheese)
- branza tartinabila
- feta
- telemea
- branza de capra
- mascarpone
- mozzarella (din lapte de vaca sau bivolita)
- branza topita
- ricotta
Tu consumi branzeturi in timpul sarcinii? Pe care le-ai evitat?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE